лабораторно-практична робота "Робота з комплектом для пайки"

Про матеріал
Розробка лабораторно-практичної роботи на тему "Робота з комплектом для пайки" для учнів закладів ПТНЗ
Перегляд файлу

УРОК 18

Лабораторно-практична робота №7

 

ТЕМА: «Робота з комплектом для пайки»

 

МЕТА:  

-         Розглянути порядок роботи з комплектом для пайки

-         Вивчити  особливості роботи з паяльним приладом

-         Опанувати принципи паяння

-         Виховати інформаційно-освічену особу, цікавість до обраної професії, дисципліну та уважність

 

Хід роботи:

 

1. ПАЯННЯ ПРОВОДІВ

 

З паянням проводів доводиться стикатися найчастіше. Це може бути паяння проводів електромережі вашого будинку, паяння проводів в авто, паяння проводів навушників (паяння проводів навушників розглянемо детально трохи пізніше) тощо. В результаті вдається отримати міцне, надійне з’єднання. Розглянемо поетапно процес паяння проводів:

1.                 Кінці проводів, які будете з’єднувати,  торцюємо рівно кусачками та знімаємо шар ізоляції довжиною 3-4 см.

2.                 За необхідності очищуємо проводи в зоні паяння від наявних забруднень та знежирюємо їх.

3.                 З’єднуємо проводи між собою за допомогою скручування. Існує декілька варіантів скручування, найбільш поширеним є просте послідовне скручування. В розподільчих коробках електромереж, як правило, використовується паралельне.

image Паралельне скручування

 

image Послідовне скручування

4.                 Покриваємо з’єднання проводів флюсом та починаємо наносити на нього припій. В процесі паяння провід необхідно поступово прокручувати для того, щоб припій ліг рівномірним шаром та заповнив всі порожнини між проводами. Важливий момент – потрібно правильно підбирати флюс залежно від матеріалу проводів. Якщо для паяння мідних проводів підходить навіть звичайна каніфоль, то для паяння алюмінієвих потрібно використовувати тільки активний флюс.

5.                 Після того як припій охолоне, місце з’єднання заізольовуємо ізострічкою або термоусаджувальною трубкою.

imageТаку методику доцільно використовувати для паяння електричних проводів. Якщо є задача       припаяти провід         до      якоїсь поверхні, наприклад до контактів на платі, то попередньо кінчики проводів необхідно залудити.

 Для цього з проводу так само знімаємо ізоляцію та знежирюємо. Після цього покриваємо його флюсом та наносимо припій.          Також         потрібно залудити поверхню,      до      якої   провід         буде припаюватись. Після цього процес паяння буде легким та швидким, а саме з’єднання буде якісним та міцним.

 

 

2. ПАЯННЯ РАДІОКОМПОНЕНТІВ НА ПЛАТУ

 

Як паяти проводи ви вже знаєте, тому переходимо до більш складного – паяння радіокомпонентів на платах. Хтось стикався з цим давно в школі на радіогуртках, для когось це буде новий експіріенс. Розглянемо (а для когось нагадаємо) нюанси паяння різного типу радіокомпонентів.

imageПаяння резисторів, конденсаторів та діодів з виводами Технологія паяння та випаювання такого типу радіоелементів не є складною, але потребує злагодженої роботи паяльником з використанням допоміжного ручного інструменту. Радіоелементи такого типу як правило мають тільки два виводи, тому при випаюванні необхідно по черзі прогрівати паяльником          припій        на кожному з  виводів і помалу витягувати елемент з посадочного місця.

Після того як елемент випаяний потрібно звільнити отвори на платі від залишків припою. Це можна зробити за допомогою паяльника та тонкого гострого інструменту, наприклад, за допомогою звичайної зубочистки.

Паяння нового елемента на плату відбувається наступним чином:

                    Наносимо флюс на отвори на платі.

                    Вставляємо виводи нового елемента в отвори  і пропаюємо їх  паяльником.

                    Якщо виводи (ніжки) елемента задовгі та занадто виступають з плати, обрізаємо їх кусачками.

                    Змиваємо за необхідності залишки флюсу.

 

3. ПАЯННЯ SMD-КОМПОНЕНТІВ

 

Паяння SMD-компонентів виконується поверхневим монтажем на контакти на платі. На сьогоднішній день 90 % паяння радіоелементів відбувається саме таким чином. Як правило, для випаювання неробочих радіоелементів використовуються спеціальні жала для SMD, але фактично таке жало можна виготовити самостійно. Для цього вам знадобиться мідний провід діаметром 1 мм. Його необхідно намотати декілька разів навколо звичайного жала паяльника таким чином як на фото.

image 

 

Процес паяння SMD-компонентів такий:

                    Наносимо флюс на контакти SMD-компонента

                    Контакти прогріваємо виготовленим жалом і пінцетом знімаємо неробочий елемент

                    Встановлюємо новий SMD-компонент

                    Притримуємо його пінцетом і припаюємо по черзі кожен контакт звичайним жалом. Або це все можна зробити за один раз нашим самостійно виготовленим жалом для SMD-компонентів.

                    Змиваємо за необхідності залишки флюсу.

Завдання:

-         Проведіть роботи описані в лабораторній роботі

-         Оформіть звіт до роботи в якому опишіть відповіді на запитання  та висновок

-         Для зворотнього зв’язку використовувати e-mail: 2573562@ukr.net

 

pdf
Додано
17 березня 2021
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку