Лижні види спорту. Презентація.

Про матеріал
"Лижні види спорту". Презентація для учнів початкової школи, розроблена для допомоги вчителям-предметникам для покращення якості уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Лижний спорт, інші назви: лещета́рство — загальний термін для позначення видів спорту, в яких використовуються лижі або сноуборд. До лижних видів спорту належать лижні перегони, гірськолижний спорт, стрибки з трампліна, лижне двоборство, фрістайл, скікрос, сноубордінг, а також інші види спорту — такі, як лижний туризм, лижний альпінізм, лижний екстрім тощо. Розвитком більшості дисциплін лижного спорту опікується Міжнародна лижна Федерація (FIS — Fйdйration Internationale de Ski), однак деякі дисципліни мають свої окремі федерації. В Україні питаннями лижного спорту опікується Федерація лижного спорту України.

Номер слайду 3

Ли́жі, ли́жви — пристрій у вигляді дощок, призначений для пересування по снігу, який кріпиться до ноги спеціальними приєднаннями до лижного взуття. Існує багато типів лиж різної форми для різних потреб. Форма лижі залежить від вимог прикладного спорту, або спеціалізованого використання. Слово лижа, як вважається, походить від північного прасл. *lyži, род. відм. *lyžьve, що пов'язується з рос. лызгать («ковзатися по льоду»), лызгонуть, лызнуть («втекти»), болг. лъзгав («гладкий», «рівний»), лъзгам се («ковзаюся, катаюся на ковзанах»), мак. лизгав («слизький»), лизга се («ковзається»). Для праслов'янського *lyži припускається спорідненість з латис. lužas («довгі мисливські лижі»), služat/šlužat («ковзатися»), лит. šliūžes («полози»), šliaūžti («повзти», «ковзати»), нід. sluiken («підкрадатися»). Менш ймовірне порівняння зі словом ложка, з нім. Geleise («колія»). Похідні від *lyži вживаються, окрім української, також у білоруській (лыжы), російській (лыжи), чеській і словацькій (lyže, вважається запозиченням з російської) мовах. У польській слово lyżwy означає «ковзани», а щодо лиж вживається назва narty. Колись в Україні лижі були відомі під іншими, нині застарілими назвами: полозки́, снігівці́, на́рти (від пол. narty), леще́та.

Номер слайду 4

Сноуборд (англ. snowboard, букв. «Снігова дошка») — спортивний снаряд, призначений для швидкісного спуску з засніжених схилів і гір. Сноуборд є плоскою конструкцією, що складається з ковзної поверхні, що стикається з снігом, підставки — деки, на яку встановлено кріплення для ніг і металевого канта, що проходить по краю усього снаряду та призначеного для управління рухом сноуборду за допомогою прийомів, званих загальним терміном «перекантовка».

Номер слайду 5

Лижні перегони (давніше лещетарство) — зимовий олімпійський вид спорту, змагання на подолання певної дистанції на швидкість, рухаючись на лижах і відштовхуючись лижними палицями. В лижних перегонах використовуються лижі з кріпленням, що залишає п'ятку лижника вільною. У лижних перегонах існує кілька різновидів замагань з різними правилами: перегони з роздільним стартом, перегорни з масовим стартом, перегорни переслідування, естафети, індивідуальний спринт і командний спринт. Багато з цих різновидів відносні нововведення, що мали на меті підвищення видовищності й глядацького інтересу. Лижний крос і прогулянки на лижах є також популярним видом активного відпочинку.. В останні десятиліття в лижних перегонах відбулися зміни, що призвели до виникнення двох різних стилів лижного бігу: класичного та ковзанярського, кожен з яких вимагає підготовки різного типу траси.

Номер слайду 6

Гірськолижний спорт — загальна назва для кількох зимових спортивних дисциплін, у яких спортсмени змагаються за найшвидший спуск із гори на лижах спеціально підготовленою трасою. Гірськолижний спорт користується великою популярністю як вид активного відпочинку. Гірськолижний спорт включає в себе змагання із спеціального слалому, гігантського слалому, супергігантського слалому, гірськолижної комбінації та швидкісного спуску, які належать до швидкісних дисциплін. Інша група дисциплін об'єднана під загальною назвою фрістайл. В цих дисциплінах важлива не тільки швидкість, а й суддівська оцінка якості виконання. Найшвидша з гірськолижних дисциплін — швидкісний спуск, де спортмени можуть розвивати швидкість понад 100 км/год. Найтехнічніша — слалом, в якому лижник повинен виконати велике число поворотів, щоб пройти через ворота, відзначені прапорцями.

Номер слайду 7

Стри́бки з трамплі́на — зимовий олімпійський вид спорту, стрибки на лижах зі спеціального трампліна на схилі гори. Стрибок оцінюється за дальністю і якістю. Стрибки з трампліна є також однією із складових частин лижного двоборства. Традиційно змагання зі стрибків з трампліна проводяться взимку, на вкритому снігом схилі, однак існує також і літній варіант.

Номер слайду 8

Лижне двоборство або нордична комбінація - зимовий олімпійський вид спорту, який включає в себе стрибки з трампліна і лижний крос. Спочатку проводяться стрибки з трампліна. Вони оцінюються за очковою системою, в якій враховується довжина стрибка і оцінка за стиль. Переможець стрибкового етапу стартує першим у лижному кросі. Інші учасники стартують із відставанням, що визначається з розрахунку 4 с на кожне очко. Переможець кросу стає переможцем змагань.

Номер слайду 9

Фристайл - зимовий олімпійський вид спорту, загальна назва для різноманітних дисциплін, в яких лижники змагаються не тільки на швидкість проходження певної дистанції, а —й у виконанні лижних трюків.

Номер слайду 10

Сноубординг (англ. snowboarding) — олімпійський вид спорту, що полягає в спуску із засніжених схилів і гір на спеціальному снаряді — сноуборді. Спочатку сноубординг був винятково зимовим видом спорту, але згодом окремі екстремали освоїли його навіть влітку, катаючись на сноуборді на піщаних схилах (сендбординг). Оскільки, часто, катання на сноуборді проходить на непідготовлених схилах і на великих швидкостях, для захисту від травм використовується різноманітна екіпіровка — шоломи, захист суглобів, спини, рук.

Номер слайду 11

Біатло́н (від лат. bid — двічі та грец. ἆθλον — боротьба) — зимовий вид спорту, двоборство, що поєднує лижні перегони і стрільбу лежачи та стоячи на кількох вогневих рубежах з дрібнокаліберної гвинтівки. Активний розвиток біатлону припадає на 20-ті роки ХХ століття, коли починають відбуватися змагання з лижних перегонів серед військових патрулів зі стрільбою, киданням гранати тощо.

Номер слайду 12

Лижний туризм – різновид туризму на лижних засобах пересування. ЛТ різноманітний: це і одноденні прогулянки по готових лижнях, і недільні переходи по засніжених лісах, це і багатоденні автономні походи, складні експедиції в горах або в Антарктиді чи Арктиці, скі-тури (позатрасове катання) на гірських схилах без підйомників і гірськолижних курортів, сноубординг, сендбординг, гелі-скіїнг.

Номер слайду 13

Скі-альпінізм — вид спорту і активного відпочинку, що поєднує гірські лижі і альпінізм. Дисципліна може як рекреаційною так і змагальним видом спорту. Скі-альпінізм передбачає проходження маршруту в горах з підйомом на лижах і/або пішки з лижами і спуском на лижах без траси (фрірайд).

Номер слайду 14

Скікрос (від англ. ski cross - лижний крос) - олімпійська дисципліна, змагання на найшвидший спуск на лижах спеціально підготовленою трасою з віражами і трамплінами. Скікрос формально включений у програму фрістайлу, хоча це чисті перегони без оцінювання суддями.

Номер слайду 15

Використані джерела: http://tourlib.net/; https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0; https://www.google.com.ua/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fthumb%2F2%2F28%2FWhite-Snowboard-With-Bindings.jpg%2F300px-White-Snowboard-With-Bindings.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fru.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25D0%25A1%25D0%25BD%25D0%25BE%25D1%2583%25D0%25B1%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B4_(%25D1%2581%25D0%25BF%25D0%25BE%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25B2%25D0%25BD%25D1%258B%25D0%25B9_%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B2%25D0%25B5%25D0%25BD%25D1%2582%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%258C)&docid=8UFfiRfMgBQ4EM&tbnid=uBXz7Epy6VLp2M%3A&vet=10ahUKEwiWjsu_vM7jAhWOqIsKHSysDBAQMwhMKAAwAA..i&w=300&h=209&bih=653&biw=872&q=%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%83%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B4%20%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D1%96%D1%8F&ved=0ahUKEwiWjsu_vM7jAhWOqIsKHSysDBAQMwhMKAAwAA&iact=mrc&uact=8

Номер слайду 16

Презентацію розробив: учитель фізичної культури, початкових класів та Захисту Вітчизни Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 Полтавської міської ради Полтавської області Бардін А.О.

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Неверова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 серпня 2019
Переглядів
10011
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку