Лепбук до теми "Антарктида"

Про матеріал
Даний лепбук знадобиться учням для кращого засвоєння матеріалу з відповідної теми.
Перегляд файлу

H:\ДО УРОКУ\Природознавство\Антарктида\1.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "тюлень"

 

 

 

 

 

 


Результат пошуку зображень за запитом "карта антарктиди на українській мові"

 

 

Пов’язане зображення
Пов’язане зображення


касаткаМорський леопардымператорський пынгвын

мармурова нототеміякрабоедтю

синый киткапський голуб


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "антарктида цікаві факти"


Природа Антарктиди

Цей материк можна вважати найвищим материком Землі. 90 % обсягу всіх прісних поверхневих вод Землі зосереджена в льодовиковому покриві Антарктиди.

Гори, що простяглися в цій частині материка, через півострів Антарктичний, поділяють Антарктиду на Західну і Східну. Досягаючи максимальної потужності у Східній Антарктиді, льодовиковий щит обривається до моря уступом, утворюючи шельфові льодовики. Найбільшим у світі серед них є Льодовик Росса. На одному з островів моря Росса піднімається діючий вулкан Еребус. З корисних копалин у Антарктиді є кам'яне вугілля, залізна руда, золото, алмази і кольорові метали, але вивчені вони ще не достатньо.

Клімат

Антарктида — найхолодніший материк Землі. Середня добова температура навіть улітку не піднімається вище –30 °С, а взимку вона буває нижче –70 °С. На станції „Восток” — „полюсі холоду” — зареєстрована найнижча температура на Землі (–89,2 °С).

Вітри здувають в океан величезну кількість снігу, тому взимку моря вкриваються суцільною кригою. Влітку межа суцільної криги відступає майже до самого берега. Материковий лід, що сповзає у воду, обламується й утворює величезні айсберги.

Взимку у внутрішніх районах Антарктиди 4 місяці панує полярна ніч. Улітку протягом 4 місяців у внутрішніх районах триває полярний день. Погода маловітряна і малохмарна.

Рослинний і тваринний світ

Антарктида — це зона антарктичної пустелі. Велика її частина позбавлена рослинного покриву і тваринного світу. Влітку біля берегів на підвищених місцях поверхня землі, що обдувається вітрами, встигає трохи прогрітися і звільнитися від снігу. Такі ділянки називають оазисами — це сухі і холодні кам'янисті пустелі. Тільки в прибережних районах материка і на островах ростуть мохи, лишайники і нижчі водорості.

Води Антарктики багаті на планктон, сукупність дрібних рослинних і тваринних організмів, та є джерелом харчування для китів, тюленів, риб і птахів. Життя всіх тварин Антарктики пов'язане з океаном. Тут водиться кілька видів китоподібних, серед них найбільші тварини нашої планети — сині кити, а також кашалоти, косатки. Широко розповсюджені ластоногі — декілька видів тюленів, серед них триметровий тюлень Уеделла, хижі морські леопарди, морські слони, тюлень-крабоїд. Тут живе понад 44 видів птахів. Серед них — гігантські альбатроси, сніжні буревісники, капські голуби, качурки, антарктичні пінгвіни. Гніздяться вони на прибережних скелях, утворюючи «пташині базари».


Пов’язане зображення

 

docx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
5915
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку