Печериці мають багатий вітамінний та мінеральний склад, що робить їх вельми корисним продуктом харчування{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA} В 100 г печериць у середньому міститься: Вода – 92,1 г Білки – 2,5 г Жири – 0,1 г Вуглеводи – 3,5 г Харчові волокна (клітковина) – 0,6г Попіл – 1,0 г Вітаміни в печерицях: Вітамін В1 (тіамін) – 0,09 мг Вітамін В2 (рибофлавін) – 0,49 мг Ніацин (вітамін В3 або вітамін Р) – 3,8 мг Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 1,5 мг Вітамін В6 (піридоксин) – 0,11 мг Фолієва кислота (вітамін В9) – 14 мкг Вітамін В12 (цианокобаламін) – 0,1 мкг Вітамін Е (токоферол) – 0,11 мг Макроелементи: Калій - 447 мг Кальцій - 18 мг Магній - 9 мг Натрій - 6 мг Фосфор - 120 мг Мікроелементи: Залізо – 0,4 мг Марганець - 141мкг Мідь – 0,5 мг Селен - 26 мкг Цинк – 1,1 мг
Ідея вирощування грибів в домашніх умовах не нова, але по колишньому актуальна. Це засіб отримати корисний, поживний продукт при мінімальних затратах. Витрати значно скорочуються, якщо в процесі вирощування використовувати посадковий матеріал (міцелій) і ґрунт власного приготування. Цей процес складний, але цілком залежить від знань та їх правильного застосування, тому виростити гриби у себе вдома може кожен бажаючий.
Об'єктом дослідження став гриб - печериця. Мета роботи: виростити печериці в домашніх умовах. Методи дослідження: частково-пошуковий і практичний метод при самостійному вирощуванні грибів поза природних для них умов в міській квартир; спостереження; аналіз інформаційного матеріалу, порівнюючи його з результатами своїх спостережень. Предметом дослідження став процес вирощування печериць в домашніх умовах. Гіпотеза дослідного проекту: припустимо, що печериці можна виростити в домашніх умовах, якщо суворо дотримуватися технології
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етапи Дата. Температурадотримання. Вологістьприміщення. Додаткові операціїВисів міцелію19.01.2017t = 25-26о. С90-96% Обов’язкове провітрювання. Пророщення міцелію30.01.2017t = 15-17о. С80-80% Обов’язкове провітрювання. Поява перших плодових тіл25.03.2017t = 15-18о. С 80-80% Обов’язкове провітрювання. Збір грибів28.03.2017 Гриб збирають в той момент, коли плівка між капелюшком і ніжкою ще не розірвалася. При цьому його не зрізують, а обережновикручують, утримуючи однією рукою нижню частину ніжки, а іншою — грибницю. Зібрати потрібно всі гриби інакше залишені почнуть гнити. Етапи вирощування печериць
Чи можна виростити гриби в домашніх умовах?Я намагалась у своєму дослідженні довести, що гриби печериці можна виростити в домашніх умовах, якщо суворо дотримуватися технології вирощування. Я довела, що на швидкий ріст і розвиток гриба печериці великий вплив має вологість повітря, температура і дотримання правильної технології. Температура повітря повинна бути 14-17о. С, а вологість 85-95%. Проект викликав інтерес, тому що:1) В ході проекту я дізналася про незвичайні властивості грибів печериці:2) Здобула навички природничо-наукового дослідження печериць;3) Дізналася про технологію вирощування грибів печериці в різних умовах;4) Сама отримала екологічно-чистий продукт.