Презентація до уроку " Основні теми та мотиви творчості О.Хайяма"

Про матеріал
Творчий доробок краще розкриє всю багатогранність творчості О.Хайяма. Презентація має інтерактивні методи роботи на уроці літератури. Презентація має елементи STEM- ТЕХНОЛОГІЇ, інтерактивні методи навчання. Під час уроку учні використовують вебінг-карти, які розкривають тему,ідею рубаят Омар Хайяма.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні теми й мотиви творчості Омара Хайяма.

Номер слайду 2

Епіграф до уроку: Як гарно: на квітках - росинки прохолодні,I дівчина в квітках. Ну що ж: напередодніБуло усякого - про те тепер не згадуй,Все, що було, забудь: найкращий день – сьогодніОмар Хайям

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мета:ознайомити учнів із кращими зразками персько-таджицької поезії та творчістю Омара Хайяма; засвоїти поняття про особливості східної поезії та рубаї; розширити свій с вітогляд, виховуват кращі моральні якості.

Номер слайду 7

Метод « Валіза думок»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вправа “ Скарбничка ерудита”1. Омар Хайям був справжнім енциклопедистом свого часу: вивчав і знав математику, геометрію, фізику, астрономію, філософію, теософію, корановедення, правознавство, медицину (був лікарем при дворі намісника Хорасану), весь комплекс філологічних дисциплін (знав арабську мову та літературу), вивчав теорію музики. Мав феноменальну пам’ять та наукову ерудицію.2. Одного разу у Ісфахані він уважно прочитав книгу 7 разів підряд, а повернувшись у Нішапур, продиктував ії. Коли виклад порівняли з оригіналом, то не знайшли великих розбіжностей.3. . Одним з найцінніших предметів, який виявився на борту приреченого на загибель корабля « Тітанік», був рукопис перського вченого і філософа Омара Хайяма. Манускрипт в палітурці був прикрашений тисячею дорогоцінних каменів. 4.«Вчений муж століття», «Доказ істини», «Знавець грецької науки», «Цар філософів Сходу і Заходу», імам (духовний вождь) – такий неповний перелік почесних титулів Омара Хайяма.

Номер слайду 10

Рубаї – це чотиривірш філософського змісту. Рубаї – це філософсько-ліричний чотиривірш, у якому три або й чотири рядки римуються між собою. Рубаї виконувалися у супроводі музичного акомпанементу, один за одним, розмежовані паузами. Вони лаконічні, але містські, наповнені філософською думкою, тому і називать їх перлинами мудрості.)

Номер слайду 11

Особливості рубаї як ліричного жанру. Лаконізм – коротко, в 4 строчках, дається інформація, розкривається тема, задум поета. (коротко, стисло і влучно)Філософська глибина – містить філософські роздуми (думки про життя світу, людини, природи, почуття, пошуки свого місця в житті ...)Чітка ритмомелодика: 4 строчки: 1,2,4 – римуються, 3 – без рими.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Епіграф до уроку: Як гарно: на квітках - росинки прохолодні,I дівчина в квітках. Ну що ж: напередодніБуло усякого - про те тепер не згадуй,Все, що було, забудь: найкращий день – сьогодніОмар Хайям

Номер слайду 14

Технологія “ STEM-освіти”(експериментальне дослідження)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вивчити напам’ять 3 рубайяти на вибір. На вибір1. Сторітелінг «Моя зустріч з Омаром Хайямом» ;2. Створити та розповсюдити « Флешбук»Приклад за посиланням у QR коді3. Створити опитування у мережі «Instagram» « Які поради ви знайшли у віршах О. Хайяма». Викласти сторіс зі своїми враженнями від творчості поета.

pptx
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
2219
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку