Літературне читання до Дня Соборності України

Про матеріал
Презентація. Літературне читання до Дня Соборності України. Матеріал для уроку української літератури чи виховного заходу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Україна починається з тебе”літературне читання до Дня Соборності України. Підготувала вчитель української мови та літератури Киселиця Світлана Петрівна

Номер слайду 2

Ліна Костенко«Усе моє, все зветься Україна»Буває, часом сліпну від краси. Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–оці степи, це небо, ці ліси,усе так гарно, чисто, незрадливо,усе як є – дорога, явори,усе моє, все зветься – Україна. Така краса, висока і нетлінна,що хоч спинись і з Богом говори

Номер слайду 3

Віктор Терен«Так любимо Україну!»Матері ласкаві очіі долоні рідні-ріднівперше ти побачив, хлопче,тут, у нашій Україні. Білу хату, вікна сині,сонце, ліс, потоки рвійні –вперше ти побачив, сину,теж у нашій Україні.І стежина прибережна,шлях широкий, друзі вірні –все тобі відкрилось впершетут, у нашій Україні.І тому, як рідну матір,дорогу твою, єдину,як весну, пісні крилаті –так любімо Україну.

Номер слайду 4

Любов Забашта. Над Дніпровою сагою линуть думи за тобою. Твої очі волошкові, твої далі барвінкові. Хліб без тебе зачерствіє, слово батьківське зав’яне. Україно, Україно, сторона моя кохана. Пшениченька в полі грає, світять води, як Дунаї. Хлюпотять озера й ріки. Дорога моя навіки. Як зірниця запалаєш крізь моря і океани,Україно, Україно, сторона моя кохана

Номер слайду 5

Іван Франко“МОЯ ЛЮБОВ”Вона так гарна, сяє так. Святою, чистою красою,І на лиці яріє знак. Любові, щирості, спокою. Вона так гарна, а проте. Так нещаслива, стільки лиха. Знесла, що квилить лихо те. В її кождіській пісні стиха.Її пізнавши,чи ж я міг. Не полюбить її сердечно,Не відректися власних втіх,Щоб їй віддатись доконечно?А полюбивши, чи ж би міг. Я божую її подобу. Згубити з серця, мимо всіх. Терпінь і горя аж до гробу?І чи ж перечить ся любов. Тій другій а святій любовіДо всіх, що ллють свій піт і кров,До всіх, котрих гнетуть окови?Ні, хто не любитть всіх братів,Як сонце боже, всіх зарівно,Той щиро полюбить не вмів. Тебе, коханая Вкраїно!

Номер слайду 6

Микола Вороний“За Україну”“За Україну. З огнем завзяття. Рушаймо, браття,Всі вперед!Слушний час. Кличе нас —Ну ж бо враз. Сповнять святий наказ!За Україну,За її долю,За честь і волю,За народ!Ганебні пута. Ми вже порвалиІ зруйнували. Царський трон,З-під яремІ з тюрем,Де був гніт,Ми йдем на вільний світ!За Україну,За її долю,За честь і волю,За народ!О, Україно!О, рідна Ненько!Тобі вірненько. Присягнем. Серця кровІ любов —Все тобіВіддати в боротьбі!За Україну,За її долю,За честь і волю,За народ!Вперед же, браття!Наш прапор має,І сонце сяєНам в очах!Дружний тиск,Зброї блиск,В серці гнівІ з ним свобідний спів: За Україну,За її долю,За честь і волю,За народ!

Номер слайду 7

Павло Тичина. Україно моя, моя люба Вкраїно,Чим я втішу тебе, чим тебе заспокою? —Чи про те розкажу, як тебе я люблю,А чи піснею горе твоє я присплю,Чи слізьми розіллюсь, мов сирітська дитина, —-Чим тебе заспокою я — бідна людина,-Скажи, моя люба Вкраїно,Вкраїно моя!

Номер слайду 8

Володимир Коломієць. Солодка земля. Босоніж стежка побіжитьлевадою в городи... Як любо тут, як славно житьсеред цісї вроди. Кохаю край наш дорогий,що зветься Україна. Вітчизні хочу я своїйзрости достойним сином.Є в світі зваби немалі,цікава стежка кожна... Але до рідної землізбайдужитись не можна. Люби, шануй, піднось до зірїї пісні і мову. Нема солодшої, повір,за  неї, пречудову.

Номер слайду 9

Юлія Хандожинська. Ми - вільні!Від серця й до серця – одна Україна,Козацький ще дух не погас,Сьогодні не впадемо ми на коліна. В складний, непростий для всіх час. Ми – нація, дух міцний, ті, хто повсталиІз заходу, сходу, дорослі й малі,Ми стільки вже бачили всього й втрачали. Що ми не підемо з своєї землі!

Номер слайду 10

Олександр Олесь. Живи, Україно, живи для краси,Для сили, для правди, для волі!.. Шуми, Україно, як рідні ліси, Як вітер в широкому полі. До суду тебе не скують ланцюги, І руки не скрутять ворожі: Стоять твої вірні сини навкруги З шаблями в руках на сторожі. Стоять, присягають тобі на шаблях І жити, і вмерти з тобою, І прапори рідні в кривавих боях Ніколи не вкрити ганьбою!

pptx
Додано
20 січня 2023
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку