Листові деревні матеріали

Про матеріал
Презентація з технології для 5 класу на тему: «Листові деревні матеріали» (Види листових деревиних матеріалів. Технології їх виготовлення)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Листовідеревні матеріали

Номер слайду 2

Сама дешева і доступна деревина, використовувана для виготовлення пиломатеріалів – це береза або тополя. Досить часто також використовуються: Смерека; Модрина; Сосна; Липа; Ясен; Клен. Багато виробів, якими користується людина, виготовляють з листових деревних матеріалів. До таких матеріалів належать:шпонфанера. ДСП, ДВП, ОСП(OSB)

Номер слайду 3

Шпон - тонкі листи деревини, які використовують для виготовлення клеєної фанери та оздоблення виробів. Розрізняють струганий і лущений шпон. Струганий шпон одержують струганням деревини. Лущений шпон зрізають ножем з колоди, що обертається

Номер слайду 4

Лущення березового шпону

Номер слайду 5

Фанера - це багатошаровий будівельний матеріал. Виготовляється з не парних пластів шпону різних порід дерев змащених клеєм, які накладають один лист на другий таким чином, щоб напрямок волокон шарів шпону були розміщені перпендикулярно один одному. 90

Номер слайду 6

Фанера буває: тришарова, п’ятишарова, багатошарова. Фанера має непарну кількість шарів, від 3 і більше, що робиться для підвищення міцності фанери, завдяки чому цей деревно-листовий матеріал може застосовуватися в умовах найбільших навантажень.

Номер слайду 7

Для оздоблення стін будівель, виготовлення меблів та інших виробів підприємства випускають фанеру спеціального призначення. Її обклеюють (облицьовують) струганим шпоном з красивою текстурою та лакують прозорим лаком. Крім того, фанерні листи покривають спеціальними вологозахисними декоративними плівками. Такі листи називаються ламінованими. З них виготовляють плити для настилання підлоги, виготовлення меблів, декоративного оздоблення конструктивних елементів будівель тощо.

Номер слайду 8

При обробці деревини утворюються відходи у вигляді обрізків, тирси, стружки, гілок. Їх використовують для виготовлення деревоволокнистих плит. Для цього відходи подрібнюють на спеціальних машинах до утворення однорідних розмелених і розщеплених дрібних частинок деревних волокон

Номер слайду 9

ДВП(деревоволокниста плита) - листовий матеріал, який виготовляється з стружки або розмеленої деревної маси з використанням синтетичних полімерів і додаткових сполучних добавок шляхом мокрого гарячого пресування або сушки.(Саме тому зі звороту ДВП нагадує поверхню сиру з "сіточкою", як від вологої марлі. див. малюнок)Для підвищення водостійкості додаються парафін і каніфоль. Для міцності додаються синтетичні смоли. Товщина ДВП зазвичай невелика – від 2,5 мм до 5,0 мм.лицьова стороназворотня сторона

Номер слайду 10

ДСП (деревно-стружкова плита) — дешевий листовий композиційний матеріал, вироблений сухим гарячим пресуванням деревинних частинок, переважно стружки, із введенням спеціальних добавок (6-18% від маси стружок). Пресування виконують на одно- та багатоповерхових періодичних пресах за тиску 0,2-5 МПа та температури 100–140 °С або у безперервних стрічкових, гусеничних або екструзійних агрегатах.

Номер слайду 11

ОСП (OSB) (Орієнтовано-стружкова плита) — багатошаровий листовий композиційний матеріал, що складається з деревної стружки, склеєної різними смолами з додаванням синтетичного воску і борної кислоти. Стружка в шарах плити має орієнтацію: в зовнішніх — поздовжню, у внутрішніх — поперечну.

Номер слайду 12

Автоматична лінія для виготовлення листовихдеревних матеріалів

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку