Література рідного краю. Надія Мовчан-Карпусь

Про матеріал
Презентація дає змогу коротко ознайомитися з життям і творчістю поетеси. Ознайомитися з поезією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надія Михайлівна. Мовчан-Карпусь. Збірка «Над річкою Журавкою»Урок літератури рідного краю

Номер слайду 2

Народилася Надія Мовчан-Карпусь 12 червня 1944 року в сім’ї учителів. Її мати – Єфросинія Дем’янівна – педагог, добра і дбайлива вихователька своїх дітей, була першою учителькою Надійки. Досить культурна і освічена, вона любила музику й співи. У сім’ї звучали українські пісні у супроводі гітари, домри, скрипки, баяну. Мати прищеплювала дітям любов до праці, навчала розуміти і шанувати природу. Батько – Михайло Кузьмович – гарний бджоляр і садівник, учитель-словесник, усе своє життя присвятив великій і благородній справі виховання дітей.

Номер слайду 3

Працюючи на ниві красного письма, поетеса стала автором наступних збірок: «Батькова тополя» (1997), «Над річкою-журавкою» (1998), «Золотокрилі ранки» (2000), «Сонячне коло»(2003), «Мелодія осінньої просині»(2004). Готується до друку ліро-епічна поема «Стаю на прю» та дитяча книжка «Веселинки Василинки». Мешкає Надія Мовчан-Карпусь у місті Одесі.

Номер слайду 4

ВЕСНА МІЖ НАМИ— Доброго ранку!— Доброго дня!— Доброго вечора!— Доброї ночі! —Зичу. І бачу: яснішають очі:І промениться, тепліє душа. Слово просте, а свій слід залиша. Добрий. Я щастя вам, людоньки, хочу.

Номер слайду 5

Як розумієте вислів «Весна між нами». Чи може бути в стосунках між людьми зима, весна? У якому значенні тоді будуть вжиті ці слова?Яких стосунків ви б хотіли в школі бачити більше — весняних чи зимових?переносному

Номер слайду 6

Зелени, озимо,Лан до небосхилу,Жайворонова пісне,Лийся до землі!Рідна Україно,Вірю в твою силу,Вірю в твоє сонце. В жовтому брилі!

Номер слайду 7

Пір'їна біла. Тихенько опустилась. На ґанок хати,О, як я їй зраділа…Лелечій казці.

Номер слайду 8

Ось такими закоханими очима дивиться на навколишній світ Надія Михайлівна Мовчан-Карпусь. Цю свою любов до світу вона передає дітям: і вам, і своїм рідним. Он яку чарівну «Пісню для онука» вона склала: Пахне колисково. Пісня для онука. Вітами береза. У віконце стука. Вітерець легенький. В гіллі засинаєКолисково, ніжно. Листячко співає. Скажіть,, чи тільки бабуся любить цього маленького хлопчика? Чи тільки вона хоче, щоб він спокійно спав?

Номер слайду 9

Творча зустріч з Надією Мовчан-Карпусь

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Знати основні відомості про Надію Мовчан-Карпусь. Читати вірші із збірки «Над річкою Журавкою»

pptx
Додано
1 лютого
Переглядів
2303
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку