Лекція №3 торговий інвентар

Про матеріал
План лекції 1. Інвентар для визначення (Перевірки) якості товарів 2. Інвентар для підготування до продажу і продажу товарів 3. Інвентар для відкриття тари й пакування 4. Правила праці під час експлуатації немеханічного обладнання і торгівельного інвентаря
Перегляд файлу

Лекція №3 торговий інвентар

 

План лекції

  1.              Інвентар для визначення (Перевірки) якості товарів
  2.              Інвентар для підготування до продажу і продажу товарів
  3.              Інвентар для відкриття тари й пакування
  4.              Правила праці під час експлуатації немеханічного обладнання і торгівельного інвентаря

 

  1. Під торговим інвентарем  розуміють простіші пристрої, пристосування, інструменти і прилади, необхідні для виконання операцій з приймання товарів, перевірки їх якості, підготовки до продажу і продажу покупцям.

За призначенням в торгово-технологічному процесі інвентар поділяють на такі основні види:

- інвентар для відкриття тари і пакування;

-  для перевірки якості товарів;

-  для підготовки до продажу продовольчих і непродовольчих товарів;

- рекламно-виставковий;

- для надання послуг покупцям при виборі товарів;

- лічильний;

-для прибирання і санітарної обробки приміщень магазину;

- протипожежний.

Інвентар для відкриття тари й пакування. Для відкривання дерев'яної тари використовують: знімач обручів, важіль-цвяходер для виймання ден бочок, бондарний набивач, цвяходер-ножиці, цвяходер-молоток, звичайний молоток, молоток-цвяходер-ножиці. Для відкривання м'якої тари — серпастий ніж з погрубшенням на кінці леза; для відкривання металевої тари — ключ для вивінчування пробок з металевих бочок.

Інвентар для перевірки якості товарів. У продовольчих магазинах це овоскопи-виноскопи для перевірки якості яєць і вина на просвіт, шаблони для. Калібрування лимонів різні щупи для взяття проб масла, сипучих товарів тощо. У непродовольча магазинах застосовують пробники, омметри, тестери, спеціальні стенди для перевірки, наприклад телерадіоапаратури.

2 . Інвентар для підготовки товарів до продажу. При підготовці товарів До продажу в продовольчих магазинах використовуються різні інструменти і пристосування: сокири, пили, сікачі, ножі, ножиці, струни для різання монолітів масла брусками.

Сокири м'ясорубні застосовують для розрубування великих туш м яса. Сокира-тупиця має більш широке і тонке полотно ніж полотно, звичайної сокири, що дозволяє рубати м'ясо з меншим витрачанням фізичної енергії, меншими втратами м'яса і соку.

Пили-ножовки потрібні для розпилювання трубчастих кісток, туш мороженого м'яса.

Сікачі використовують для розрубування кісток м'яса туш, а також для розрубування птиці й дичини.

Ножі для м'ясної і рибної гастрономії мають різну конфігурацію леза, ручки і різні розміри. Полотно гастрономічних ножів для ковбас і шинки поступово звужується до лобної частини, з гострим кінцем. Полотно сирного ножа в лобовій частині закінчується тупим кінцем. Ручка ножа є дещо вище полотна.

Для підготовки до продажу непродовольчих товарів застосовують прасувальні дошки, праски, планшетки для накатування тканин, намотування мережива; щітки для чищення взуття і одягу; ножиці для різання паперу, тканин, металеві і дерев'яні метри тощо.

Рекламно-виставковий інвентар призначений для інформації покупців про товари, що є в продажу, їх показу й оформлення інтер'єру магазину.

Для продовольчих товарів використовуються дерев'яні лотки для ягід і фруктів, металеві лотки (оцинковані, емальовані, з нержавіючої сталі) для оселедців, солених і маринованих овочів і грибів; блюда фарфорові і фаянсові для кулінарних виробів, попередньо нарізаних гастрономічних товарів.

Сипкі товари і кондитерські вироби викладають у скляні бочата різної форми і розмірів, у вази. Картинки по запросу 1. Інвентар для визначення (Перевірки) якості товарів

Різноманітні пристосування для викладання і показу товарів використовують у непродовольчих магазинах. Це манекени і напівманекени, фігурні підставки для готового плаття, головних уборів, трикотажу; плечики різної форми для швейних виробів; підставки для взуття тощо.

Інвентар для надання послуг покупцям при виборі товарів складається з таких пристосувань: підставок і дзеркал для примірювання взуття, дзеркал для примірювання головних уборів, ювелірних прикрас, кошиків для відбирання товарів у магазинах самообслуговування.

Лічильний інвентар — це мікрокалькулятори, монетниці, губочниці для змочування пальців при підрахунку грошей касиром. Похожее изображение

Інвентар для прибирання і санобробки приміщень включає сміттєзбірники, урни для сміття, кошики, совки для сміття, відра, пилососи.

Протипожежний інвентар складається з вуглекислотних і пінних вогнегасників, бочок з водою, ящиків з піском, протипожежних щитів з набором інструментів (багри, сокири, лопати, ломи, відра тощо) для гасіння пожежі.

Добір і визначення потреби в торговому інвентарі здійснюється залежно від типорозміру торговельного підприємства на підставі Приблизних норм технічного оснащення магазинів споживчої кооперації, затверджених Центроспілкою.

Домашнє завдання

Глосарій – продовжувати писати

Реферати – Правила безпеки праці під час експлуатації немеханічного обладнання й торгівельного інвентаря.

Презентації – по бажанню

 

Питання для закріплення матеріалу:

1. Як класифікують складське немеханічне обладнання?

2. Що слід розуміти під поняттям «стелаж»?

3. За якими ознаками класифікують стелажі?

4. Від чого залежить габаритні розміри стелажів та їх будова?

5. Яким вимогам повинно відповідати немеханічне обладнання?

6. Які організаційно-технологічні проблеми стоять даний час перед практикою використання складського обладнання?

7. За якими ознаками класифікують торговельні меблі?

8. Як поділяють торговельну меблю за видами?

9. В чому полягає відмінність між такими поняттями як «типізація», «уніфікація», «спеціалізація»?

10. Яким вимогам повинно відповідати немеханічне обладнання?

11. Що розуміють під поняттям «торговельний інвентар»?

12. За якими ознаками класифікують торговельний інвентар?

13. Як поділяють інвентар в залежності від призначення в торговельно-технологічному процесі

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гиря Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
3520
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку