Літописні оповіді: «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Святослав укладає мир з греками…»

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури 5 клас Літописні оповіді: «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Святослав укладає мир з греками…»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літописні оповіді: «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Святослав укладає мир з греками…»

Номер слайду 2

Літопис «три брати - кий, щек, хорив і сестра либідь»Тема: зображення історичного початку Київської держави, її перших правителів та розвитку упродовж часів княжої доби. Ідея: уславлення історичних осіб, які зробили внесок у розквіт Української держави.

Номер слайду 3

1. Перший літопис називався … 2. Найвідомішим літописцем був … 3. За легендою Київ заснувало плем’я … 4. Засновниками Києва літопис називає … 5. Місто Київ дістало свою назву на честь … 6. Кий не міг бути простим перевізником, бо... Клоуз- тест

Номер слайду 4

Перевіряємо 1. «Повість минулих літ». 2. Нестор. 3. Полян. 4. Кия, Щека, Хорива і Либідь. 5. Старшого брата Кия. 6. Ходив походом на Царгород, йому віддавали там великі почесті.

Номер слайду 5

Літопис“Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва. Смерть Святослава”Тема: оповідь про те, як Святослав уклав мир з греками, як загинув, повертаючись з переможного походу на Царгород, від печенігів. Ідея: уславлення великого полководця – князя Святослава з його хороброю дружиною (військом).

Номер слайду 6

Словникова робота. Пардус – гепард. Конина – м’ясо коня. Воловина – м’ясо вола. Шатро – намет. Пітник – цупкий матеріал, що підкладається коневі під сідло. Січа – битва– загинути, захищаючи кого-небудь

Номер слайду 7

Аналізуємо

Номер слайду 8

Літературна гра «Так чи ні»Київ назвали на честь старшого з братів. Царгород був столицею Византії за часів князя Святослава. Конфлікт перетворився на військове протистояння, тому що Святослав не міг домовитися з греками щодо умов укладання миру. Святослав загинув у війні проти греків.

Номер слайду 9

Діалогоманія. Укладіть діалоги за темами:1. Брати Кий, Щек, Хорив будують Київ.2. Перемовини Святослава з греками.3. Бесіди Володимира з представниками різних релігій.4. Ярослав роповідає про силу книг.

Номер слайду 10

ЦІкаво знати

Номер слайду 11

Підсумовуємовправа «Мікрофон»Що нового ви дізналися про історію нашої батьківщини?Як називається літопис, який склав Нестор Літописець?Про які події йдеться в «Повісті минулих літ»?З літописних оповідей найсильніше враження справила на мене…, тому що…

Номер слайду 12

Домашнє завдання

pptx
Додано
6 березня 2023
Переглядів
1145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку