Лінійка-реквієм на Тему: «Від Крут до Небесної Сотні. Слава Героям»

Про матеріал
Розробка лінійки - реквієму є присвятою полеглим Героям від Крут до Небесної Сотні. Покликана до виховання підростаючого покоління на прикладі Героїв, виховання в дусі патріотизму і всепосвяти в ім'я Батьківщини і кожного з нас.
Перегляд файлу

ТНВК «Школа-колегіум  Патріарха  Йосифа Сліпого»

 

 

 

 

 

Лінійка-реквієм на тему:

«від Крут до Небесної Сотні. Слава Героям»

 

 

 

                                                                               Підготувала:

                                                                                вчитель історії

                                                                                   та правознавства

                                                                            Сидор М.М.

 

 

 

 

 

 

Тернопіль

Лінійка-реквієм на Тему: «від Крут до Небесної Сотні. Слава Героям»

На сцені стенд присвячений Героям, вивішані прапори (синьо-жовтий, червоно-чорний).

Звучить гімн України

Ведучий 1. Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України  не дожив до сьогоднішого дня, сплять у знаних і безіменних могилах по рідній і чужій  землі – присвячується.

Ведучий 2. Цвіту нашого народу, його славним синам і дочкам, що в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є в кожного з нас – життя – присвячується.

Ведуча 29 січня 1018 р. в історії України з’явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров’ю, назва якої – Крути!

Відео «Молода Кров. Крути»

Ведучий Крути – це великий перелом на межі двох століть. Ми вчитуємось у цю сторінку історії. Читаємо і не розуміємо: чому так сталось? Чому ніхто не помітив у той радісний час визволення України, що на нашу землю насувалася чорна тінь?

Ведуча Мечем і вогнем випалювали наш корінь польські пани, топтали рідну мову, пісню. Запроторювали на Сибірську каторгу російські царі наймудріших і наймужніших синів і дочок. Морили лютим голодом в 20-30рр., якого ще не знала людська цивілізація. Спопеляли твою вроду в концтаборах німецькі фашисти. За тебе помирали студенти – твій цвіт, Україно, в 1918 році.

Ведучий 29 січня 1918 року біля невеличкої станції Крути на Чернігівщині сталась трагедія, яка сколихнула, пробудила всю Україну. У цей день жменька юнаків у нерівному бою віддала своє життя, але відстояла честь України… Цієї  станції немає на катах України. Загубилася вона серед дрімучих борів на північний схід від України.

Ведуча Що ближче було до Києва, то жорстокішою була боротьба. Зупинити ці сили не було кому. Саме тому на станцію Крути, яка була воротами на Київ, прибув нашвидкуруч зібраний загін юнаків під командуванням сотника Омельченка. Саме вони і спробували перепинити шлях радянським військам.

Ведучий Крути стали трагедією, і водночас гордістю України. Юнаки не знали, яка сила-силенна більшовиків їде на них. Їх було 300 проти шеститисячної армії. Половина з них впала в бою, а половину забрали в полон, довго і жорстоко катували.

Ведуча Вони стримали, хоч і ненадовго захоплення ворогом Києва. Після повернення Центральної Ради 19 березня 1918 року до Києва Михайло Грушевський запропонував вшанувати пам'ять стрільців студентського куреня та промовив над могилою: «Для Вас ця могила навіки залишається полум’ям віри…Діти України…вона буде тим дзвоном…що не дасть спинитись…не дасть забути… Будьте певні, шановні герої, ваша смерть недаремна. Вона жива і житиме до віку – вільна самостійна Україна.

Перегляд презентації.

Ведучий 97 років тому 300 «мучнів українських» пішло в безсмертя. Юнаки-Герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої не вмирають. Вони живуть в пам’яті і справах наступних поколінь.

Ведуча Сьогодні ми з вами вшановуємо пам'ять героїв різних історичних подій: Битви під Крутами, Голодоморів, Бабиного Яру. Тепер стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

Ведучий Ми закликаємо вас згадати усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість та наснагу для зміцнення нашої держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

У темпі звучання пісні на сцену виходить юнак в воєнній формі, схиляється на коліно і читає молитву українського революціонера.

Україно, Свята Мати Героїв, зійди до серця мого. Нехай душа моя в тобі відродиться, славою Твоєю опроміниться, бо Ти – життя моє, бо – Ти все щастя…

(Під словами десь з середини звучить музика пісні. Після молитви звучить останній куплет пісні)

Ведучий 1. А зараз нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю священного вогню – частинки вічного. Світло ваших лампадок хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

Під мелодію гімну Небесної Сотні «Плине Кача» ведучий запалює свічку і передає її по колу. Свічку передають з рук в руки.

Відео. «Плине Кача» у виконанні Пікардійської Терції.

Плач же бідна, Україно, за вірними синами, плач і готуй нових таких же щирих оборонців, таких же незламних міцних борців, бо ще довго і тяжко прийдеться боротися тобі за своє життя.

Ведучий 2. Лінійку – реквієм, приурочену пам’яті воїнів і Героїв, які загинули в ім’я Батьківщини оголошуємо закритою.

Ведучий 2. Бажаємо всім світлих днів і нехай запанують мир і злагода на нашій землі. Бережи нас усіх Господь!

Учні виходять. Залишають свічку біля стенда. Звучить відео Пам’яті Героїв Крут

docx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку