Леонід Глібов. «Бачить – не бачить», «Котилася тарілочка». Замальовка життєпису письменника. Акровірші та авторські загадки у творчості Л. Глібова, їхня загальна характеристика. Фо

Про матеріал
Леонід Глібов. «Бачить – не бачить», «Котилася тарілочка». Замальовка життєпису письменника. Акровірші та авторські загадки у творчості Л. Глібова, їхня загальна характеристика. Фольклорні мотиви та жартівливий характер загадок дідуся Кенира. Презентація домопоже у проведенні уроку української літератури у 5 класі НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонід Глібов. «Бачить – не бачить», «Котилася тарілочка». Замальовка життєпису письменника. Акровірші та авторські загадки у творчості Л. Глібова, їхня загальна характеристика. Фольклорні мотиви та жартівливий характер загадок дідуся Кенира.

Номер слайду 2

2 Прослухай/прочитай загадку. Прочитай перші літери кожного рядка. Яке слово утворилося? Підказку можеш побачити на ілюстрації. Утворене слово є відгадкою. ХТО БАБА? Сидить хитра баба аж на версі граба. «Ой не злізу з граба! — дурить діток баба.— Вловіть мені тую курочку рябую. А я подарую грушку золотую».

Номер слайду 3

3 Продовж речення. - Ми сьогодні говоритимемо про… - Ми міркуватимемо… - Я більше дізнаюся про… - Я навчуся…

Номер слайду 4

Автор попередньої загадки – Леонід Глібов. Він був учителем батька Лесі Українки, і саму Лесю виховували на творах Глібова. Любив доглядати за рослинами, тому його в дитинстві називали «квітчастим королем». «Здоров був, Льолику, квітчастий королику!» - таке вітання причепилося тоді до нього.

Номер слайду 5

«Дідусь Кенир» - один із псевдонімів письменника. Кенир – це канарка, співоча пташка. Подейкують, що саме таку колись купив батько Глібова, тому його по-вуличному називали Кенир. Так став підписуватися байкар у журналі «Дзвіночок». Байки Глібова за його життя забороняли перевидавати в Російській імперії, аргументуючи це тим, що його твори – це переклад байок російського байкаря Крилова. 500 збірок творів Глібова було спалено на книжковому складі в 1963 році. 5

Номер слайду 6

01.03.20 ГГОБРАЗЕЦ ТЕКСТА НИЖНЕГО КОЛОНТИТУЛА6 Акровірш — загадка, відгадку на яку можна прочитати за першими літерами кожного рядка.

Номер слайду 7

Спробуй написати акровірш «Глібов».01.03.20 ГГОБРАЗЕЦ ТЕКСТА НИЖНЕГО КОЛОНТИТУЛА7 Я письменник.

Номер слайду 8

8 Помандруймо. Зараз ми завітаємо до Коломиї – унікального видавничого центру української провінції, де 1864 року започатковано світське українське книгодрукування та газетярство. Тут упродовж другої половини 19 і протягом 20 століть діяли 33 українські друкарні. У певні періоди історії рівень розвитку друкарства і книговидання в Коломиї стояв на другому місці після Львова. Саме тому в цьому невеликому місті встановили пам’ятник українській книзі. Ця книга вшановує пам'ять перших коломийських видавців братів Білоусів та символізує пошану до друкованого слова як основи цивілізації

Номер слайду 9

9 Поміркуй. Прочитай в підручнику/послухай аудіозапис загадки «Котилася тарілочка» Знайди описи сонця, ночі. Які художні засоби використав автор? За якими ознаками можна зрозуміти, що птах у загадці – комар?

Номер слайду 10

10 Рефлексія. Самооцінювання. Що нового, цікавого ти сьогодні дізнався/дізналася?До чого спонукали тебе здобуті знання? Чим відрізняються, на твою думку, народні та авторські загадки?

pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
6416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку