Лінійка до Дня Соборності України

Про матеріал

Матеріал зібрав та систематизував викладач історії України ДНЗ "Одеський професійний ліцей сфери послуг Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д.Ушинського"

Перегляд файлу

Лінійка День Соборності 

Сценарій загальноліцейної лінійки до Дня Соборності України на тему: «Україна-єдина!»

Тема: «Україна-єдина!» (до Дня Соборності України).

Мета: Поглибити у студентів знання про історичний факт злуки українського народу та його значення. Формувати риси національної самосвідомості у студентів.

Виховати глибоку повагу та любов до Батьківщини.

Обладнання:

Національна символіка: герб, прапор, гімн України, фотовиставка «На шляху до незалежності»; портрети Президентів України, вишитий рушник, українські вінки, грамзапис «Гімн України», відео «Україна-єдина», презентація «Україна – наш дім», виставка літератури та публікацій до теми, грамзапис пісень про Україну.

Література: 

Перебіг заходу

 

Перегляд студентської презентації «Україна».

 

Вед. 1:

Українська історія 20-початку 21 століття містить багато значних подій. Майже всі вони відбувались під знаком боротьби за відновлення власної духовності. Суперечливість і часто трагізм на цьому шляху лише підкреслювали складність у реалізації найголовнішого завдання української національної ідеї. І для кожного свідомого українця суспільно важливі явища і дати, люди, факти, відкриті й замовчувані сторінки нашого минулого є близькими й дорогими.

 

Вед. 2:

Поза сумнівом, події січня 1919 року стали героїчною сторінкою нашої історії, безцінним надбанням духовної скарбниці українського народу.

 

Вед. 1:

День Соборності – всенародне свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акта возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності став відзначатися з 1999 року.

30 грудня 2011 року Указом Президента України Віктора Януковича  встановлено «День Соборності та Свободи України».

 

Вед. 2:

Навіть будучи поділеними між кількома чужими державами, українці завжди  вірили й сподівалися на національне  об'єднання. Кращі з нас боролися й жертвували  життям за здійснення цих  мрій та сподівань.

Вед. 1: 

22 січня 1919 року ввійшло в історію як День  Злуки або Соборності українських земель. Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину  державу. Історія була жорстокою до України. Протягом багатьох століть український народ не раз піднімався на боротьбу з поневолювачами.

Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам. Революційні події 1917—1918 років привели до проголошення двох республік — УНР і ЗУНР.

 

Вед. 2:

Зламався врешті двох  імперій мур!

І на розвалинах у слушну цю нагоду

З’явилися держави УНР і ЗУНР

Як вияв волі нашого народу.

 

Вед. 1: Святковий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919 року о 12 год. у м. Києві. Представник уряду Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний універсал: "Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка". І хоча цій благородній ідеї не судилося втілитися на початку ХХ століття, події 1918-1919 років відіграли визначну історичну роль. Вони стали виявом генетичного потягу українства до територіального та духовного єднання, сформували підґрунтя для відродження сучасної незалежної, соборної України.

 

Перегляд відео «Злука».

 

Вед. 2:

Все, що мріялось віками,

Сповнилось, настало!

«Ще не вмерла Україна»

Гордо зазвучало.

 

Звучить грамзапис «Гімн України».

 

Вед. 1: Сам факт проголошення об’єднання ЗУНР і УНР мав велике морально-політичне значення, підтвердивши прагнення українського народу жити в незалежній і соборній Українській державі.

  

Вед. 2:

На цьому підґрунті розвивалися події 22 січня 1990 року, коли історичну естафету поборників незалежності України гідно підтримали наші сучасники, поєднуючи живим ланцюгом злуки Київ і Львів, Схід і Захід України.

Вед. 1:

Ми всі одна сім’я.

Єдина ми родина —

У кожнім  нашім «я»

Частинка  України!

Ми всі одна сім’я,

Єдина ми родина —

Мільйони  різних «я»,

А разом — Україна!

 

 

 

Вед. 2: Отже, 22 січня 1919 року відбулося об’єднання українських земель, а разом з тим – українських традицій, звичаїв, мови, що  мало велике історичне значення для українського народу. Відтоді 22 січня ввійшло в історію України як День Соборності.

 

Вед.1: Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо усвідомлювати, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

 

Перегляд студентської презентації «У нас одна Батьківщина – рідна Україна».

 

Вед. 2:

Рідна земле моя,

Я листок твій зелений,

Пісня в шелесті трав,

Промінь сонця в росі.

Я з грудей твоїх п’ю,

Україно, натхнення,

Я спішу до землі,

Що цвіте у красі.

Скільки світлих доріг

Ти для мене відкрила

До високих зірок у широкі поля,

У мені твоя кров,

У мені твоя сила,

Найдорожча з усіх,

Рідна земле моя!

 

Виконання вокальним ансамблем пісні «Україна» Тарас Петрененко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україна (Тарас Петриненко)

 

Дороги іншої не треба,
Поки зорить Чумацький Шлях,
Я йду від тебе і до тебе
По золотих твоїх стежках.

Мені не можна не любити,
Тобі не можна не цвісти,
Лиш доти варто в світі жити,
Поки живеш і квітнеш ти!

Приспів:
Україно, Україно,
Після далечі доріг
Вірне серце твого сина
Я кладу тобі до ніг!

Бо ми кохаєм до нестями
І ще не скоро наш кінець,
Ще, може, нашими серцями
Розпалим тисячі сердець.

Ще свічка наша не згоріла,
Ще наша молодість при нас,
А те, чи варте наше діло –
То скажуть люди й скаже час.

Приспів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
4198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку