Лісове господарство світу та України

Про матеріал
Презентація "Лісове господарство світу та України". Відповідає вимогам навчальної програми з географії 9 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лісове господарство світу та України

Номер слайду 2

Світові лісові ресурси характеризуються: а) розмірами лісової площі (4,2 млрд. га ) б) лісистість-32% в) запасами деревини За останні двісті років лісистість земної кулі зменшилась вдвічі і обезлісення набуло загрожуючих масштабів. З цим пов′язано й розширення ерозії грунтів, і скорочення запасів кисню в атмосфері.

Номер слайду 3

Переважають хвойні породи: Найбільші масиви лісів мають Росія, Канада, США, Швеція та Фінляндія. Переважають листяні породи: Центральна і Південна Америка, Екваторіальна Африка, Південна і Пд-Східна Азія.

Номер слайду 4

Головні лісорозробки з особливо цінних порід деревини мішаних порід (в США, Канаді, Фінляндії, Швеції, Китаї). Раніш використовували в основному на дрова, в останній час в багато раз збільшився експорт в Японію, Західну Європу, США.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лісове господарство займається розведенням (насадженням), упорядкуванням, захистом та охороною лісів; розвинене в усіх регіонах України, найбільше — у Карпатах і на Поліссі. Лісове господарство складається з: 1. лісівництва (вирощування,догляд і охорона лісів); 2. лісозаготівлі ( рубання лісу); 3. одержування та первинного оброблення технічної або паливної деревини; 4. збирання дикорослих лісових продуктів.

Номер слайду 8

Загальна площа зайнята лісом 10,4 млн. га – це лише становить 15,9% території країни. У різних природних зонах України ліси поширені неоднаково: - у Поліссі лісами вкрито 26%, - у лісостепу – 12%, - у степу – 4%. - Найбільш лісисті території України: Карпати – 39% і Кримські гори – 36%. Штучний ліс охоплює Нижньодніпровські піски у Херсонській обл.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід. Наша країна має переважно цінні хвойні породи (сосну, ялину, смереку), є твердолистяні (дуб,бук, ясен), породи дерев, які застосовуються у меблевій промисловості (груша, черешня, клен). Запасів деревини в Україні більше 1 млрд. м3, щорічно споживається 96 млн. м3. Промислове значення ліс має у Карпатах та Поліссі. Лісові масиви дуже виснажені, тому важливо переробляти сировину на деревообробних підприємствах комплексно і повно.

Номер слайду 13

Не відповідають потребам обсяги лісонасаджень(15,9%); Оптимальної лісистості (19%) в Україні можна досягти, якщо у найближчі 10 років площі лісів щорічно збільшувати на 250 — 280 тис. га (у 6 разів більше, ніж зараз); Переважно екологічне значення лісів та висока їх частка (до 50%) з режимом обмеженого лісокористування; Високий відсоток заповідних лісів(15,7%), який має стійку тенденцію до зростання; Значна площа лісів у зоні радіоактивного забруднення; Половина лісів є штучно створеними і потребують посиленого догляду.

Номер слайду 14

Лісозаготівельна промисловість проводить вирубування, вивіз і первинну обробку деревини, її продукція — ділова деревина, яка використовується у деревообробній і целюлозно-паперовій промисловості, будівництві.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Щорічний обсяг деревини, що заготовляється в Україні, становить біля 16 млн. м3. Свого розвитку вона досягла на території Закарпатської, Івано-Франківської і Чернівецької областей.

Номер слайду 17

Параграф 16

ppt
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку