Лабораторна робота №7 Тема: Будова статевих клітин. Форми розмноження організмів.

Про матеріал
Лабораторна робота №7 Тема: Будова статевих клітин. Форми розмноження організмів. Мета: Ознайомитись з будовою статевих клітин та способами розмноження організмів. Обладнання та матеріали: постійні мікропрепарати сперматозоїдів і яйцеклітин ссавців, таблиці «Розмноження рослин», «Розмноження тварин».
Перегляд файлу

Лабораторна робота №7

Тема: Будова статевих клітин. Форми розмноження організмів.

Мета: Ознайомитись з будовою статевих клітин та способами розмноження організмів.

Обладнання та матеріали: постійні мікропрепарати сперматозоїдів і яйцеклітин ссавців, таблиці «Розмноження рослин», «Розмноження тварин».

І. Теоретична частина:

Сперматозоїди ссавців менших розмірів, ніж яйцеклітини. Сперматозоїди рухаються за допомогою джгутика. Голівка містить ядро. На передньому кінці голівки є особлива органела - акросома, яка забезпечує проникнення сперматозоїда в яйцеклітину. На відміну від сперматозоїдів, яйцеклітини більші за розмірами, бо містять запас поживних речовин для розвитку зародка, овальної форми. Яйцеклітини ссавців мають типові риси клітинної будови. Вони містять ті самі структури, що й соматичні клітини, однак внутрішня будова дуже специфічна. Ця специфічність визначається тим, що яйцеклітини є також середовищем, що забезпечує розвиток зиготи.

Розмноження - це універсальна властивість живих істот, завдяки якій забезпечуються безперервність і спадковість життя.

Статеве розмноження пов’язане з розвитком статевих клітин - сперматозоїдів і яйцеклітин, заплідненням і утворенням зиготи. Нестатеве розмноження - це розвиток організмів із неспеціалізованих клітин тіла - соматичних клітин.

Статеве розмноження має великі генетичні переваги над нестатевим тому, що відбуваються перекомбінації спадкових ознак обох батьків. Завдяки цьому утворюється різноманітність генотипів, здатних пристосовуватися до змін у довкіллі. А нестатеве розмноження за будь-яких його форм зберігає генотип, ідентичний материнському. Таке розмноження приводить до збільшення особин певного виду, але не супроводжується підвищенням генетичної різноманітності в межах виду.

Хід роботи

II. Практична частина:

Завдання 1. Розглянути під світловим мікроскопом сперматозоїди ссавців і замалювати їх. На малюнку позначити основні його складові.

Завдання 2. Розглянути під мікроскопом будову яйцеклітини ссавців і замалювати її. На малюнку позначити основні її складові.

Завдання 3. Виконати завдання у Jamboard. 

 

Заповнити таблицю «Способи розмноження організмів».

Основні способи розмноження організмів

Тип розмноження

Види

Особливості

Для яких організмів характерне

нестатеве

Поділ

 

 

Спороутворення

 

 

Партеногенез

 

 

Поліембріонія

 

 

Брунькування

 

 

Клонування

 

 

Вегетативне

 

 

статеве

Кон’югація

 

 

Копуляція

 

 

-          ізогамія

 

 

-          анізогамія

 

 

 

 

docx
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку