Лабораторна робота з теми "Розрахунок витрат електроенергії в будинку та методи економії енергії"

Про матеріал
Лабораторна робота з предмету "Основи енергозбереження" для учнів професійно-технічних навчальних закладів
Перегляд файлу

Практична робота 4

Розрахунок витрат електроенергії в будинку та методи економії енергії

Мета роботи: навчитися контролювати споживання електричної енергії за певний період та оцінювати вплив будь-яких змін або енергозберігаючих заходів; формувати екологічну та економічну свідомість учнів.

Теоретичні відомості

Використання сучасної освітлювальної техніки (енергозберігаючі лампи, освітлювальні системи) дозволяє заощаджувати до 75 % електроенергії.

Економне використання освітлення полягає у відповідності потреб у освіт- ленні і освітлювальної техніки. Багатолампова люстра на стелі забезпечує освіт- лення всього приміщення, але призводить до небажаного утворення тіні при ро- боті за письмовим столом, швейною машиною, у куточку з іграшками. Цілеспря-

моване місцеве освітлення, незважаючи на меншу потужність ламп, забезпечить кращу освітлюваність.

Завдання 1. Дослідити вдома енергоспоживання побутових приладів за мі- сяць, скориставшись таблицею 1.

Таблиця 1

 

Тип приладу

Специфікація

Споживання енергії

Холодильник

Об’єм < 250 л

325 кВт∙рік

Об’єм > 250 л

580 кВт∙рік

Пральна машина

Цикл з найбільшим

енергоспоживанням

2,19 кВт∙год/цикл

Посудомийна машина

 

1,9 кВт∙год/ цикл

 

Освітлення

 

100 Вт

75 Вт

60 Вт

Завдання 2. Як розрахувати освітлення в кімнаті? Як розрахувати необхідну кількість ламп в світильниках?!

     Для того щоб порахувати скільки ламп все ж таки потрібно для освітлення вашого житла, потрібно площу кімнати (м2) помножити на величину потужності ( Вт / м2), взяту з таблиці

     Освітлення відіграє важливу роль при створенні комфортних умов в будинку. Світло може впливати не тільки на здоров'я очей, але й на загальний стан людини, сприяти продуктивній роботі або спокійному відпочинку. Для того, щоб створити достатнє освітлення в приміщенні, необхідно знати, як правильно розрахувати кількість ламп або світильників для кожної кімнати.

Підбираючи світильники для дому, важливо враховувати призначення кімнати:

 

  • для спальної кімнати підійде м'яке розсіяне світло або можна використати світильники направленого світла (споти і бра);
  • для дитячої кімнати необхідний достатній рівень освітлення, щоб діти могли гратись і вчитися: загальне освітлення (наприклад, стельовий світильник) потрібно доповнити локальним освітленням (настільні лампи, бра);
  • у вітальній кімнаті варто виділити деякі предмети інтер'єру, тому крім загального освітлення, потрібно встановити бра, торшери та настільні лампи;
  • в кухні крім загального освітлення буде зручно додатково висвітлити робочу та обідню зону. Як розрахувати необхідну кількість ламп в світильниках?

 

   Можемо скористатися розрахунками професійних світлотехніків.

За допомогою наведеної таблиці, можна підрахувати, яка потужність ламп потрібна на один квадратний метр квартири , при умові що висота стелі до 3 м.

 

 

Спальня

Кухня, коридор, санвузол

Вітальня, дитяча, робочий кабінет

Лампа розжарювання

10-12 Вт/м2

15-18 Вт/м2

20 Вт/м2

Галогенна лампа

6-8 Вт/м2

10-12 Вт/м2

13 Вт/м2

Люмінесцентна лампа

2,5-3 Вт/м2

3,5-4,5 Вт/м2

5-5,7 Вт/м2

Світлодіодна лампа

1,5-2 Вт/м2

2-3 Вт/м2

2,5-3,5 Вт/м2

 

   Для того щоб порахувати скільки ламп все ж таки потрібно для освітлення вашого житла, потрібно площу кімнати (м2) помножити на величину потужності ( Вт / м2), взяту з таблиці.

Наприклад, вам потрібно освітити вітальню, загальною площею 30 м2 , з висотою стелі 2,7 метра. Загальну освітленість визначаємо шляхом множення площі кімнати на потужність джерела світла. Оскільки лідерські позиції по праву належать саме led лампі, в розрахунку до уваги візьмемо саме її. З таблиці вибираємо значення 1,5-2 Вт/м2 і бачимо, що нам потрібні світлодіодні лампи з загальною потужністю 45-60 Вт. Якщо взяти до уваги LED лампи ТМ Іскра з потужністю 15W, тоді нам знадобиться 3-4 одиниці для загального освітлення вітальної кімнати. Можна використати й іншу продукцію ТМ Іскра, але тоді необхідна кількість ламп зміниться.

    Необхідно звернути увагу, що в таблиці наведені тільки приблизні норми освітлення приміщень. У деяких випадках, потрібно враховувати ще й інші фактори: висоту від підлоги до стелі (наприклад, коли висота приміщення вище 3 м), кольорову гаму кімнати (світла чи темна) та освітленість в приміщенні (наявність інших видів освітлення,крім загального) і т.д.

І на останок, радимо вам освітлювати кімнату не лише одним центральним стельовим світильником. Використовуйте додаткове світло – настінні бра, торшери, настільні лампи. Завдяки цьому ви зможете регулювати яскравість освітлення, розставляти акценти і навіть, економити електроенергію.

        Розрахувати витрату енергії при використанні освітлення:

E = n∙P∙t, де n – кількість ламп освітлення у приміщенні; P – їх потужність (Вт); t – час роботи однієї лампи протягом 1 місяця (год).

Розрахунок витрати електроенергії будинку:

 

Назва

Витрачена електроенергія, кВт/місяць

Побутові прилади

(разом)

 

Холодильник

 

Мікрохвильова піч

 

Пральна машина

 

Телевізор

 

Комп’ютер

 

Електрочайник

 

Праска

 

Інші прилади

 

Освітлення

 

Всього

 

 

docx
Додано
7 січня 2023
Переглядів
1442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку