Лабораторне дослідження: Вирощування розсади кукурудзи у субстраті в домашніх умовах

Про матеріал
Лабораторне дослідження: Вирощування розсади кукурудзи у субстраті в домашніх умовах Актуальність дослідження пов’язана з бажанням з'ясувати який субстрат є більш ефективним для отримання розсади кукурудзи в домашніх умовах. Мета: розглянути умови вирощування розсади кукурудзи у тирсі та у ґрунті в домашніх умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вирощування розсади кукурудзи у субстраті в домашніх умовах  Литвинюк Марина Євгеніївна, Вчитель біологіїКСШ №74

Номер слайду 2

З зерна кукурудзи виготовляють понад 150 харчових і технічних продуктів: борошно, крупу, пластівці, крохмаль, сироп, глюкозу, спирт. Із 100 кг зерна одержують 37-40 л спирту, що на 3-5 л бі-льше, ніж із зерна інших культур. Із зародків зерна добувають цінну харчову олію, яка має лікувальні властивості (зменшує вміст холестерину в крові і запобігає захворюванню на атеросклероз).

Номер слайду 3

Актуальність дослідження пов’язана з бажанням з'ясувати який субстрат є більш ефективним для отримання розсади кукурудзи в домашніх умовах. Мета: розглянути умови вирощування розсади кукурудзи у тирсі та у ґрунті в домашніх умовах. 

Номер слайду 4

Методи дослідження: вивчення літератури по темі , збір та вибір необхідної інформації в мережі Інтернет, експеримент, спостереження, порівняння, узагальнення. Завдання:- Вивчити інформаційні джерела та зібрати інформацію за темою дослідження.- Перевірити експериментальним шляхом можливість вирощування розсади кукурудзи у тирсі та ґрунті;- Провести дослід з вирощуванням у однакових умовах. - Узагальнити матеріали дослідження. Виробити рекомендації. Об’єктом дослідження стали зерна кукурудзи цукрової. Предмет дослідження: умови вирощування розсади кукурудзи.

Номер слайду 5

Кукурудза суттєво відрізняеться від інших злаків не тільки за морфологічною будовою,а й за фазами росту та розвитку

Номер слайду 6

Мої дослідження почалися з вибору насіння кукурудзи цукрової. Я обрала середньостиглий, високоврожайний гібрид, технічної стиглості 79-82 дні. Ця культура є дуже вимогливою до температурного режиму та вологи.

Номер слайду 7

Вимоги для проростання

Номер слайду 8

12 лютого 2017р. обране насіння виклали на вологу серветку для пророщування при кімнатній температурі (+21). Насіння пророщувались 4 доби серветку кожного дня зволожували. Кукурудза теплолюбива рослина, оптимальна температура для проростання насіння складає 20-23 градуси. Через чотири доби зернятка кукурудзи почали проростати.

Номер слайду 9

Для висадки насіння кукурудзи ми взяли два контейнери, один з ґрунтом інший з тирсою. Тирсу необхідно підготувати для висаджування насіння. Тирсу необхідно 2 рази запарити окропом. Це зменшує кислотність тирси і вбирає мікроби, надлишкова кислотність може зашкодити кукурудзі.

Номер слайду 10

17 лютого пророщене насіння кукурудзи були висаджені у ґрунт та у вологу пропарену тирсу. Для цього підготували два пластикових контейнера. Кукурудзу висадила на глибину 3-4 см на відстані 1,5-2 см. Насіння можна висаджувати у будь якому положенні. Необов’язково проростком вгору. Грунт та тирса повинні бути достатньо вологими.

Номер слайду 11

Перші сходи у ґрунті відбулися 21 лютого. Це початок другого періоду – сходи. Поява першого листочка це вже формування та перехід рослини на автотрофне живлення. Після появи четвертого листка рослину можна висаджувати у відкритий ґрунт. Поява перших листочків у тирсі відбулася 26 лютого. Станом на 05.03.2017 р. у ґрунті розсада має по 3 листочки та дуже розвинуту кореневу систему. Кукурудза у ґрунті майже готова для висаджування. У тирсі кукурудза має по 2 листочка.

Номер слайду 12

Завдяки дуже розвинутій кореневій системі кукурудза поглинає багато вологи, на один пластиковий контейнер з 4-5 рослинами витрачалося приблизно 200 мл води через день. У тирсі волога затримувалась на довше. Поливати сходи потрібно через 2 дні.

Номер слайду 13

Результати досліджень. У різних контейнерах були створені однакові умови температури, вологи та освітлення. У контейнер з ґрунтом та тирсою були висаджені пророщене насіння кукурудзи . При однакових умовах були досягнуті різні результати у вирощуванні розсади. У ґрунті розсада проросла та розвивалася швидше. Розсада у ґрунті виросла значно міцніша, коренева система більш розвинута. Висота розсади була вищою від розсади у тирсі приблизно на 10 см. Насіння проросло та виросло до фази 3-4 листочки. Розсада у тирсі проросла до фази 2 листочки і подальший розвиток загальмувався.

Номер слайду 14

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Найменування12.0217.0221.0223.0226.0229.0201.0305.03 Кукурудза у тирсіЗамочув.насіння висадка - -1-2 мм5-6 мм20-25 мм40-60 мм. Кукурудза у грунтіЗамочув.насіннявисадка1-2 мм 4-6 мм10-12 мм25-40 мм43-85 мм85-120 мм. Експериментальні данні дослідження. Результати досліджень

Номер слайду 15

Результати досліджень

Номер слайду 16

Висновки та рекомендаціїРозсада у ґрунті набагато краще пристосована до висаджування у відкритий грунт.

pptx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
1233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку