Леся Українка. Мужність і сила духу поетеси. Мотиви поезії «Давня весна»

Про матеріал
Презентація до конспекту уроку з вивчення біографії Лесі Українки та аналізу вірша "Давня весна"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У чому полягає справжнє призначення поета? Яке його місце в суспільстві?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Історія написання твору «Давню казку» Леся Українка написала в 1893 році. Саме з листування між Лесею та її братом Михайлом ми дізналися про те, що Леся Українка читала завершену вже поему на засіданні гуртка «Плеяда» з певним тріумфом. Твір «Давня казка» вперше був опублікований у львівському журналі «Життє і слово» за 1896 рік, а пізніше — в другій збірці віршів Лесі Українки «Думи і мрії» .

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Теорія літератури За жанром «Давня казка» – ліро-епічна поема. Ліро-епічна поема — віршований твір, у якому сюжет на суспільну тематику поєднується з ліричними відступами або розкриває чітку авторську позицію щодо важливих суспільних тем.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Елементи «казковості» Зачин (події відбуваються в давноминулі часи, в якійсь невідомій країні) Головні персонажі — поет і Бертольдо (зустрічаються тричі, як і в казках.)

Номер слайду 9

І розділ Чому, живучи самотньо, поет не був одиноким? Як до героя твору ставилися люди? Про що це свідчить? (зачитайте у тексті) Якою була друга зустріч лицаря з поетом? Чим є воля для поета? Як поставився лицар до виконання пісні поетом? Який би заголовок ви підібрали до цієї частини? Звучить мотив про велику силу художнього слова!

Номер слайду 10

Звеселяє, зачаровує ГРОНУВАННЯ

Номер слайду 11

ІІ розділ Про що ми дізнаємося у цьому розділі? З яким проханням звернувся лицар до поета? ( ЗАЧИТАЙТЕ У ТВОРІ) Чи віддячив лицар поетові? Який мотив звучить? Звучить МОТИВ: велика сила пісні художнього поетичного слова - роль слова - пісні в житті окремої людини

Номер слайду 12

Звеселяє, зачаровує Допомагає в особистому житті ГРОНУВАННЯ

Номер слайду 13

ІІІ розділ Хто і як врятував Бертольда з його військом? Отже, знову Леся Українка підкреслює роль художнього поетичного слова, яке лунає з уст поета, не байдужого до долі народу

Номер слайду 14

Звеселяє, зачаровує Допомагає в особистому житті Піднімає бойовий дух, допомагає перемогти ГРОНУВАННЯ

Номер слайду 15

ІV розділ Як після війни повів себе Бертольдо у своїй країні? (грабував народ, бо звик це робити на війні) Як на це відреагував поет? Аби поет не складав бунтівних віршів, що Бертольдо запропонував йому? Що ж на це відповів поет? Який же мотив звучить у цьому уривку? Поет з гідністю відмовився від “золотих кайданів” і слави з панських рук, залишився вірним народові.

Номер слайду 16

роль поетичного слова у житті суспільства «Давня казка» — твір про силу поетичного слова, зокрема про надихаючу й мобілізуючу роль його у визвольній боротьбі, про єдність поета з народом.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Композиція 1.Експозиція А конфлікт міжБертоль- 2.Зав’язка , дом розвиток дії Б зустріч поета з Бартоль- дом 3. Кульмінація В знайомство з поетом 4.Розв’язка Г довічне ув’язнення по- ета,його смерть; “ а поетові нащадки Слово гостреє гартують”

Номер слайду 20

У чому вбачає своє сенс свого життя Поет? Підтвердіть свої слова рядками з тексту. Золотих не хочу лаврів, - З ними щастя не здобуду. Як я ними увінчаюсь, То поетом вже не буду. Не поет, у кого думки Не літають вільно в світі, А заплутались навіки В золотії тонкі сіті. Не поет, хто забуває Про страшні народні рани, Щоб собі на вільні руки Золоті надіть кайдани! Звучить проблема життєвого призначення поета Яким має бути поет? На що митець повинен спрямовувати свій талант?

Номер слайду 21

Оберіть одне із тверджень, яке стосується дослідження нашого уроку 1.Мистетцво має велику силу й особливе призначення в житті людини. 2. Справжня поезія – порадниця й помічниця людини. Поет – друг і захисник народу. 3.Поет має служити людям,закликати до боротьби за нове життя. 4. Не можна побудувати своє щастя на горі інших людей. 5. Почуття вдячності завжди має бути присутнім у людини. 6. Тільки вільна людина може відчувати себе щасливою. 7. Щастя людини полягає в любові до своєї праці, в служінні народові.

Номер слайду 22

Складіть та запишіть цитатну порівняльну характеристику Поета та Бертольда

Номер слайду 23

Title in here “Віла- посестра” (1911) Title in here “Одно слово”(1903) Title in here “Самсон” (1888) Title in here “Роберт Брюс, король шотландський” (1893) Title in here “Давня казка” (1893) Title in here “Русалка” (1885) Поеми Title in here “Місячна легенда” (1892) Title in here “Се ви питаєте за тих”(1904) * Title in here “Ізольда Білорука” (1912)

Номер слайду 24

Дерево рішень Не дати відповіді й переїхати в іншу країну Прийняти пропозицію і стати придворним поетом

Номер слайду 25

Сенкан Вислів,що складається з п’яти рядків Слово - тема ( іменник) Два прикметники (означення теми) Три слова-дієслова,що визначають дію,пов’язану з темою. Фраза з чотирьох слів ( розуміння теми або ставлення до неї) Слово – висновок ( синонім до слова-теми)

Номер слайду 26

“Продовжи речення” «Поетичне слово покликане…» «Я вважаю, що справжніми цінностями в житті є…»

ppt
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку