Літні свята календарно- обрядового циклу. Свято Петра і Павла.

Про матеріал
Презентація містить ілюстративний та інформаційний матеріал про свято літнього обрядового циклу Петра і Павла. В презентації розміщена історія свята, традиції та легенда про свято.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Свято Петра і Павла

Номер слайду 2

Істрія свята. Святий Петро народився в сім’ї рибалки, і сам якийсь час займався рибним промислом, а тому він є покровителем усіх рибалок. При народженні він отримав ім’я Симон, але пізніше за твердість і старанність у вірі Ісус Христос прозвав його Кифа (Петро по-грецьки), що в перекладі означає "камінь". Спочатку Петро тричі зраджував Христа, але потім спокутував свою провину, став засновником християнської церкви і першим Папою Римським. Святий Павло до зустрічі з Христом був одним з гонителів іудеїв, але пізніше в ньому також прокинулася віра в Христа, і він почав проповідувати це вчення на території Малої Азії і Балканського півострова. Його проповіді також входять в Новий заповіт. Святі апостоли Петро і Павло за свою християнську віру прийняли мученицьку смерть в один день – 12 липня. Апостола Петра розіпнули вниз головою, а апостолу Павлу відрубали голову.

Номер слайду 3

Традиції та святкування: Петра й Павла. Молодь ходила зранку на 12 липня зустрічати сонце — ця традиція існувала ще з дохристиянських часів. Вважалось, що як вони будуть гучно співати та веселитись, то відженуть русалок, які збирались поселитись у найближчих водоймах. Та й не спати у ніч на Петра теж вважалось гарною прикметою, яка віщує здоров’я та хорошу вдачу. Також, існували традиції ворожіння. Перед тим як йти зранку додому, збирали гілки берізки та заплітали в косу, закріплюючи її червоною стрічкою, загадуючи бажання. Через три дні перевіряли — якщо коса не розплелась за цей час, то задумане здійсниться.

Номер слайду 4

Інше ворожіння мало вказати дівчатам на те, яким буде майбутній обранець, тож найбільш допитливі докладали зусиль, щоб зібрати 12 різних трав з 12 різних полів під подушкою, промовивши: “Дванадцять трав із різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подивись!”.Існувала приємна традиція — влаштовувати у дворі чи в саду сімейну вечерю. Ну а перед цим, звісно, сходити на службу в церкву. Крім звичних страв із сиром, готували спеціальне святкове сирне печиво — мандрики. За легендою, саме таке печиво із сиру брали із собою в походи апостоли Петро й Павло. Саме тому й назва — мандрики, адже їх зручно брати в мандри. Традиції та святкування: Петра й Павла

Номер слайду 5

Існує легенда, що коли святі Петро і Павло подорожували по світу, один такий «Мандрик» у них вкрала зозуля, і за це Господь покарав птицю, заборонивши кувати в період свята. Легенда

Номер слайду 6

Прикмети на свято Петра і Павла. Якщо на День апостолів Петра і Павла протягом дня двічі йшов дощ – до багатого врожаю восени. Холодна погода на Петра і Павла – до голодного року. Якщо Петров день спекотний – Різдво буде морозним. Якщо соловей продовжує співати після свята Петра і Павла – слід очікувати зиму відразу після Покрови. Після Петра і Павла починаються найспекотніші дні. Цей день знаменує скорочення світлового дня. Якщо 12 липня починає опадати листя з дерев – треба чекати ранньої осені. У народі вірили, що саме в День апостолів Петра і Павла перестає кувати зозуля. Якщо ж вона замовкає за тиждень до свята – зима буде ранньою, через тиждень після нього – слід чекати пізню зиму.

Номер слайду 7

Традиції свята Петра і Павла. Поруч зі святом Івана Купала, день Петра і Павла утворює єдиний святковий цикл, присвячений повному розквіту природних сил, сільськогосподарським роботам, першим зборів врожаю, сінокосу, періоду весіль. Традиційно до цього свята люди наводили порядок в будинку і у дворі, робили косметичний ремонт, прикрашали будинок зеленню, квітами і вишитими рушниками. У цей день йшли на службу до церкви з букетами і вінками, а господині пекли пончики, які називалися мандриками. На День апостолів Петра і Павла завершувався піст, а тому люди збиралися всією сім’єю за одним святковим столом, також було прийнято влаштовувати свята, ярмарки, народні гуляння з танцями і піснями. Вважається, що апостоли Петро і Павло опікуються рибалкам, але купатися в цей день не рекомендується. Хоча жінки намагаються приготувати страви з риби, щоб в їхній родині панувала атмосфера миру і любові. У цей день рибалки традиційно молилися святим, освячували воду і вмивалися джерельною водою.

Номер слайду 8

На свято Петра і Павла господаркам не рекомендується займатися домашніми справами: прасування, прання і прибирання будинку краще перенести на інший день. Краще на Петра і Павла влаштувати святковий сімейний обід. Але краще затівати застілля з надмірним споживанням алкогольних напоїв. Протягом усього дня Петра і Павла не слід лаятися, думати про погане, або бажати поганого іншим. Згідно з народними повір’ями, в день Петра і Павла не можна давати або брати щось в борг. Вважається, що на свято Петра і Павла не можна ходити в ліс тому, що звірі в цей час стають дуже агресивними та можуть напасти. У день Петра і Павла не можна їсти овочі та фрукти нового врожаю. Згідно з однією з народних прикмет, це може призвести до поганого врожаю в майбутньому році.

Номер слайду 9

Не можна у свято Петра і Павла поратися на городі або садом. Працювати не забороняється, але все ж сьогодні коштує замінити важка фізична праця турботою про духовне. Подружжю настійно рекомендується утриматися від інтимної близькості. На Петра і Павла православна церква таїнство вінчання не проводить.

pptx
Додано
5 червня 2023
Переглядів
431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку