Література рідного краю (прозові твори). В'ячеслав Колесников

Про матеріал
Література рідного краю (прозові твори) В'ячеслав Колесников 1. Гра: Художні засоби 2. Літературні жанри, які традиційно відносяться до прози 3. Життєпис Колесникова В'ячеслава Гавриловича
Перегляд файлу

05.05.2020 (1)

Урок № 66

http://parostok.ucoz.ua/SAM_0997.jpgТема: Література рідного краю (прозові твори) В'ячеслав Колесников ЗАВДАННЯ УРОКУ:

1. Гра: Художні засоби     

https://learningapps.org/qrcode.php?id=p7r90zb5j18

2. Про́за (лат. prosa, від prosa oratio — пряма мова, що вільно розвивається й рухається) — мовлення не організоване ритмічно, не вритмоване; літературний твір або сукупність творів, написаних невіршованою мовою. Проза — один із двох основних типів літературної творчості. Поезія і проза — глибоко своєрідні сфери мистецтва, які розрізняються і формою, і змістом, і своїм місцем в історії літератури.

До числа літературних жанрів, які традиційно відносяться до прози, входять:

Роман — великий за обсягом оповідний твір зі складним та розвиненим сюжетом.

Повість — рід епічної поезії, близький до роману, зображує якийсь епізод з життя; від роману відрізняється меншою повнотою і широтою картин побуту, звичаїв.

Новела , або коротка повість — літературний малий оповідний жанр, проміжний за розміром між повістю та оповіданням, через близкість за обсягом до оповідання іноді дає привід для їх ототожнення, проте відрізняється від нього генезисом, історією та структурою.

Оповідання — мала епічна жанрова форма художньої літератури — невелика за обсягом зображених явищ життя, а звідси і за обсягом свого тексту.

Есе — прозовий твір невеликого об'єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження та міркування з конкретного приводу чи питання і точно не претендує на визначальне або вичерпне трактування предмета.

Епопея — монументальний за формою епічний твір, що відрізняється загальнонародною проблематикою.

Біографія — твір, у якому викладається історія життя і діяльності будь-якої особи.

3. Опрацюйте життєпис:

http://parostok.ucoz.ua/Prodykcij/kolesnikov-ljubov_i_rozluka.jpgКолесников В'ячеслав Гаврилович народився 26 червня 1937 року в селі Недогарки на Олександрійщині. Тут закінчив семирічку.

       У1946 році сім 'я переїжджає до Москви, де служив військовим батько. Через два роки сім 'я знову повертається на Україну. В 'ячеслав закінчує училище механізації с/г, одержавши диплом, по комсомольській путівці їде на цілину в Казахстан.

      Друга комсомольська путівка була на Криворіжжя, де молодий механізатор стає ще й будівельником, споруджує Ново-Криворізький гірничозбагачувальний комбінат.

     З Кривого Рогу в 1958 році В. Колесников іде на дійсну військову службу. Служити довелося спершу на Балтійському, потім на Північному флотах. Двічі побував на Кубі у складі ескадри кораблів охорони. Довелося побувати на Шпіцбергену і Новій Землі, за що має відзнаки від Міністра Оборони. Демобілізувавшись у 1962 році, повертається у рідне місто і йде працювати на авторемонтний завод випробувачем дизельних двигунів.

Справді, весь час В. Колесников не розлучається з творчістю. Пише вірші,  нариси, оповідання, статті, щоденники...

     Це й привело його у 1963 році до роботи в газеті - а саме „Ленінський прапор", нині „Вільне слово". Після перемоги в республіканському конкурсі на кращий нарис В. Колесникова запросили у міську газету. З нею і пов'язана майже вся трудова діяльність.

Паросток - Письменники Олександрійщини    Працюючи в редакції, закінчив Вищу партійну школу (факультет журналістики ). Його творчість не обмежувалася сторінками рідної газети. В'ячеслав Гаврилович постійно друкується в різних журналах і газетах.

Його твори друкуються, зокрема, в журналах, „Радуга", „Прапор", „Дніпро", в різних збірниках і альманахах.

    „Любов і розлука" - перша книжка автора. Це своєрідний підсумок творчої праці за кілька десятиліть. І нині В. Колекников, як говориться, не випускає з рук пера. Мешкає у рідному місті - Олександрії.

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

Опрацюйте життєпис  Наталії Фесенко

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку