Урок "Значення грибів у природі"

Про матеріал
Пропонується для дистанційного навчання з біології 6 класу у формі діалогу викладача з дітьми з використанням ілюстративного матеріалу, відео та зворотнього зв'язку з учнями.
Перегляд файлу

Біологія 6 клас Дистанційне навчання  Значення грибів  у природі.

Біологія 6 клас    УРОК __  Значення грибів у природі .

Мета уроку:

на цьому уроці ми розглянемо  значення грибів у природі ; разом пригадаємо, яке місце займають гриби  в житті рослин, тварин і людини

Обладнання і матеріали: підручник «Біологія» 6 клас, робочий зошит, навчальне приладдя, Інтернет-ресурси

      1.Пригадаємо :які царства живої природи ви знаєте? Чому гриби відокремлені в окреме Царство? Повторимо разом з вами-дамо відповіді на тест за посиланням:  

 https://naurok.com.ua/test/zagalna-harakteristika-gribiv-5599.html

     2.Розглянемо  значення грибів у природі та для людини-ми з вами будемо

  переглядаємо  слайди: 

 1.Основне значення грибів у природі полягає в руйнуванні й мінералізації органічних сполук. Тут вони виконують майже ту саму роботу, що й бактерії. Особливо велике значення має їхня діяльність у тундрі, де цьому сприяють низька температура і кисла реакція ґрунтів. Багато видів грибів знищують у ґрунті деяких збудників хвороб.

      

2. Ґрунтові гриби, насамперед цвільові, відіграють виняткову роль у ґрунтоутворенні. Так, у лісі гриби, завдяки своїй здатності утворювати різні ферменти, здійснюють процес розкладання підстилки з листя та деревини. Також у грибниці багатьох грибів накопичуються органічні речовини, які після її руйнування перетворюються на перегній.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Велика роль грибів у створенні мікоризи, особливо в лісі, де гриби найчастіше вступають у симбіоз із вищими деревними породами, та в утворенні лишайників — піонерів рослинності.

До речі, мікориза-це «соціальна мережа» лісу -про це у відео: https://www.facebook.com/BBCnewsUkrainian/videos/2219266478104988/ (Роль грибів у «спілкуванні» дерев)

4.Дріжджові гриби використовують у пивоварінні, виноробстві та хлібопеченні. Пивні дріжджі використовують у медицині. Кормові дріжджі спеціально вирощують на соломі, відходах деревини, і разом із комбікормами або концентратами згодовують різним видам сільськогосподарських тварин.

5.Багато видів грибів людина використовує в їжу, оскільки енергетична цінність свіжих грибів більша, ніж багатьох овочів. Гриби багаті на білки (близько 70 % сухої маси) та мінеральні солі. Клітковина грибів містить багато фосфорних сполук та інші цінні для організму речовини. У грибах є також вітаміни кальцифероли (вітамін D), ретинол (вітамін А), вітаміни групи В, аскорбінова кислота (вітамін С).

6.З деяких грибів добувають антибіотики.

7.Сапрофітні гриби не лише знищують до 10–30 % заготовленої деревини, а й руйнують фанеру, шпали, дерев’яні будівлі (домовий гриб), книги тощо. Великі збитки господарству людини приносять гриби, які пошкоджують дерева (трутовики, плісняві гриби). Вони руйнують дерев’яні частини будівель, меблі, деревину на складах, книги в сховищах, твори мистецтва, тощо.

 

 8.Гриби є збудниками багатьох захворювань  рослин. Поширені в Україні такі захворювання рослин, як сажка злакових, плодова гниль груші та яблуні, інші.

 

9. Гриби є збудниками багатьох захворювань  тварин і людини. Домашні тварини та люди можуть хворіти у разі ураження шкіри різними пліснявими та дріжджовими грибками (стригучий лишай, парша)

 

 

10. А хто не любить смачні грибочки? Так, гриби є незамінною складовою харчового раціону тварин та людини. Пригадаємо з практичної роботи ,що поняття «їстівні» та «отруйні» гриби досить умовні. Одні й ті самі види грибів в одній місцевості вважають їстівними, в іншій — неїстівними.

 

 

Використовувані в їжу гриби поділяють на безумовно і умовно їстівні. До безумовно їстівних належать: білі, підосичники, підберезники, маслюки, рижики, печериці, лисички, опеньки справжні та ін. Використання цих грибів у їжу не потребує додаткової і попередньої обробки. До умовно їстівних належать гриби, які перед кулінарною обробкою потрібно тривалий час варити і видаляти відвар (сироїжки, свинушки, строчки, зморшки, вовнянки тощо) або вимочувати в проточній воді з періодичною її заміною (хрящі, молочники та ін.). Якщо умовно їстівні гриби приготувати неправильно, використання їх у їжу може призвести до харчових отруєнь.

   3.Цікаво? а тепер перевіримо, що ви запам’ятали-виконайте тест за посиланням: https://naurok.com.ua/test/znachennya-gribiv-u-prirodi-i-zhitti-lyudint-7158.html   або  https://naurok.com.ua/test/znachennya-gribiv-uprirodi-ta-zhitti-lyudini-za-pidruchnikom-l-i-ostappchenko-ta-in-8453.html

Чекаю ваших відповідей!

Домашнє завдання 

Прочитати відповідний матеріал підручника

Виконайте тестові задання за посиланнями

Творче завдання: міні-проєкт «Вирощування грибів у спеціальних господарствах» , «Чому вирощування грибів-вигідний бізнес?»

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
6760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку