Літературний журнал"Все починається з любові..."

Про матеріал
Виховний захід Образ жінки у світовій літературі Літературний журнал • Поглибити і розширити знання учнів, набуті при вивченні поезії класиків світової літератури. • Акцентувати увагу учнів на моральній красі жіночих образів. • Сприяти розвитку виразного читання, логічного мислення та зв’язного мовлення учнів • Виховувати любов та повагу до матері, бабусі, до жінки.
Перегляд файлу

Виховний захід

Образ жінки у світовій літературі

Літературний журнал

Мета:

  • Поглибити і розширити знання учнів, набуті при вивченні поезії класиків світової літератури.
  • Акцентувати увагу учнів на моральній красі жіночих образів.
  • Сприяти розвитку виразного читання, логічного мислення та зв’язного мовлення учнів
  • Виховувати любов та повагу до матері, бабусі, до жінки.

Обладнання: комп’ютер, проектор, презентація, ватман, фотографії матерів учнів.

ТЗН: магнітофон (використання фрагменту музичного твору)

Міжпредметні  зв’язки: художня культура, історія, література.

О, Женщина, ты чудо из чудес,

Ты – символ жизни

И поэта вдохновенье.

Образ женщины со времен глубокой древности является одним из самых распространенных в мировой литературе. Сколько прекрасных стихотворений сложено во славу женщины, сколько великих книг освящено ее именем!

 (під музику «Memory»)

Як пишно квітка лотоса цвіте

Яка жагуча врода у тюльпана

Яке в ромашки серце золоте

Яка троянда горда і духмяна.

Отак і жінка: ця ласка й доброта

А та мрійлива, чарівна

І кожна вабить, наче таємниця.

Жінка… Як багато сказано цим словом. В усі віки їй поклонялися художники, поети, музиканти. Багато жінок залишилися символами, хоч минуло багато століть.

Назвіть, які ви знаєте імена-символи?

Учні:

  • Пенелопа – символ відданості та вірності.
  • Лаура і Беатріче – символи натхнення і поваги.
  • Ольга і Роксолана – символи мудрості та державного розуму.
  • Марія – символ всепокоряючої любові до людей і заступництва.
  • Мона Ліза – символ загадковості та таємничості.

Ведучий: Дорогі друзі! Вашій увазі пропонується літературний журнал, який ми назвали « Все починається з любові…» Незабаром 8 березня, яке у нашій країні давно відзначається як свято жінки.   Журнал у нас двомовний. Це означає, що публікації в ньому будуть як українською, так і російською мовами.

 Еще во втором тысячелетии до нашей эры в великих эпических поэмах Гомера «Илиада» и «Одиссея» созданы образы многих женщин. Это и прекрасная Елена, ставшая причиной троянской войны, и верная, преданная Пенелопа, которая ждет мужа хитроумного Одиссея 20 лет, и много других женщин .

Шло время. Накануне нашей эры многие римские поэты и писатели создавали стихи во славу своих возлюбленных.

З першої сторінки журналу   портрети  жінок, що жили в різний час і належали до різних народів. Але об'єднує їх одне — їм були присвячені найкращі вірші найкращих поетів усіх часів і народів. До кожного портрета ми додаємо короткі розповіді і, звичайно ж, поезії. Послухайте їх.

Беатріче. XIII ст. Італія.

Коли видатному італійському поету Данте Аліг'єрі було лише 9 років, він зустрів восьмирічну дівчинку Беатріче Портінарі. В серці у хлопчика прокинулось радісне висо­ке почуття.

Удруге Данте побачив Беатріче через 9 років в розквіті її дівочої вроди: "Проходячи вулицею, вона звела очі в той бік, де я стояв геть сторопілий, і зі своєю невимовною ласкавістю, яка нині винагороджена у вічному житті, привітала мене так доброзичливо, що я, здавалося, осягнув межі блаженства". Вражений її чистою вродою, Данте закохався у дівчину. Віднині всі його помисли по­в'язані з нею. Але, боячись заплямувати ім'я дівчини людським поговором, він таїть свої почуття від Беатріче і лише у віршах оспівує її красу, чистоту і шляхетність.

Його поезії склали збірку "Нове життя" (1292 р.). Беатріче помирає зовсім молодою, а вражений поет продовжує оспівувати вічний і нетлінний образ коханої, її справжню духовну суть. Данте наділив небесною красотою земну жінку.(сонет)

Лаура. XIV ст. Франція.

6 квітня 1327 р. в церкві святої Клари у французькому містечку Авіньйоні 23-річний Франческо Петрарка зустрів прекрасну жінку Лауру і закохався на все життя. Як і Беатріче для Данте, Лаура в очах закоханого поета — ідеал жіночої краси і чистоти.

   Збірка з 365 поезій "Книга пісень" — це своєрідний щоденник почуттів і переживань люблячого серця.

Вслухайтесь в один з віршів збірки — сонет № 267. Він утверджує думку про те, що справжня любов у житті людини буває лише один раз.(сонет)

В средневековую эпоху жизнь и литература развивались очень медленно. С этого момента истории самой читаемой книгой в мире была и остается священная книга христиан - Библия.

Ведущий. Образы Библейских женщин хорошо известны всем. Центральный женский образ Библии – образ Марии, богоматери, мадонны, святой покровительницы всех жен и матерей.

Богородицю люблять і шанують за те, що Вона - приклад материнства, жертовної любові, лагідності, смирення, працелюбності, тобто всіх тих якостей, які повинні бути притаманні кожній жінці. Образ Богородиці: теплий, світлий, глибокий, поетичний, зворушливий, проникливий, красивий, святий, образ материнства, любові, співчуття, участі.

Люди зображували Богородицю в різні історичні часи в різних культурах.

У західному мистецтві Богородицю називали Мадонною. МАДОННА - це скорочене від Mia Donna, що значить «Моя Пані».

Женщина и война.

 Женщина – сильная личность – образы отважных женщин созданы драматургом Фридрихом Шиллером в трагедии «Орлеанская дева», посвященной подвигу Жанны д, Арк.

Участию любящих женщин в судьбах героев английской средневековой истории посвящены книги Вальтера Скотта «Айвенго» и «Перская красавица».

Эти книги очень любят читать не только подростки. А истории жизни Жанны д,Арк и прекрасной еврейки Ребекки давно уже экранизированы.

На зламі двох століть: XVIII та XIX,овіяні волелюбним духом епохи,дивлячись у майбутнє і відходячи від минулого,жили й писали поети,шукаючи ідеали на височинах людського духу та в глибинах людського почуття. Романтики бачили жінку натхненною, ніжною і красивою,але поряд з красою вони захоплювалися її здібностями і талантом.

Век XIX принес в литературу много новых имен. Женские образы, созданные Пушкиным, – это и серьезная Татьяна Ларина, и легкомысленная Ольга, и «Барышня-крестьянка», и «Людмила-прелесть» из поэмы «Руслан и Людмила» – все они дышат со страниц настоящей жизнью.

Наталья Гончарова. XIX ст. Россия.

Женой Пушкина стала красавица Наталия Николаев­на Гончарова. Он сватался к ней дважды, и лишь во вто­рой раз ее родители дали согласие.

Но их счастливая жизнь продолжалась недолго. Вско­ре из-за сплетен о ее связи с Дантесом Пушкин вызыва­ет соперника на дуэль.

Увы, Александр Сергеевич был тяжело ранен своим противником и вскоре, в 1837 г., скончался. На смертном одре Пушкин сказал своей жене, что она ни в чем перед ним не виновата.

Исполнились мои желания. Творец

Тебя мне ниспослал, тебя, моя Мадонна,

Чистейшей прелести чистейший образец.

Лев Толстой создал незабываемый образ Наташи Ростовой, превратившейся из наивной влюбленной девочки, которую легко обвести вокруг пальца, в сильную женщину, любящую жену и мать, сделавшую Пьера Безухова счастливейшим человеком.

 Наташа Ростова, Анна Каренина, Катюша Маслова – эти женские образы давно перешли со страниц книг в мировой кинематограф.

XX ст. Жінка! Вона завжди була ідеалом свого часу. Вона,як губка всмоктувала в себе щастя буття і пекучий біль зневаги, вона завжди вболівала за свою землю і за долю Всесвіту.

Вірш «Стояла я і слухала весну» Л. Українки.

 «Який же майстерний витвір – жінка!»

И это правильно, потому что:

Чтец 1. «Женщина с нами, когда мы рождаемся.

Чтец 2. Женщина с нами в последний наш час.

Чтец 1. Женщина знамя, когда мы сражаемся.

Чтец 2. Женщина – радость раскрывшихся глаз».

Що б ви побажали нашим жінкам в їх нелегкому буденному житті?

Всі: Море радості!

Учениця читає вірш В.Симоненка «Море радості»

Я із надій будую човен,

І вже немовби наяву

З тобою ніжний,срібномовен,

По морю радості пливу.

О море радості безкрає,

Чи я тебе перепливу?

Якби того,що в мріях маю,

Хоч краплю мати наяву.

 

1

 

docx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку