Лексикологія. Тренувальні вправи

Про матеріал
У презентації вміщені вправи різного характеру на повторення теми "Лексикологія".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лесикологія. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Пояснити значення слова голова в поданих реченнях.1. Соняшник за тином голову схилив (В. Сосюра).2. Роман підвів голову, ніби розплющив очі (І. Нечуй-Левицький).3. Тільки голови вершників виринали (О. Гончар).4. Одна голова добре, а дві — краще (Народна творчість).5. Йонька був головою а домі (Г. Тютюнник).6. Як голова без голови, то й ноги не носять (І. Франко).

Номер слайду 3

Замість крапок дібрати відповідні слова. Міцний як сталь; гострий як …; твердий як …; солодкий як …; хитрий як …; чистий як …; темний як …; світлий як ясний як …; гіркий як …; кислий як …; м’який як …; здоровий як …; білий як …; пухкий як …; красива як …; чорний як …; гарна як …; голубий як …; чистий як …; тяжкий як …; червоний як … Довідка: бритва, камінь, мед, лисиця, сльоза, ніч, день, місяць, полин, лимон, подушка, дуб, молоко, сніг, береза, земля, троянда, небо, повітря, камінь, перець.

Номер слайду 4

Прочитати речення, знайти і виписати з них омоніми, пояснити їх значення.1. Розплелася густа коса аж до пояса.2. Коси, коса, поки роса (Народна творчість).3. Міцно стукнув дверима, перевірив замок (В. Собко).4. На самій верховині гори бовваніють руїни стародавнього замку (О. Гончар).

Номер слайду 5

До поданих слів дібрати антоніми. Щастя, добрий, високий, початок, говорити, голосно, верх, холодно, білий, низько, молодість, хвалити, здоровий, спокій, скутий, рівний, добро, правда, засипати, широкий, рідкий, світло, порядок, глибоко, хоробрий, веселий, добре, твердий, холодний, довгий, товстий, шум, гострий, ситий.

Номер слайду 6

Дібрати необхідне слово1. Співає зозуля — б’є молотом коваль .2. Велика ділянка ґрунту, на якій росте пшениця — людина грядку... 3. Небесне світило — проміжок часу в 30 днів.4. Вулканічна маса — на ній сидять у дворі бабусі.— Як називаються дібрані вами слова?

Номер слайду 7

Скласти речення зі словами паливо, пальне. Паливо – горюча тверда, рідка або газоподібна речовина, що служить джерелом енергії. Пальне – це паливо для двигунів внутрішнього згорання.

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Повторити теоретичний матеріал, підготуватися до контрольної роботи. Утворити синонімічний ряд до слова чарівний.

pptx
Додано
24 жовтня 2021
Переглядів
1103
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку