"Леонардо да Вінчі- геній епохи Відродження" (Презентація)

Про матеріал
Презентація ілюструє творчий і життєвий шлях Леонардо да Вінчі. Митець педставлений не тільки як художник. Розглядаються також і його інженерні винаходи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Leonardo da. Vinci

Номер слайду 2

Біографія. Картини. Винаходи. Медицина Мислитель

Номер слайду 3

Леонардо да ВінчіПід кінець Середньовіччя в Італії зійшла зірка, осяявши весь наступний розвиток європейської цивілізації. Живописець, інженер, механік, тесля, музикант, математик, патологоанатом, винахідник - ось далеко не повний перелік граней універсального генія. Археолог, метеоролог, астроном, архітектор ... Все це - Леонардо да Вінчі. Його називали чарівником, слугою диявола, італійським Фаустом і божественним духом. Він випередив свій час на кілька століть вперед. Оточений легендами ще за життя, великий Леонардо - символ безмежних прагнень людського розуму.

Номер слайду 4

Біографія. Містечко Вінчі біля ФлоренціїЛеонардо да Вінчі народився 15 квітня 1452 року в мальовничому тосканському містечку Вінчі. Його батьками були 25-річний нотаріус П'єро і його кохана, селянка Катерина. Перші роки життя Леонардо провів разом з матір'ю. Його батько незабаром одружився на багатій і знатній дівчині, але цей шлюб виявився бездітним, і П'єро забрав свого трирічного сина на виховання. Розлучений з матір'ю Леонардо все життя намагався відтворити її образ у своїх шедеврах.

Номер слайду 5

Коли Леонардо було 13 років, його мачуха померла при пологах. Батько Леонардо прожив 78 років, був одружений чотири рази і мав 12 дітей. Він намагався долучити Леонардо до сімейної професії, але безуспішно: син не цікавився законами суспільства.. Автограф Леонардо. Будинок,де жив Леонардо в дитинстві. Поки батько пропадав на роботі, хлопчика виховував його дядько Франческо. Він був філософ за складом мислення і нероба за родом занять. Дух свободи, з дитинства прищеплений Леонардо легковажним мрійником Франческо, можливо, спонукав згодом художника кидати незавершені шедеври і прямовувати до нових вершин.

Номер слайду 6

«Хто знає все, той може все. Тільки б дізнатися — і крила будуть!» Мастерня Веррокьо. У чотирнадцятирічному віці Леонардо був відданий навчатися в майстерню Верроккьо, яка перебувала в інтелектуальному центрі тодішньої Італії, місті Флоренції, що дозволило Леонардо навчитися гуманітарним наукам, а також придбати деякі технічні навички. Він вивчив креслення, хімію, металургію, роботу з металом, гіпсом та шкірою. Крім цього юний підмайстер займався малюванням, скульптурою і моделюванням. У 1473 році у віці 20 років Леонардо да Вінчі отримує кваліфікацію майстра в Гільдії Святого Луки.

Номер слайду 7

«Свари свого друга наодинці і хвали на людях»У Леонардо було багато друзів і учнів. Одружений він не був. У нього була власна майстерня у Флоренції в 1476-1481 роках. В 1481 да Вінчі виконав перше у своєму житті велике замовлення - вівтарний образ «Поклоніння волхвів» для монастиря, що знаходиться неподалік від Флоренції. У 1482 Леонардо, будучи, за словами Вазарі, дуже талановитим музикантом, створив срібну ліру у формі кінської голови.

Номер слайду 8

«Коли я думав, що вчуся жити, я вчився вмирати»У 1516 року Леонардо прийняв запрошення французького короля і оселився в його замку Кло-Люсі. У Франції Леонардо майже не малював, але майстерно займався організацією придворних свят, плануванням нового палацу в Роморантане при задуманому зміні річкового русла, проектом каналу між Луарою і Соною, головними двухзаходними спіральними сходами в замку Шамбор.

Номер слайду 9

За два роки до смерті у майстра оніміла права рука, і він насилу пересувався без сторонньої допомоги. Третій рік життя в Амбуазі 67-річний Леонардо провів в ліжку. 23 квітня 1519 він залишив заповіт, а 2 травня помер в оточенні учнів і своїх шедеврів в Кло-Люсі. За словами Вазарі, да Вінчі помер на руках короля Франциска I, свого близького друга.

Номер слайду 10

Пам'ятник Леонардо да Вінчі встановлений посеред площі Ла Скала в 1872 році. Робота скульптора П'єтро Маньї. Пам'ятник являє собою постамент, на якому стоїть Леонардо да Вінчі. Нижче Леонардо да Вінчі знаходяться четверо його учнів.м. Мілан, площа Ла Скала. Пам'ятник Леонардо да Вінчі

Номер слайду 11

Картины«Де дух не водить рукою художника, там немає мистецтва»Нашим сучасникам Леонардо, в першу чергу, відомий як художник. Однак, сам да Вінчі в різні періоди свого життя вважав себе інженером або ученим. Він віддавав образотворчому мистецтву не дуже багато часу і працював досить повільно. Тому художня спадщина Леонардо кількісно не велика, а ряд його робіт втрачено або сильно пошкоджений. Однак його внесок в світову художню культуру є досить важливим навіть на тлі тієї когорти геніїв, яку дало Італійське Відродження.

Номер слайду 12

Благовещение1472-1475 годы. Галерея Уффици, Флоренция. Высокое Возрождение. Картина «Благовіщення» написана художником Леонардо да Вінчі у віці трохи більше 20 років. Розмір картини 98 x 217 см, дерево, темпера. Картина «Благовіщення» - досить велика за масштабами 15 століття витягнута по горизонталі композиція, довжина якої понад двох з половиною метрів, - зображує діву Марію, яка сидить за пюпітром для читання біля входу в будівлю, про монументальності якого дає уявлення великий руст кутів і наличників порталу . Перед нею уклінний ангел на засіяної квітами галявині.

Номер слайду 13

Леонардо да ВінчіПортрет пані Лізи Джокондо. Мона Лиза, 1503—1519«Мона Ліза», вона ж «Джоконда» - картина Леонардо да Вінчі, що знаходиться в Луврі один з найвідоміших творів живопису в світі, який, вважається, є портретом Лізи Герардіні, дружини торговця шовком з Флоренції Франческо дель Джокондо, написаним близько 1503 -1505 року. Ще перші італійські біографи Леонардо да Вінчі писали про місце, яке займала ця картина в творчості художника. Від роботи над «Моною Лізою» Леонардо не відмовлявся - як це було з багатьма іншими замовленнями, а, навпаки, віддавався їй з якоюсь пристрастю. Їй було присвячено весь час, що залишалося в нього від роботи над «Битвою при Ангіарі». Він витратив на нього значний час і, залишаючи Італію в зрілому віці, повіз із собою до Франції в числі деяких інших обраних картин. Да Вінчі відчував особливу прихильність до цього портрету.

Номер слайду 14

«Джоконда» Леонардо да Винчи. Повна назва твору - «Портрет пані Лізи дель Джокондо». Італійськеma donna (моя пані) люди скоротили до mona. Тому італійська назва - Ritratto di Monna Lisa del Giocondo, а французьке - La Joconde. Ця картина безцінна і ніхто з страхових компаній ніколи не наважувався її застрахувати. Після 1519 року Мона Ліза перебувала у власності короля, після Французької революції нею заволодів Лувр. Да Вінчі не залишив на картині дату і підпис. Немає жодної згадки зв'язку автора з твором, навіть в його щоденниках.«Джоконда» знаходиться в спеціальному залі Лувру, на створення якого пішло більше семи мільйонів доларів. Картина міститься в особливій температурі під куленепробивним склом.

Номер слайду 15

Дослідники з'ясували, що на полотні було зроблено три версії однієї і тієї ж картини. При створенні «Джоконди» да Вінчі використовував техніку сфумато - принцип розсіювання, відсутність чітких меж між предметами. З цього випливає, що посмішка «Мони Лізи» - оптичний обман. Виною тому - тіні, через які здається, що жінка посміхається. Італійський комітет історії національної культури встановив, що в очах «Мони Лізи» знаходяться крихітні букви і цифри. У правому оці є LV (швидше за все, ініціали да Вінчі), а в лівому S, B або CE. У жінки на зображенні немає брів. Експерти встановили, що колись вони все ж були. Можливо, сам художник їх просто стер, щоб перемалювати, але потім так і не зміг заново взятися за роботу. Деякі люди, милуючись «Джокондою» в Луврі, втрачають свідомість. У XIX столітті від довгого милування твором втратив свідомість сам Стендаль. Дослідники стверджують, що такий ефект картина справляє через колосальну енергетики да Вінчі, який витратив занадто багато сил і нервів на створення свого шедевра. На початку XX століття картину викрав працівник Лувру. Цілих два роки ніхто не знав, де знаходилося твір. Всесвітньо відомій «Мона Ліза» стала тільки після цієї крадіжки. До цього вона вважалася пересічним твором епохи Ренесансу.

Номер слайду 16

Мадонна Бенуа 1478—1480 Мадонна Літта1490-1491«Мадонна з квіткою» и «Мадонна з немовлям»Знову звернуись до образу мадонни і немовляти, майстер, постійно вирішував нові завдання, ставив перед собою вже іншу мету. Якщо в «Мадонні з квіткою» він домагався заснованої на науковому пізнанні світу життєвої достовірності в зображенні матері з немовлям, то тепер прагне до ще більшої узагальненості і втілення рис ідеально прекрасної людини.

Номер слайду 17

Таємна вечеря.1495-1498рр. Розпис був замовлений ​​Леонардо його патроном, герцогом Лодовіко Сфорца і його дружиною Беатріче д'Есте. Розпис був розпочатий в 1495 році і завершений в 1498 році. Леонардо писав «Таємну вечерю» на сухій стіні, а не на вологій штукатурці, тому розпис не є фрескою в істинному значенні слова. Через обраний метод розпис почав руйнуватися вже через кілька років після закінчення роботи. Розпис став віхою в історії Ренесансу: правильно відтворена глибина перспектива змінила напрямок розвитку живопису Заходу.

Номер слайду 18

Портрет музиканта«Портрет музиканта »(італ. Ritratto di musico) - сильно переписана в пізніший час і незакінчена картина пензля великого італійського художника Леонардо да Вінчі, що зберігається в міланській Пінакотеці Амброзіана. Картина розпочато художником на рубежі 90-х років XV століття. Авторство Леонардо да Вінчі під питанням. Існує припущення, що автором портрета є не Леонардо, а Антонелло да Мессіна.

Номер слайду 19

«Дама з горностаєм »(італ. Dama con l'ermellino) - картина, що належить пензлю Леонардо да Вінчі. На думку багатьох дослідників, це портрет Чечилії Галлерани - дівчини Лодовіко Сфорца на прізвисько Іль Моро, герцога міланського. Картина є єдиним твором да Вінчі на території Польщі і становить предмет національної гордості. Поряд з «Моною Лізою», «Портретом Джіневри де Бенч» і «прекрасною ферроньєрою» полотно належить до числа чотирьох жіночих портретів пензля Леонардо. Дама с горностаєм

Номер слайду 20

Винаходи. Леонардо да Вінчі - одна з найбільш багатогранних особистостей в історії епохи італійського Відродження. Про нього написано дуже багато, але до сих пір він є найбільш загадковою постаттю того часу. Він зміг прославити себе як великий художник і провісник, але найбільше вражають його дивовижні винаходи."Я хочу створювати дива"

Номер слайду 21

При детальному вивченні теоретичних праць да Вінчі, вчені довели, що «патент» на вертоліт, парашут, автомобіль і багато інших винаходи належать саме Леонардо да Вінчі. Зроблені да Вінчі відкриття та винаходи, найбільш значущих з яких понад півсотні, охоплюють всі галузі знань, повністю передбачаючи основні напрямки розвитку сучасної науки. Рух — основа будь-якого життя. Il moto è causa d'ogni vita.

Номер слайду 22

У ті часи люди мріяли літати як птахи. Але Леонардо да Вінчі не просто хотів цього, він почав роботу над розробкою апаратів, які змогли б підняти людину в небо. Спочатку він створив те, що сьогодні вважається прототипом вертольота. У його ескізах був зображений гвинт, який міг бути приведений в дію силою чотирьох чоловік.

Номер слайду 23

Незабаром Леонардо да Вінчі вирішив звернутися до перевіреного способу польоту. Для цього він став ретельно вивчати анатомічну будову бабки і її крил, а згодом спроектував велике «крило бабки». Він встановив, що довжина крил для польоту людини повинна бути не менше 12 метрів. Але і ця спроба зазнала краху. Після цього Леонардо да Вінчі приступив до розробки іншого літальної машини, яка була чимось схожа на сучасний парашут. Він прикріплювався до спини людини таким чином, щоб він міг маневрувати під час польоту. Але і цей апарат не злетів. Тільки через кілька сотень років цей проект був перетворений в парашут.Єдиним критерієм істини є досвід. La verità sola fu figliola del tempo.

Номер слайду 24

Одне з найвідоміших винаходів Леонардо - дерев'яний "автомобіль", що приводиться в рух заощадженою енергією двох пласких пружин. Пристрій має розмір приблизно 1 х 1 х 1 метр і, як тепер вважають, був призначений для театралізованих вистав. Наприклад, для урочистого виїзду на сцену Героя або Символу Природи - без будь-яких мотузок і без допомоги робітників сцени. Це повинно було справляти на глядачів сильне враження. При оцифрування "автомобіля" були виявлені придуманий Леонардо гальма - фахівці в галузі автомобілебудування вважають, що винахід гальм для автопрогресса виявився чи не важливішим,за створення двигуна внутрішнього згоряння

Номер слайду 25

Крім цього, Леонардо захоплювався розробками військово-технічного обладнання. Однією з по-справжньому геніальних ідей була розробка залізної колісниці у вигляді перевернутих тарілок озброєних гарматами. Він першим запропонував встановлювати на броньованих кораблях батареї вогнепальних знарядь, винайшов вертоліт, велосипед, планер, парашут, танк, кулемет, отруйні гази, димову завісу для військ, збільшувальне скло (за 100 років до Галілея!). Да Вінчі винайшов текстильні машини, потужні підйомні крани, системи осушення боліт за допомогою труб, арочні мости.

Номер слайду 26

Леонардо да Вінчі - геній, чиї винаходи, безроздільно належать як до минулого, сьогодення, так і до майбутнього людства. Він жив, випереджаючи час, і якщо хоча б мала частина того, що він винайшов, була втілена в життя, то історія Європи, а можливо і світу, була б іншою: вже в 15 столітті ми роз'їжджали б на автомобілях і перетинали б моря на підводних човнах. Леонардо да Вінчі збагатив проникливими спостереженнями й здогадками майже всі галузі знань. Але як здивувався б геній, якби дізнався, що численні його винаходи використовуються навіть через століття після його народження.«Слава в руках праці»

Номер слайду 27

Медицина. Протягом свого життя Леонардо да Вінчі зробив тисячі заміток і малюнків, присвячених анатомії, проте не опублікував своїх робіт. Роблячи розтин тіл людей і тварин, він точно передавав будову скелета і внутрішніх органів, включаючи дрібні деталі. На думку професора клінічної анатомії Пітера Абрамса, наукова робота да Вінчі обігнала свій час на 300 років і багато в чому перевершувала знамениту «Анатомію Грея».«Будь-яка перешкода долається наполегливістю»

Номер слайду 28

До цього періоду життя Леонардо відносяться одні з перших схематичних анатомічних замальовок поперечних зрізів ноги. Згодом Леонардо створив цілу систему зображень органів і частин тіла в поперечному перерізі. Цей прийом став широко використовуватися при вивченні анатомії людини. Найбільш активно Леонардо да Вінчі працював в 1510-1511 рр. Розтин він здійснював за допомогою анатома Торре в лікарнях Північної Італії. Є більше 200 листів анатомічних малюнків Леонардо да Вінчі, які складають 13 томів.

Номер слайду 29

Захоплюючись механікою і намагаючись точно передавати рух людини, Леонардо да Вінчі велику увагу приділяв вивченню м'язової системи і будові скелета: «Природа не може змусити рухатися тварин без механічних інструментів»Напевно, цим можна пояснити, чому Леонардо з такою скрупульозністю передає зображення м'язів рук, ніг, шиї. З цієї ж причини, напевно, зображення внутрішніх органів і, зокрема, головного мозку дані схематично. У коментарях до своїх записів він вказує і на функції периферичних нервів, виділяючи рухові і чутливі порції.

Номер слайду 30

Широко відомі малюнки черепа, виконані Леонардо да Вінчі, відносяться до Міланському періоду його життя (1481-1500 рр.). Ці малюнки є видатним досягненням анатомії середньовіччя. Два малюнка профілю черепа виконані 2 квітня 1489 року. Є замальовки окремих деталей зовнішньої частини лицьової і мозкової частин черепа. Під малюнками запис Леонардо да Вінчі, зроблений справа наліво. Літери його були перевернуті, тому прочитати текст можна було тільки через дзеркало. Відповідь на питання, чому Леонардо да Вінчі записував таким чином, відкриває важливі риси його характеру і манеру поведінки.

Номер слайду 31

Леонардо підходив до вивчення анатомії як справжній натураліст - так ми оцінюємо його в наші дні. Однак праця цієї геніальної людини, яка могла би отримати багато з лаврів, які дісталися Везалию, залишилась незавершеною.«І може бути терпіння не вистачить у тебе, і ти не будеш старанний. Володів я цим всім чи ні - про це дадуть відповідь 120 мною складених книг, причому не заважали мені ні користь, ні недбальство, а тільки час. » Коли в 1543 році з*явився великий твір Везалія, праця Леонардо не був відомий світу і залишався невідомим ще довгий час. Проте Леонардо, що проклав шлях до сучасної науки, заслуговує почесного місця також і серед анатомів - дослідників людського організму.

Номер слайду 32

Мислитель. Творець «Таємної вечері» і «Джоконди» проявив себе і як мислитель, рано усвідомивши необхідність теоретичного обґрунтування художньої практики. Величезна літературна спадщина Леонардо да Вінчі дійшла до наших днів в хаотичному вигляді, в рукописах, написаних лівою рукою. Хоча Леонардо да Вінчі не надрукував з них жодного рядка, однак в своїх записах він постійно звертався до уявного читача і всі останні роки життя не залишав думки про видання своїх праць.«Ті, які віддаються практиці без знання, схожі на мореплавця, що відправляється в дорогу без керма і компаса ... практика завжди повинна бути заснована на хорошому знанні теорії».

Номер слайду 33

Вимагаючи від художника поглибленого вивчення предметів, що зображаються, Леонардо да Вінчі заносив всі свої спостереження в записну книжку, яку постійно носив при собі. Підсумком став своєрідний інтимний щоденник, подібного якому немає у всій світовій літературі. У сукупності записи цих 120 книжок представляють матеріали для величезною енциклопедії. Однак він не прагнув до публікації своїх думок і навіть вдавався до тайнопису, повна розшифровка його записів не виконано досі.

Номер слайду 34

Леонардо да Вінчі захоплював сучасників красою і виразністю своєї мови (за переказами він був хорошим імпровізатором), але не вважав себе літератором і писав, як говорив; його проза - зразок розмовної мови інтелігенції XV століття, і це вберегло її в цілому від штучності і велемовності, властивій прозі гуманістів. Притчі і казки Леонардо:«Бритва», «Верблюд і господар», «Гусениця», «Кремінь і кресало», «Місяць і устриця», «Мельник і осел», «Метелик і полум'я», «Вогонь і казанок», «Горіх і дзвіниця», «Павук в замковій щілині», «Полум'я», «Справедливість »,« Мова і зуби»,«Каштан і смоковниця »

Номер слайду 35

Леонардо Да Вінчі-італійський художник (живописець, скульптор, архітектор) і вчений (анатом, натураліст), винахідник, письменник, один з найбільших представників мистецтва Високого Відродження, яскравий приклад «універсальної людини»Він буквально перевернув уявлення людей в усіх аспектах життя. Він воістину заслуговує на те, щоб його назвали ГЕНІЄМ. Найбільшим діячем своєї епохи! Леонардо да Вінчі«Проси поради у того, хто вміє здобувати перемоги над самим собою»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Калініна Марина Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Альховик Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
15393
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку