Легка атлетика. Біг на короткі дистанції.

Про матеріал
До розгляду розробка заняття для дистанційного навчання. У даній роботі викладено теоретичний матеріал з бігу на короткі дистанції. Запропоновано посилання на відеоматеріал, подано запитання для самоконтролю.
Перегляд файлу

              Легка атлетика. Біг на короткі дистанції.

 

1. Загальні відомості

Біг на короткі дистанції (спринт) є типовою швидкісною вправою, що характеризується виконанням короткочасної роботи максимальної потужності.

Спринтом вважаються дистанції до 400 метрів включно. Біг 100, 200, 400 м, естафетний біг 4х100 м і 4х400 м як для чоловіків, так і для жінок Дистанції 30, 50, 60 та 300м застосовуються   в змаганнях у закритих приміщеннях і в змаганнях юних легкоатлетів.

Спринтерський біг є складовою частиною багатьох видів легкої атлетики   (всі види стрибків, багатоборств і деякі види метань).

Біг на короткі дистанції умовно поділяється на чотири фази: початок бігу (старт), стартовий розгін, біг на дистанції, фінішування. Кожній з цих фаз властива своя техніка виконання.

 

2. Аналіз техніки

1.1. Старт. Біг на короткі дистанції починають з положення низького старту з використанням стартових колодок, що дає можливість швидше набрати максимальну швидкість бігу. Існує декілька варіантів низького старту. Найбільш застосовують так званий звичайний старт, при якому передня колодка встановлюється на відстані 1 - 1,5 стопи  (35-50 см) від стартової лінії, а задня - 1,5 стопи від передньої. Опорна площа передньої колодки має кут нахилу 40 - 45º, а задньої колодки-50 - 60º. Відстань між осями колодок -  18-20 см.

 

                                      Картинки по запросу біг на короткі дистанції

За командою «На старт!» бігун, зробивши два-три глибоких вдихи                      і видихи, стає попереду стартових колодок, присідає і опирається долонями           в доріжку перед стартовою лінією. Після цього одну ногу ставить на передню, а другу на задню колодку, опирається на коліно ноги, яка позаду                       і встановлює руки впритул до стартової лінії.

За командою «Увага!» бігун повільно піднімає таз трохи більше рівня плечей. В цьому положенні вага тіла рівномірно розподіляється між руками                    і ногою, яка стоїть на передній колодці.

Кут згину  в колінному суглобі ноги, яка вперта в передню колодку                     90 - 100º, іншої ноги – 100 - 140º. За команді «Увага!» таз піднімається на                                15-20 см вище рівня плечей, до положення, коли гомілки будуть паралельними, а кути між стегном і гомілкою досягнуть показаних вище величин. Плечі виводяться на декілька сантиметрів вперед, за місце опори рук, але не дуже далеко.

Положення на команду «Увага!» повинно бути стійким. Встановлення стартових колодок залежить від індивідуальних особливостей спортсмена, його тілобудови, рівня координації і розвитку рухових якостей.

 

                                                   Картинки по запросу біг на короткі дистанції

 

1.2. Стартовий розгін. Після виконання команди «Увага!» одночасно       з пострілом необхідно миттєво почати бігові рухи руками, одночасно відштовхнувшись від колодок і вибігти з них. На якість стартового розгону впливає довжина і спосіб виконання перших кроків. Довжина кроків                              в залежності від швидкості розбігу змінюється.

           1.3. Біг по дистанції. В основі бігу по дистанції є  раціональність форми рухів, вміння бігти без зайвого напруження. Важливим елементом бігу являється активне відштовхування. Швидкість стартового розбігу та бігу по дистанції залежить від оптимального співвідношення довжини і частоти кроків. Довжина кроків повинна бути оптимальною, зручною і відповідати росту спортсмена, його індивідуальним особливостям техніки бігу.

Руки при бігу по дистанції зігнуті в ліктьових суглобах під кутом біля                                 90º і рухаються трошки в середину-вперед і назовні-назад. Кисті рук не напружені, пальці напівзігнуті. Рухи рук повинні бути вільними і не супроводжуватися підніманням плечей .

1.4. Фінішування. Закінчення бігу фіксується в момент пересікання тулубом спринтера лінії фінішу. Фінішну лінію слід пробігати на повній швидкості,без спеціальних кидків або стрибків. На останньому кроці можна нахиляти тулуб вперед, але це має значення тоді, коли в забігу приймають участь рівні за силами суперники.  

 

 

1.5. Основні помилки під час бігу

1. Неповне випрямляння ніг у колінному суглобі при відштовхуванні (сидячий біг).

2. Сильний нахил тулуба вперед.

3. Нахил тулуба назад.

4. Постановка стоп носками назовні.

5. Скованість рухів.

6. Руки рухаються до середини або назовні, піднімаються плечі.

 

3. Завдання 

1. Опрацювати поданий матеріал, перевірити засвоєння запитаннями для самоконтролю.

2. Опрацювати відеоматеріал за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=zwgvmivXWDo

https://www.youtube.com/watch?v=Im8PY6wLEaA   

3. Виконання спеціально-бігових вправ за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=RAQUazzkQG4  

         4. Виконання старту з різних положень, пробігання відрізків з низького старту (30, 60 метрів).

 

4. Запитання для самоконтролю                            

1. До скільки метрів дистанції вважаються спринтерськими?

2. Які дистанції включені до програми Олімпійських Ігор?

3. На які умовно фази  поділяють біг на короткі дистанції?

4. З якого старту розпочинають спринтерський біг?

5.  Від чого залежить швидкість бігу по дистанції?

6. В який момент фіксується закінчення бігу?

 

 5. Література

           1. Гогін О.В. Легка атлетика: Курс лекцій / Харк.держ.пед.ун-т ім.Г.С. Сковороди. – Харків: «ОВС», 2001. – 112с

          2. Жилкин А.И., Кузьмин В.С., Сидорчук Е.В. Легкая атлетика. - М.: Академия, 2005. - 464 с.

          3. Кучеренко В.М., Єднак В.Д. Легка атлетика. – Тернопіль.: ТДПУ ім. В.Гнатюка, 2001. – 98с.

 

 

docx
Додано
26 вересня 2023
Переглядів
1737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку