Логіко-математичний розвиток дошкільників засобами інноваційної технології «Палички Кюїзенера»

Про матеріал
Логіко-математичний розвиток дошкільників засобами інноваційної технології «Палички Кюїзенера»
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Похожее изображение 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 У всьому світі широко відомий дидактичний матеріал, розроблений бельгійським математиком X. Кюїзенером.  Він призначений для навчання математики та використовується педагогами різних країн у роботі з дітьми, починаючи з молодших груп дитячого садку і закінчуючи старшими класами школи. Палички Кюїзенера називають ще кольоровими паличками, кольоровими числами, кольоровими лінієчками, рахунковими паличками.

Основні особливості цього дидактичного матеріалу - абстрактність, універсальність, висока ефективність.

Ефективне застосування паличок X. Кюїзенера можливо в поєднанні з іншими посібниками, дидактичними матеріалами, а також і самостійно. Палички, як і інші дидактичні засоби розвитку математичних уявлень у дітей, є одночасно знаряддям професійної роботи педагога та інструментом навчально-пізнавальної діяльності дитини. Велика їх роль в реалізації принципу наочності, поданні складних абстрактних математичних понять у доступній формі малюкам, в оволодінні способами дій, необхідних для виникнення у дітей елементарних математичних уявлень. Важливі вони для накопичення чуттєвого досвіду, поступового переходу від матеріального до матеріалізованого, від конкретного до абстрактного, для розвитку бажання опанувати числом, рахунком, виміром, найпростішими обчисленнями, вирішення освітніх, виховних, розвиваючих завдань і т.д.

Палички Кюїзенера, як дидактичний засіб, в повній мірі відповідають специфіці й особливостям елементарних математичних уявлень, що формуються у дошкільнят, а також їх віковим можливостям, рівню розвитку дитячого мислення, в основному наочно-дієвого і наочно-образного. У мисленні дитини відбивається перш за все те, що спочатку відбувається в практичних діях з конкретними предметами. Робота з паличками дозволяє перевести практичні, зовнішні дії у внутрішній план, створити повне, чітке і в той же час досить узагальнене уявлення про поняття.

Виникнення уявлень, як результат практичних дій дітей з предметами, виконання різноманітних практичних  операцій, які є основою для розумових дій, вироблення навичок рахунку, вимірювання, обчислень, створюють передумови для загального розумового і математичного розвитку дітей.

З математичної точки зору палички – це множина, в якій приховані численні математичні ситуації. Колір і величина, моделюючи число, підводять дітей до розуміння різних абстрактних понять, що виникають в мисленні дитини як результат її самостійної практичної діяльності («самостійного математичного дослідження»): палички однакової довжини мають один і той же колір і, природно, означають одне і те ж число; чим більша довжина палички, тим більше значення того числа, яке воно виражає. Кольори, в які забарвлені палички, залежать від числових відносин, визначених простими числами першого десятка натурального ряду чисел.

За допомогою кольорових паличок дітей також легко підвести до усвідомлення співвідношень «більше-менше», «більше-менше на ...», навчити ділити ціле на частини і вимірювати об'єкти, повправляти їх у запам'ятовуванні складу числа з одиниць і двох менших чисел, допомогти опанувати арифметичні дії додавання, віднімання.

  Існує  2 варіанти   паличок .  Перший – це об’ємні брусочки різної довжини та кольору.  Другий варіант складається з плоских смужок 2x2 см, 2x4 см, 2×6 см, 2x8 см, 2x10 см, 2x12 см, 2x14 см, 2x16 см, 2x18 см, 2x20 см. Працюючи   з    дітьми    старшого   дошкільного  віку,  я  вибрала саме  його.      

Виготовляються такі смужки з щільного кольорового картону . На відміну від брусочків, вони більші, стійкіші, виготовлення їх не вимагає особливих витрат, а навчальні можливості і ефективність нітрохи не менше, ніж у об’ємних паличок.

Смужки дають можливість виконувати вправи як у горизонтальній, так і у вертикальній площині на одному і тому ж місці, наприклад на столі (горизонтальна площина)  або  фланелеграфі (вертикальна площина). Зі  смужками можна «грати» і на підлозі.

Набором паличок (смужок) забезпечується кожна дитина. Смужки відрізняються величиною та кольором, вони моделюють певні числа.

До набору належать:

Біла – позначає число 1(10 шт.)

Червона – позначає число 2(10 шт.)

світло-зелена – позначає число 3(8шт.)

коричнева – позначає число 4(8шт)

жовта – позначає число5(8шт.)

темно-зелена – позначає число 6(8шт.)

чорна – позначає число 7 (4шт.)

фіолетова – позначає число 8 (4шт.)

блакитна – позначає число 9 (4шт.)

оранжева – позначає число 10 (4шт.)

картки з числами (від 1 до 10)

картки з прикладами (в межах 10)

 Палички Кюїзенера можна пропонувати дітям з трьох років для виконання найбільш простих вправ. Вони можуть використовуватися у другій молодшій, середній, старшій групах дитячого саду. Вправлятися з паличками діти можуть індивідуально або по кілька осіб, невеликими підгрупами. Можлива і фронтальна робота з усіма дітьми. Вихователь пропонує дітям вправи в ігровій формі.

Підбір вправ здійснюється з урахуванням можливостей дітей, рівня їх розвитку, інтересу до вирішення інтелектуальних і практичних завдань. При  цьому потрібно дотримуватись принципу «від простого до складного».

В іграх з паличками, які можуть носити характер змагання, дитині слід надавати можливість прояву самостійності у пошуку рішення або відповіді на поставлене питання, вчити висувати припущення та їх перевіряти, здійснювати практичні та уявні проби. Допомогу дитині краще надавати в непрямій формі, пропонуючи подумати ще раз, але по-іншому, спробувати виконати завдання, схвалюючи правильні дії і судження дітей.

Вправи можуть носити комплексний характер, дозволяючи вирішувати одночасно  кілька    завдань.  Бажано  у   вправі   передбачати   перегляд   всіх можливих варіантів вирішення задачі: складання «потягів» однакової довжини з двох, трьох, чотирьох і т.д. «вагонів», вимірювання однією і тією ж паличкою-міркою різних паличок, однакових паличок різними мірками-паличками. З допомогою вправ дитина зможе: опанувати кількісну та порядкову лічбу; з’ясувати взаємозв’язок між кількістю, числом і цифрою, що його позначає; додавати й віднімати числа в межах 10; засвоїть склад числа до 10, поняття числового ряду, порівнюватиме довжину, висоту, ширину, товщину  предметів, будуватиме послідовності й буде виконувати найпростіші вимірювання. Ігрові елементи у вправах вводяться в формі ігрової мотивації (побудувати драбинку для півника, полагодити паркан і так далі)  і у вигляді змагання (хто швидше складе, зробить, покладе, скаже).

Матеріал посібника містить добірку вправ на ознайомлення з паличками та формування за їх допомогою елементарних математичних уявлень і понять. Подано також систему занять з логіко-математичного розвитку старших дошкільників з використанням інноваційної методики «Палички Кюїзенера».

 

C:\Users\Дарина\Downloads\boys-clouds-drawing-fantasy-houses-kids-month-prank-sky-wings_1920x1200_h.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігрові вправи з використанням дидактичного матеріалу  «Палички Кюїзенера»

 

Вправа «Привіт, паличко»

Мета: Ознайомити дітей з паличками, що містяться в наборі, та вчити визначати їх колір.

Матеріал : набір паличок фігурки зайчика, білочки

Хід.

Перед грою на стіл викладається купкою палички.

- Ви ще не знайомі з паличками, тоді слухайте!

 В одному далекому казковому лісі разом із звірами та птахами живуть кольорові палички. Усі хочуть з ними дружити, адже кольорові палички знають багато ігор і вміють перетворюватись на різні предмети – вони завжди допомагають тому, хто потратив у скруту. А ще палички вміють добре лічити. На галявину до паличок пришли зайчик і білочка. Давай разом з ними познайомимося з паличками.

Вихователь бере паличку і запитує якого вона кольору. Якщо малюк правильно називає колір, то він забирає паличку собі. Якщо ж дитина не може визначити колір вихователь називає колір, але паличку ставить до купки інших на столі. Потім бере наступну паличку. Гра закінчується коли малюк познайомиться з усіма десятьма паличками.

 

 

 

 

 

 

Гра-конструювання  «Поїзд»

Мета: розвивати у дітей уявлення про колір та вміння його називати,

уявлення про довжину та вміння порівнювати смужки за довжиною,учити дітей розуміти поставлене завдання та вирішувати його самостійно.

Матеріал:  набір кольорових паличок, силует паровоза за кількістю   дітей, іграшки для обігравання сюжету.

Хід.

Кожна дитина будує на столі поїзд: приєднує до паровозу вагони,

Починаючи з самого короткого до найдовшого. Педагог обговорює з дітьми, якого кольору вагони, якої довжини. Дорослий пропонує дітям обіграти конструкцію.

Гра-конструювання «Парканчики високі і низькі»

Мета:   розвивати  у  дітей     уявлення   про  колір,   вміння   називати   його, уявлення  про  висоту  та   довжину,     уміння     порівнювати  предмети    за висотою, довжиною; формувати у дітей навички самооцінки і самоконтролю.

Матеріал: будинки однієї  висоти, набір паличок (по 6 шт. червоного, світло-зеленого, коричневого та жовтого) за кількістю дітей.

Хід.

Педагог просить дітей побудувати паркан для будиночків, звертає увагу  дітей, що на дахах будинків написані цифри. Дітям потрібно підібрати  палички відповідно до кольору даху та написаній цифрі і побудувати   паркан.

Педагог обговорює з дітьми, який паркан високий, а який низький, підводить до самостійного висновку: чим більше число на даху будинку, тим вище паркан.                       

 

Гра-конструювання «Драбинка широка і драбинка вузька»

Мета: розвивати у дітей уявлення про колір, вміння називати кольори,

уявлення про ширину та товщину («товстий», «худий», «тонкий»); вчити дітей вирішувати поставлені завдання самостійно.

Матеріал: набір паличок (по 2 оранжеві, блакитні, фіолетові, а для перекладин по 3-4 коричневого та червоного), силуети худої та товстої людини за кількістю дітей.

Хід.

Педагог звертає увагу дітей на те, що перед ними дві різні людини – одна  товста, а інша худа, - і пропонує їм побудувати для них драбинку. Вихователь підводить дітей до висновку, що для худої людини потрібна вузька драбинка, а для товстої – широка. Діти мають самі зробити висновок: чим коротші палички (чим менше число), тим вужча драбинка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра-конструювання «Мости через  річку»

Мета: розвивати у дітей окомір, уявлення про еталони кольору, уміння порівнювати предмети за шириною та довжиною і  оперувати словами «широкий», «вузький»,  «довгий», «короткий»; вчити дітей розуміти поставлене завдання і виконувати його самостійно.

Ігрові завдання: вчити дітей організовувати сюжетно-рольову гру «Переправа через  річку».

Матеріал: набір кольорових паличок ( по 3 світло-зеленого, коричневого, жовтого кольорів, малюнок довгої  звивистої  річки, ширина якої змінюється, силуети різних видів транспорту.

Хід.

Педагог знайомить дітей з поняттям «ріка», «ширина ріки», розповідає якими бувають мости через ріки.  Потім пропонує дітям побудувати мости через річку: широкі і вузькі, довгі і короткі. Діти з допомогою силуетів, що зображують різні види транспорту, перевіряють чи достатньо широкі мости, чи можуть машини роз’їхатись і роблять висновки.

 

Вправа «Одна за одною ставай»

Мета: Вчити дітей порівнювати величину паличок та будувати послідовність ряду за їх висотою.

Матеріал: набір паличок за кількістю дітей.

Хід.

- Сьогодні в лісі веселі спортивні змагання: зайчик змагається з стрибків в довжину, а білочка – зі стрибків по деревах. А кольорові палички теж захотіли брати участь в естафеті з бігу. Для цього їм потрібно вишикуватись за зростом – від найнижчої до найвищої. Давайте їм допоможемо: вишикуємо палички.

Кожна дитина шикує свою команду «за зростом». Для порівняння полички прикладають одна до одної. Коли команди вишикувані вихователь просить дітей порівняти послідовність кольорових паличок, для чого ставить запитання:

- яка паличка стоїть першою?

- яка паличка стоїть останньою?

- паличка якого кольору розташована за коричневою, червоною, фіолетовою, темно-зеленою?

- яка паличка стоїть перед блакитною, білою, чорною?

- яка паличка стоїть між червоною і коричневою, коричневою і темно-зеленою?

 

Вправа «Як довідатись про ім’я кольорової палички»

Мета: вчити вимірювати довжину кольорових паличок за допомогою однієї (найменшої), з’ясувати взаємозв’язок між кількістю, числом і цифрою, що його позначає.

Матеріал: набір паличок за кількістю дітей.

Хід.

Вихователь запитує, чи вміють діти лічити. Якщо ні, то в цьому нам допоможуть кольорові палички. У кожної палички є своє ім’я. Той, хто довідається про імена всіх паличок, легко і швидко навчиться лічити.

- Ім’я найкоротшої білої палички - один і позначається цифрою «1» (дорослий показує картку з цифрою 1)

-  Як же довідатись про імена решти паличок?

-  Потрібно кожну наступну паличку виміряти за допомогою білої. Кількість білих паличок підкаже ім’я наступної кольорової палички.

Вихователь пропонує дітям дізнатись ім’я червоної палички. Для цього потрібно із білих паличок скласти паличку такої самої довжини, як червона.

-  Скільки білих паличок знадобилось?

-  Отже, із двох білих паличок можна скласти одну червону, її ім’я -  два, що позначається цифрою «2».

Так само визначаються «імена» решти кольорових паличок.

 

Вправа « Число і колір»

Мета: вчити дітей відбирати палички потрібного кольору та числового значення за словесною вказівкою дорослого, підвести дітей до висновку, що у кожного числа є свій колір.

Матеріал: набір кольорових паличок, силует потягу.

Хід.

Педагог будує вагончики із чотирьох білих паличок, пропонує дітям замінити чотири білих палички однією: «Якого вона кольору?». Діти прикладають до білих смужок коричневу та пояснюють,  що число 4 позначається коричневою паличкою, тому що вона такої ж довжини, як 4 білих.

Таким чином діти дізнаються імена інших кольорових паличок. Потім будують вагончики одномісні, двомісні, трьохмісні, і. т. д.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа « Мандрівка на поїзді»

Мета: вчити дітей відбирати палички потрібного кольору та числового значення за словесною вказівкою; розвивати окомір; закріпити поняття «який по рахунку» та вміння орієнтуватися в просторі; вчити вирішувати завдання самостійно.

Матеріал: набір кольорових паличок, силует паровоза.

Хід.

Педагог:

- Діти чи любите ви мандрувати? Тоді відгадайте на чому ми відправимось у мандрівку:

                     В полі драбина лежить,

                     Будинок по драбині біжить.      (Поїзд)

- То ж давайте підготуємо свої поїзда у дорогу. Складіть поїзд із паличок-вагонів від найкоротшої до найдовшої.

- Виклали? Поїхали.

Педагог пропонує дітям відповісти на запитання:

- скільки всього вагонів?

- яким по рахунку стоїть блакитний вагон?

- якого кольору 4 вагон?

- який по рахунку вагон, що стоїть між білим і світло-зеленим?

- якого кольору вагон лівіше жовтого?  Правіше фіолетового?

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Чарівна драбинка»

 Мета: вчити будувати послідовність ряду з кольорових паличок за їхньою довжиною,закріпити поняття числовий ряд, знайомити з поняттям склад числа.

Матеріал: набір кольорових паличок.

Хід.

- Зайчик до новорічних свят вирішив прикрасити ялинку, а як дістатись верхівки не знає. Як ми можемо йому допомогти? (діти пропонують збудувати з кольорових паличок драбинку)

Діти будують драбинки за правилами (правила подаються в порядку збільшення складності):

1. Від білої палички з послідовністю збільшення довжини кожної сходинки (кількість сходинок визначається відповідно до можливостей дітей) на один.

2.  Під диктовку:

- знайди паличку один та поклади її перед собою;

- під паличкою один поклади паличку два;

- під паличкою два поклади паличку три (і т. д. залежно від того, яку цифру вивчаєте).

3.Від будь-якої заданої палички вгору або вниз.

4. Під диктування дорослого:

- поклади паличку один,

- під нею паличку два,

- знайди паличку довжина якої дорівнює довжині паличок 1 і 2,поклади її під червоною,

- знайди паличку довжина якої дорівнює довжині паличок 3 і 1 . Яка це паличка? (коричнева, 4). Поклади її під паличкою три.

Можна запропонувати дитині, користуючись тим же правилом, самостійно дібрати решту паличок до драбинки.                                 

Вправа «На скільки?»

Мета: вчити порівнювати числа, закріпити поняття «довший», «коротший», «більший», «менший»,вчити користуватися знаками «<», « >» 

Матеріал: кольорові палички, математичні набори з цифрами і знаками.

Хід.

Зайчик та білочка засперечались, хто з них вищий. Вони прийшли до кольорових паличок за допомогою.

- Як кольорові палички можуть їм допомогти?

- Можна виміряти звірят, а дітки поміряють палички.

Спочатку діти кладуть одну паличку над іншою, визначають, яка з них довша. Потім визначають на скільки одна паличка довша за іншу: слід додати до меншої з них білі палички так, щоб їхні довжини зрівнялися. Тепер запропонуйте дітям полічити білі палички й замінити їх однією – тією, яка відповідає їхній спільній довжині. В кінці педагог пропонує дітям зробити математичний запис з допомогою цифр та знаків. Наприклад: діти порівнюють червону паличку 2 і жовту паличку 5. Це можна записати за допомогою цифр і знаків: 5 > 2.

Вправа « Як розмовляють числа?»

Мета: вчити визначати числові значення кольорових паличок, познайомити дітей з поняттями «більше», «менше» та їх позначенням на письмі, вчити записувати приклади та читати запис.

Матеріал: набір кольорових паличок, набір цифр і знаків.

Хід.

Педагог розповідає дітям, що числа можуть  говорити, вони розмовляють не словами, а знаками. Потім пропонує взяти в ліву руку світло-зелену паличку, а в праву коричневу та відповісти на запитання:

- Які числа у вас в руках?

- Що потрібно зробити щоб їх порівняти?

Підводить дітей до висновку, що для того, щоб порівняти ці числа потрібно палички прикласти один до одного, або накласти один на одного.

Дії педагога:

- знайомить дітей зі знаками   «<», « >» і показує, як потрібно записувати приклад (3<4,  4>3);

- озвучує розмову чисел: «я більше за тебе»- говорить число 4 числу 3. «я менше за тебе»- говорить число 3 числу 4;

- запитує у дітей на скільки 4 більше 3, 3 менше 4. 

Вправа  « Про що розмовляють числа»

Мета: вчити визначати числові значення паличок; закріпити поняття «більше», «менше».

Матеріал: палички: жовта, темно-зелена,чорна (на кожну дитину), набір цифр і знаків.

Хід.

Розповідь педагога:

- Зустрілися одного разу числа: 5, 6, 7. Давайте послухаємо про що вони говорять. Число 5 говорить числу 6: «Я менше за тебе» (5 < 6). Число 6 говорить числу 7: «Я менше за тебе» (6 < 7). Число 5 говорить числу 7: «Я менше за тебе» (5 < 7).

Підвести дітей до висновку:

- Якщо 5 менше 6, а 6 менше 7, то 5 менше 7.

- Якщо 7 більше 6, а 6 більше 5, то 7 більше 5.

Діти переконуються в цьому, виконуючи дії з кольоровими паличками.

 

Вправа «Кондитерська крамниця»

Мета: закріпити склад чисел,вчити додавати числа.

Матеріал: набір кольорових паличок, математичні набори з цифрами та знаками.

Хід .

Педагог демонструє дітям буклет, в якому пишеться про відкриття кондитерської крамниці. Пропонує завітати туди і придбати смачні мармеладні палички.

На початку гри потрібно розподілити ролі: продавець (спочатку дорослий, а потім і діти ), покупець; викласти палички (мармеладні палички), набір карток із цифрами і знаками.

Продавець повідомляє, що в крамниці можна придбати мармеладні палички на суму не більше ніж 10 гривень. Ціна палички визначається ім’ям кольорової палички. Покупець називає колір двох мармеладних паличок. Продавець визначає вартість покупки: для цього кладе палички одна за одною та знаходить паличку однакову за довжиною з двома покладеними. Ім’я знайденої палички визначає вартість покупки. Покупець розплачується карткою з відповідною цифрою.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Як ростуть числа?»

Мета: продовжувати вчити дітей збільшувати і зменшувати числа на одиницю; називати «сусідів»  даного  числа;   порівнювати    суміжні   числа;

розвивати окомір та вміння встановлювати логічний зв'язок і закономірність; формувати у дітей навички самоконтролю.

Матеріал: набір кольорових паличок та набір цифр і знаків.

Хід.

Педагог запитує у дітей:

-  Що може рости? - Числа теж можуть рости. Що можна зробити, щоб побачити як ростуть числа?

1. Викласти цифри в порядку зростання.

2. Побудувати числову драбинку із кольорових паличок.

Додаткові завдання:

- діти показують паличку, яка позначає таке число, скільки ударів в бубон вони почули; - серед розкладених на столі цифр, діти повинні знайти ту, яка відповідає даній паличці. Цифру потрібно поставити перед відповідною паличкою. Діти перевіряють один в одного правильність виконання завдання; - перед кожною цифрою діти розкладають кольорові палички, що виражають дане число, коментуючи свої дії ( чим вище східець, тим більше число. Отже числа ростуть.)

3. Граючись з числами,  педагог пропонує вирішити різні завдання:

- назвіть числа не більше 8, але не менше 4;

- назвіть число, яке стоїть поряд з числом 3, але не 2;

- назвіть число, яке стоїть між 5 і 8, але не 6;

- назвіть числа, які стоять до 10, але після 5.

4. Діти можуть викласти цифри в порядку зростання ( від1 до 10), або зменшення (від 10 до 1).    

 

                               Вправа «Палички можна додавати»

Мета: вчити дітей орієнтуватись в просторі (поняття «вліво», «вправо»); розвивати кількісні уявлення дітей; вчити знаходити смужки в сумі рівні

двом даним.

Матеріал: набір кольорових паличок;набір цифр і знаків, зображення хлопчика (на кожну дитину).

Хід.

Педагог пропонує дітям покласти хлопчику, який стоїть обличчям до дітей, в ліву руку коричневу паличку, а в праву - жовту.

Потім запитує:

- Які числа в руках у хлопчика?

- Що буде коли ці числа (палички)скласти?

- Знайдіть паличку, що має таку саму довжину.

- Викладіть за допомогою цифр і знаків приклад: 5+4=9

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Аптека»

Мета: вчити дітей опановувати дію віднімання.

Матеріал: набір кольорових паличок, картки із числами від 1 до 10.

Хід.

Півник захворів ангіною. Курочка викликала лікаря, який прописав ліки для хворого. Але курочка не може залишити півника одного в важкому стані. Допоможемо курочці замовимо в аптеці ліки. Перед грою потрібно розподілити ролі: спочатку роль аптекаря грає дорослий, а потім, коли дитина зрозуміє як виконувати дію, можна помінятись ролями.

Відвідувач приходить до аптеки, віддає рецепт і просить приготувати ліки. Рецепт – дві числові картки. Картка з більшим числом – це готові ліки, а з меншим – один із компонентів. Завдання - знайти другу частину рецепту. Числова картка визначає ім’я кольорової палички.

Наприклад: найбільше число 5 – це ім’я жовтої палички, менше число 1 – це ім’я білої палички, потрібно знайти другу кольорову паличку.  Вона добирається так: на жовту паличку накладаємо білу і рахуємо скільки клітинок залишилось не закритими. Кількість не закритих клітинок і вказує на ім’я другої палички, її ім’я чотири – це коричнева паличка : 5 – 1 = 4 Аптекар віддає виготовлені ліки. Відвідувач перевіряє, чи правильно їх виготовлено, для цього він бере жовту паличку і порівнює її зі спільною довжиною білої та коричневої: 1 + 4 = 5.

Півник отримав ліки і видужав.  

 

 

 

 

Вправа «Палички можна віднімати»

Мета: закріплювати вміння орієнтуватись в просторі (поняття «наліво», «направо»); розвивати кількісні уявлення дітей; вчити знаходити рівність чисел.

Матеріали: набір кольорових паличок, набір цифр і знаків, зображення хлопчика (на кожну дитину).

Хід.

Педагог пропонує дітям покласти хлопчику в праву руку світло-зелену паличку, а в ліву - жовту. Потім запитує:

- Які числа в руках у хлопчика?

- Яке число більше (менше)?

- Що буде якщо від більшого відняти менше? Діти приходять до висновку, що якщо від найбільшого числа відняти, то отримаємо найменше. Знаходять паличку, яка в сумі становить 5 (червону).

Вправа  «Вітальні листівки»

Мета: розвивати вміння розв’язувати приклади на додавання і віднімання в межах 10. Матеріал: картки з прикладами (листівками), картки із зображенням будинків, набір паличок.

Хід.

Перед новорічним святом прийшло багато вітальних листівок. Листоноша не встигає вчасно їх рознести. Діти пропонують свою допомогу. А допоможуть їм   знайти   і   не   переплутати   адреси   кольорові   палички. Дитина отримує картку і визначає адресу – номер будиночка, куди потрібно віднести листівку. Для цього малюк розв’язує приклад на картці (в разі необхідності використовує кольорові палички – як у попередніх іграх). Одержана відповідь є потрібним номером будинку, куди й відносить картку –«листівку».

Вправа  «Піжмурки»

Мета: закріпити вміння дітей розв’язувати приклади на додавання і віднімання в межах 10. Засвоювати правила побудови натурального ряду чисел, розвивати мислення, увагу, пам'ять.

Матеріал: набір кольорових паличок, картки з числами та прикладами.

Хід.

- Ти любиш гратись у піжмурки? Це улюблена розвага паличок. Палички так вміють ховатися, що зайчик ніяк не може їх знайти. Допоможемо йому?

Перед грою дитина складає з 10 паличок драбинку.

1 варіант гри: вихователь ховає одну з кольорових паличок, що складає драбинку, а потім запитує: «Якої палички немає? Знайди її!». Дитина називає ім’я палички, що сховалася.

2 варіант гри: після слів вихователя «Знайди паличку!»  діти обертаються. Педагог показує картку із числом, що визначає ім’я задуманої палички. Діти називають колір палички. Потім перевіряють свій вибір, прикладаючи до палички потрібну кількість білих паличок.

3 варіант гри: вихователь показує дітям картку із зображеним на ній числом, і просить назвати число на одиницю більше (менше), ніж число на картці. Це буде ім’я палички, що сховалася. Діти називають колір та ім’я палички й перевіряють правильність свого виробу за допомогою білих паличок.

4 варіант гри: педагог показує дітям картку з прикладом. Розв’язавши приклад, діти зможуть назвати ім’я палички, що сховалась. Якщо дитина правильно назвала ім’я палички, вона стає ведучим і тепер її черга ховати паличку. Кому не вдалося назвати ім’я палички вірно, той і жмурить.

 

Вправа  «Будівельники»

Мета: закріпити склад чисел в межах 10.

Матеріал: набір кольорових паличок, картки з цифрами.

Хід.

- Зайчик і білочка вирішили побудувати будиночки. Покликала на допомогу кольорові палички. Чи хочете взяти ви в цьому участь? Тоді до діла!

Вихователь пояснює: «Щоб будиночки були міцними та гарними, їх слід будувати за планом». Видає дітям «план» будівництва – картки з числами. Число на картці задає кількість поверхів та довжину будинку.

Будинок слід будувати «драбинкою». Кількість сходинок дорівнює кількості поверхів, драбинку слід будувати знизу догори. Вниз  кладеться паличка, ім’я якої написано на картці. Кожна наступна сходинка має бути на одну білу паличку коротша. Коли драбинку складено, діти добудовують поверхи, вирівнюючи їх за нижньою паличкою. Закінчивши спорудження, діти розказують, з яких паличок побудований кожен поверх. Наприклад, якщо на «плані» зображене число 3, перший поверх складається з палички 3. Другий-із паличок 2, 1.  Третій – із паличок 1,2.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Як ростуть будинки із чисел?»

Мета: вчити дітей складати число з двох менших; розвивати зоровий  окомір; учити дітей розуміти поставлену задачу і вирішувати її самостійно; формувати  навички самоконтролю та самооцінки.

Матеріал: два комплекти паличок; два набори цифр від одного до п’яти; «будиночок» числа 5.

Хід.

Педагог розповідає дітям про те, що в місті чисел з’явився новий будинок. В

цьому будинку живе цифра 5. Кожний поверх цього будинку складається з

різнокольорових паличок.

- З яких чисел складається кожен поверх?

Дітям пропонують вибрати підходящі картки з числами і заселити кожен поверх пустого будинку з цифрою 5 на даху двома цифрами.

- Які це повинні бути цифри?

Діти повинні вибрати правильну відповідь:

- На поверх поселяться числа, які менше 5.

- Поселяться такі два числа, які в сумі складають число 5

- Поселяться будь-які два числа.

Кожна дитина розповідає, якими числами вона заселила свій будинок.

Так діти впевнюються в вірності вибраної відповіді. Педагог говорить про те, що місто чисел росте, в ньому з’являються нові будиночки, вулиці, і питає дітей:

- Чому нові будиночки-числа різної висоти.

- Частина дітей вважає, що в кожному з цих будиночків живуть кілька чисел, тому і висота будиночків різна. Частина дітей вважає, що, чим більше число, тим вищий його будиночок, і навпаки.В процесі обговорення діти приходять до висновку, що чим більше число, тим більше варіантів його розкладу на менші числа. Розташовуючи нові будиночки в порядку зростання їх поверхів (2,3,4,5), вони переконуються в тому, що будиночки - числа зростають кожен раз на один поверх (одиницю).

Вправа «Виміряй доріжку кроками»

Мета: ознайомити дітей з умовною міркою; вчити встановлювати логічні зв’язки і закономірності; розуміти поставлені завдання і вирішувати їх самостійно; розвивати окомір.

Матеріал: набір кольорових паличок, картинки із зображенням їжаків.

Хід.

Педагог повідомляє дітей, що їжачиха і їжаченятко вирішили виміряти довжину доріжки і стали виміряти доріжки кроками. Мама повідомила маляті, що довжина доріжки 5 кроків. Їжаченятко здивувалось, тому що в нього довжина доріжки 10 кроків.-              Чому у них вийшла різна кількість кроків?

Діти вибирають вірний варіант відповіді:

1. Вони виміряли різні доріжки.

2. У їжачихи великі кроки, а в їжаченятка – маленькі.

В процесі обговорення перший варіант відхиляється. Педагог звертає увагу дітей на зв'язок між кількістю і розміром кроків і підводить до висновку, що чим більша мірка, тим менше число і навпаки, чим менша мірка тим менше число.

Щоб закріпити вивчений матеріал, діти можуть виміряти міркою предмети (килим, стіл і т.д.)

Система занять з використанням дидактичного матеріалу  «Палички Кюїзенера»

 

Заняття   «Знайомся - кольорова паличка»

Програмовий зміст: вчити дітей розуміти поставлене завдання та самостійно його вирішувати; ознайомити дітей з кольоровими паличками, що містяться в наборі, вчити  визначати їх колір; розвивати вміння порівнювати величину паличок і будувати послідовність ряду паличок; вправляти дітей у вимірювані довжини різних паличок за допомогою однієї, з’ясувати взаємозв’язок між кількістю і цифрою, що його позначає; закріпити вміння орієнтуватися в просторі відносно себе. Розвивати увагу, мислення. Виховувати самостійність.

Матеріал: набір кольорових паличок, набір цифр за кількістю дітей.

Хід заняття.

«Ви знайомі з кольоровими паличками? Тоді слухайте.

В країні математики живуть кольорові палички, вони знають багато ігор, перетворюються в різні предмети, допомагають в скрутну хвилину. Крім того, вміють гарно лічити і знають всі цифри, то ж давайте з ними познайомимось.»

   Педагог показує палички, діти знаходять у себе такі ж і називають їх. Після того, як діти познайомились з усіма паличками, вихователь пропонує дітям викласти палички в порядку зростання від найменшої до найбільшої.

 Ставить запитання:

-  Яка паличка стоїть першою?

-  Яка паличка стоїть у ряді останньою?

-  Паличка якого кольору розташована за блакитною? За червоною? За фіолетовою?

-  Яка паличка стоїть попереду коричневої? Чорної? Оранжевої?

-  Яка паличка стоїть між жовтою і чорною? Між оранжевою і фіолетовою?  

Проводиться фізкультурна хвилинка «Будь уважний»:

Діти стають у шеренгу. Виконують команди вихователя. Якщо правильно – ступають крок вперед. Той, хто дійде далі від усіх – той і переможець.

Завдання:

Підняти праву руку догори;

Витягти вперед ліву руку;

Праву руку на пояс;

Подивитись ліворуч;

Висунути вперед ліву ногу, сховати.

Ігрова вправа «Ім’я кольорової палички»:

Вихователь запитує, чи вміють діти лічити. Якщо ні, то в цьому нам допоможуть кольорові палички. У кожної палички є своє ім’я. Той, хто довідається про імена всіх паличок, легко і швидко навчиться лічити.

-  Ім’я найкоротшої білої палички - один і позначається цифрою «1» (дорослий показує картку з цифрою 1)

-  Як же довідатись про імена решти паличок?

-  Потрібно кожну наступну паличку виміряти за допомогою білої. Кількість білих паличок підкаже ім’я наступної кольорової палички.

Вихователь пропонує дітям дізнатись ім’я червоної палички .Для цього потрібно із білих паличок скласти паличку такої самої довжини, як червона.

-  Скільки білих паличок знадобилось?

-  Отже із двох білих паличок можна скласти одну червону, її ім’я -  два, що позначається цифрою «2».

Так само визначаються «імена» решти кольорових паличок. Під кожною паличкою діти ставлять відповідну цифру.

Підсумок :

-  про що цікаве ви дізнались?

-  які вправи найбільше сподобалось виконувати?

-  за що б ви себе похвалили.

 

Заняття «Незвичайна змія»

Програмовий зміст: продовжувати формувати уявлення дітей про лінії: прямі, хвилясті, ламані. Закріпити вміння порівнювати групи предметів за допомогою знаків < , >,= у грі «На скільки?». Вправляти в прямій та оберненій лічбі. Розвивати логічне мислення, слухову пам'ять. Підтримувати інтерес до запам’ятовування математичних понять.

Матеріал та обладнання: набір кольорових паличок, лінійка, математичний набір з цифрами та знаками.

Хід заняття.

На дошці намальовані лінії: ламана, хвиляста і пряма.

-  Художник розпочав малювати картину, але щось йому завадило.

-  На вашу думку, що хотів намалювати художник? На що ці лінії схожі?

-  Перша лінія називається ламана, розгляньте її. Як ви думаєте, чому її так називають?( її ніби взяли і поламали, тому й така назва).

-  Спробуйте викласти ламану лінію з кольорових паличок (діти викладають).

-  Чи можна викласти хвилясту лінію з паличок? Чому ні?

-  Який предмет нам допоможе викласти хвилясту лінію? (мотузок)

Педагог пропонує дітям викласти з мотузка хвилясту лінію.

-  Як називають наступну лінію?Чому пряма?

-  Візьміть кольорові палички: 1, 2, 3,4,5.Викладіть пряму лінію.

-  Чи можна виміряти цю лінію? Пряма лінія не має ні початку, ні кінця. Тому лінії часто ділять на відрізки, які обмежують короткими вертикальними лініями.

- Як ви думаєте, чи можна виміряти відрізок? Який прилад нам в цьому допоможе?

Педагог знайомить дітей з лінійкою, розповідає, як нею користуватися.

Потім пропонує розглянути пряму, яку щойно виклали.

- На які відрізки її можна поділити? (білий, червоний, світло-зелений, коричневий, жовтий).

Вихователь пропонує дітям виміряти лінійкою ці відрізки та вказати цифрою їх довжину.

Вправа «На скільки?»:

Спочатку діти кладуть одну паличку над іншою, визначають, яка з них довша. Потім визначають на скільки одна паличка довша за іншу: слід додати до меншої з них білі палички так, щоб їхні довжини зрівнялися. Тепер запропонуйте дітям полічити білі палички й замінити їх однією -  тією, яка відповідає їхній спільній довжині. В кінці педагог пропонує дітям зробити математичний запис з допомогою цифр та знаків. Наприклад: діти порівнюють червону паличку 2 і жовту паличку 5. Це можна записати за допомогою цифр і знаків 5>2, потім порівнюють світло-зелену3 і коричневу 4, білу 1 і червону 2. Та роблять відповідний запис.

Педагог пропонує  дітям  полічити  скільки всього кольорових паличок.

Для цього діти викладають палички  на столі від  найменшої  до  найбільшої та рахують: спочатку від 1 до 10, а потім від 10 до 1.

Підсумок:

-  які  бувають лінії?

-  що таке відрізок?

-  з допомогою чого вимірюють відрізки?

 

 

Заняття  «Чарівні перетворення мотузка»

 

Програмовий зміст: ознайомити дітей з цифрою 3 та дати поняття про склад числа 3, закріпити числа 1, 2 в д/г «Розумні палички». Вправляти дітей в порівнянні кількості предметів, вживанні слів «більше», «менше», «порівну» в д/г «Скільки», використанні знаків >, <, =. Закріпити властивості геометричних фігур: круг, овал, трикутник в д/г «Перетвори фігуру».  Розвивати мислення, увагу. Виховувати самостійність.

Матеріал та обладнання: набір кольорових паличок, набір цифр та знаків, мотузок, набір плоских геометричних фігур, демонстраційні картинки із зображенням овочів та фруктів.

Хід заняття.

В руках у вихователя мотузок:

- Що це?

- Як його використовують в побуті?

- Чи можна гратися мотузком?

- В які ігри?

Вихователь пропонує дітям погратися в гру «Перетвори фігуру»:

Діти викладають з мотузка круг і овал.

- А тепер викладіть трикутник. Чому не виходить?

- Чим відрізняється трикутник від круга і овалу?

- З допомогою чого можна викласти трикутник?

(діти викладають трикутник з лічильних паличок)

- Скільки кутів і сторін у трикутника?

- Знайдіть в касах цифру 3.

- Викладіть з мотузка цифру 3.

Д/г «Розумні палички»

- Розумні палички допоможуть утворити число 3, що позначає цифру 3.

- Знайдіть паличку на ім’я 3.

- Якого вона кольору?

- Викладіть скільки паличок 1, щоб вони були однакової довжини з паличкою 3.

- Скільки паличок 1 ви виклали?

- Отже, як можна утворити число 3? (1+1+1=3)

- Знайдіть паличку 2 , якого вона кольору?

- Покладіть її під паличкою 3, скільки потрібно покласти паличок 1, щоб вони були однакової довжини з паличкою 3.

- То як ще можна отримати число 3?  (2+1=3)

Вихователь на магнітній дошці викладає картинку «Яблучко».

Проводиться фізкультурна хвилинка «Яблунька»:

Яблунька красуня у саду      (утворити коло над головою з  допомогою рук)

Я до неї швидко підійду       (крокувати)

Гілочку зелену потрушу       (потрусити кистями рук)

Яблучко рум’яне надкушу   (імітація)   

Яблучко солодке на смачне  (прогладжування живота)

Звеселяє друзів та мене           

Д/г «Скільки»

-    Я ходила у садок назбирала яблучок. Скільки їх?  (діти рахують фрукти – картинки на магнітній дошці)

- Знайдіть в касах відповідну цифру.

Пішла на город назбирала овочів. Скільки їх?  (діти рахують овочі – картинки на магнітній дошці)

- Знайдіть в касах відповідну цифру. ( повторити знаки >,<,= ) .

- Чого більше овочів чи фруктів?  Поставте відповідний знак ,викладіть з допомогою цифр приклад, прочитайте його.

- Що ми з вами викладали з мотузочка? (геометричні фігури)

- Погляньте на дошку і скажіть чого більше кружечків чи овалів?

- Викладіть приклад самостійно. (одна дитина викладає біля дошки)

Підсумок:

- Що вам найбільше сподобалось на занятті?

- Як можна гратися мотузком?

- Як можна утворити число 3?

 

 

 

 

 

Заняття «Поїзда»

Програмовий зміст. Тренувати дітей у кількісному та порядковому рахунку, просторовому орієнтуванні, впорядкуванні паличок по довжині, освоєнні складу числа, розрізненні цифр, кольору; розвивати уміння мислити, міркувати, доводити власну думку, самостійно формулювати запитання і відповідати на них.

Матеріал та обладнання: фланелеграф, плоский варіант паличок і силуети тварин для фланелеграфа; набір кольорових паличок для кожної дитини, цифри.

Хід заняття.

- Діти, ви любите подорожувати?  Тоді вгадайте, на чому ми відправимося в подорож сьогодні:

У полі драбина лежить,

Будинок по сходах біжить.

(Поїзд)

- Як ви здогадалися, що це поїзд? (Відповіді.) Ну що ж, давайте приготуємо свої потяги - і в путь-дорогу ...

Складіть поїзд з паличок-вагонів – від найдовшого до самого короткого. Склали? Поїхали! А в дорозі пограємо в «питання й відповіді». Одне питання задаю я, а інше – хто-небудь з вас. (Діти формулюють питання за аналогією.)

Скільки всього вагонів в поїзда? Яким по порядку стоїть коричневий вагон? Вагон якого кольору стоїть  шостим? Який по порядку вагон знаходиться між помаранчевим і коричневим? Знайди вагон, який стоїть поряд з жовтим, але не червоний. Якого кольору вагон лівіше (правіше) блакитного? (Відповіді дітей.)

«Вагончики веселі біжать, біжать, біжать.

Їх круглі коліщатка всі лій, та лій, та тук.»

-  Перелічіть  вагони  зліва направо. А тепер навпаки - справа наліво. (Відповіді дітей.)

-  Я буду називати розмір вагона, а ви покажіть його: найдовший, коротше, ще коротше ... хто продовжить? А тепер навпаки: найкоротший, довше, ще довше. (Хто-небудь з дітей продовжує називати і показувати). Пронумеруйте вагони свого поїзда. Якого кольору дев'ятий вагон? Якого розміру перший (останній) вагон? (Відповіді)

- У нашому поїзді їдуть пасажири - ось вони. (Показати білу паличку). Скільки пасажирів в останньому вагоні? (викласти білі палички по довжині «вагона» і полічити їх.) Яким буде ваше запитання? (Запитати декількох дітей.) А скільки пасажирів помістяться в дев'ятому і десятому вагонах? Доведіть. А у восьмому і сьомому? Як дізналися? У якому по порядку вагоні їдуть п'ять пасажирів? (відповіді.)

-  Дітки, по залізниці рухається зустрічний потяг. (Скласти потяг з чотирьох вагонів на фланелеграфі). Тільки пасажири в ньому – тварини: слон, корова, кішка, собака. У цьому поїзді їде і мишка, але вона сховалася, і її не видно. Відгадайте, в якому вагоні мишка, якщо ми знаємо, що вона їде не з собакою і не зі слоном? (Мишка їде з коровою, тому що кішка може з'їсти мишку.)

- Добре проїхатися в пасажирському поїзді, правда? Але ж і товарні потяги є, і вони дуже потрібні. Складіть товарний потяг з паличок одного кольору, якого хочете. (Запитати 2-3 дітей, з паличок якого кольору вони склали свій «поїзд» і скільки в ньому «вагонів»).

-  Є у нас вантаж одномісний (показати білу паличку), двомісний (червону), тримісний і т.д. Цей вантаж треба розподілити по вагонах так, щоб їх повністю завантажити, але по-різному. Беріться за справу! (По ходу виконання завдання запитати, який вантаж в першому вагоні, як навантажили другий вагон і т. д.)

-  Наші поїзда прибули на вокзал за розкладом. А ось будівлі вокзалу немає, його треба побудувати, але тільки з тих паличок, які вказані цифрами на картках. (Дітям роздати картки з цифрами, згідно їм відібрати палички, з яких створюється споруда.)

Підсумок:

Дітям пропонується стати в коло. Вихователь кидає м'яч кожному з дітей і задає питання:

-  Що цікавого було на занятті?

-  А тобі що сподобалося найбільше?

-  Яке завдання було найважчим? А самим легким?

-  Як ти вважаєш, ти добре попрацював? Чому так вирішив? За що б ти себе похвалив?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття « Маленькі архітектори»

Програмовий зміст: спонукати дітей вдаватися до практичних та розумових дій, задовольняючи свій інтерес, експериментувати, конструювати. Формувати уявлення  про додавання як об’єднання груп, ознайомити зі знаком «+» та складом числа 4; закріпити вміння порівнювати предмети за довжиною і шириною. Розвивати пам'ять, мислення та практичну вмілість.

Матеріал та обладнання: набір кольорових паличок (по 5 шт. кожного кольору), будинки, малюнок річки, набір цифр та знаків.

Хід заняття.

Педагог розповідає дітям про те, що в місті чисел з’явився новий будинок. В цьому будинку живе цифра 4. Кожний поверх цього будинку складається з різнокольорових паличок.

- З яких чисел складається кожен поверх?

Дітям пропонують вибрати підходящі картки з числами і заселити кожен поверх пустого будинку з цифрою 4 на даху двома цифрами.

- Які це повинні бути цифри?

Діти повинні вибрати правильну відповідь:

- На поверхах  поселяться числа, які менше 4.

- Поселяться такі два числа, які в сумі складають число 4.

- Поселяться будь-які два числа.

Кожна дитина розповідає, якими числами вона заселила свій будинок.

Так діти впевнюються в вірності вибраної відповіді ( паличка червона 2 і дві білих 1, які можна замінити ще однією червоною паличкою 2; світло-зелена паличка 3 і біла паличка 1; паличка 1 і паличка 3 )

 Педагог говорить про те, що місто чисел росте, в ньому з’являються нові будиночки, вулиці, і питає дітей:

- Чому нові будиночки-числа різної висоти.

- Частина дітей вважає, що в кожному з цих будиночків живуть кілька чисел, тому і висота будиночків різна. Частина дітей вважає,що чим більше число, тим вищий його будиночок, і навпаки.

В процесі обговорення діти приходять до висновку, що чим більше число, тим більше варіантів його розкладу на менші числа.

Розташовуючи нові будиночки в порядку зростання їх поверхів (2,3,4), діти впевнюються в тому, що будиночки-числа зростають  на один поверх (одиницю).

Педагог пропонує дітям взяти в праву руку білу паличку, а в ліву – світло-зелену. Потім запитує:

-  Які числа у вас в руках?                                   

-  Що буде коли ці палички-числа скласти? Найдіть паличку, що має таку ж довжину, як ці дві разом. Для того, щоб показати , що ми склали палички (об’єднали ), будемо ставити знак «+» (плюс) і викладати приклад: 1+3=4; 3+1=4; 2+2=4. Діти за зразком викладають приклад, а наступні два – самостійно.

Проводиться фізкультурна хвилинка  «Прогулянка по місту»:

Діти шикуються колону, крокують спочатку на місці, а потім просуваються вперед, трохи зігнувши ноги та промовляючи:

Паровоз кричить: «Ду-ду,

Я іду, іду, іду!»

А колеса грюкотять,

А колеса грюкотять,

Наче кажуть: «Так- так- так!

Хто найшвидший – той мастак!»

-  Ось ми на паровозі приїхали до річки. Як ми можемо переправитись через неї? (пропозиції дітей)

-  Так, побудуємо міст.

Кожна дитина (самостійно або з допомогою педагога) відмічає, в якому місці річки вона буде будувати міст, підбирає для нього палички відповідної довжини (важливо, щоб довжина перекривала ширину ріки).

Після того як мости будуть побудовані, діти обговорюють, який міст довгий, який короткий. А з допомогою силуетів різних видів транспорту перевіряють чи достатньо мости широкі.

Підсумок:

-  Що вам сподобалось на занятті найбільше?

-  Як можна утворити число 4?

-  Який новий знак вивчили?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття « Кольорові палички, шикуйтесь»

Програмовий зміст: спонукати дітей активно працювати на занятті, задовольняючи свій інтерес, шукаючи рішення. Продовжувати вправляти дітей в порядковій, прямій та оберненій лічбі. Закріпити знання про знак «+» та вміння вирішувати приклади на збільшення; орієнтуватися в просторі відносно іншого предмета, порівнювати предмети за велечиною та позначати результат відповідними словами, систематизувати знання про геометричні фігури, поняття чотирикутник. Розвивати увагу, мислення. Виховувати здатність вислуховувати інших.

Матеріал та обладнання: набір кольорових паличок, набір цифр і знаків, картки з прикладами  (за кількістю дітей).

Хід заняття.

Палички купкою викладені на килимку. Діти стоять колом.

Педагог просить порахувати кольорові палички. Діти рахують і називають різну кількість паличок.

- Чому у кожного з вас різна відповідь?

- Що потрібно зробити щоб було легше порахувати?

- Як можна викласти кольорові палички?

- Викладіть кольорові палички в порядку зростання – від найменшої до найбільшої.

- Яку паличку поставили першою?

- Яку паличку поставили останньою?

- Яка по рахунку коричнева паличка?

- Яка по рахунку темно-зелена паличка?

- Яка по рахунку оранжева, блакитна, чорна?

- Порахуйте кольорові палички від одиниці до десяти (діти спочатку рахують всі разом, а потім запитати 2-3 дитини)

- Назвіть палички від 10 до 1(діти спочатку рахують всі разом, а потім запитати 2-3 дитини).

Вправа «Рахуй далі»: педагог показує картку з цифрою, а діти рахують від даної цифри (від 6 до 10; від 8 до 10; від 5 до 1; від 4 до 1)

Вправа «Палички короткі та довгі»:

- Засперечалися палички, біла каже, що всі палички однакові, а оранжева стверджує, що вона – найдовша. Давайте їх порівняємо:

-  Яка кольорова паличка найдовша?

-  Яка кольорова паличка найкоротша?

-  Яка паличка довша світло-зелена чи червона? На скільки довша?

-  Порівняйте яка коротша: фіолетова чи оранжева?

-Знайдіть паличку довжина якої дорівнює довжині паличок 4 і 1.

Вправа «Чи ростуть числа»:

Педагог запитує у дітей:

-  Що може рости?

-  Числа теж можуть рости. Що можна зробити, щоб побачити як ростуть числа?

1. Викласти цифри в порядку зростання.

2. Побудувати числову драбинку із кольорових паличок.

Перед кожною цифрою діти розкладають кольорові палички, що виражають дане число, коментуючи свої дії ( чим вище східець, тим більше число). Отже числа ростуть.

-  Яка паличка стоїть попереду червоної?

-  Яку цифру вона позначає?

-  Яка паличка стоїть позаду чорної?

-  Яку цифру позначає?

-  Назвіть числа не більше 8, але не менше 4.

-  Назвіть число, яке стоїть поряд з числом 3, але не 2.

-  Назвіть число, яке стоїть між 5 і 8, але не 6.

-  Назвіть числа, які стоять до 10, але після 5.

Проводиться фізкультурна хвилинка ( Д/г «Чарівне слово»):

Діти шикуються в шеренгу.  Завдання: виконувати вправи тільки тоді коли почуєш слово «група». Якщо в завданні немає цього слова – вправу виконувати забороняється. Ті хто припустився помилки – лишаються на місті. Ті хто виконав правильно –ступають крок вперед. Виграє той, хто опиняється попереду.

Вправа «Кольорові фігури»:

-  Коли фігури можуть бути кольоровими? (відповіді дітей)

-  А ще, коли їх викладають з кольорових паличок.

Викласти з кольорових паличок: ромб, квадрат, прямокутник.

-  Як ці фігури називають одним словом? (чотирикутники).

-  Чому?

-  Що ви знаєте про ромб? (має всі сторони однакові, 2 кути гострих, 2 тупих)

Вправа «Піжмурки»:

-  Ви любите гратись у піжмурки? Це улюблена розвага паличок. Палички вміють ховатися, спробуйте їх знайти.   Перед грою діти складають з 10 паличок драбинку.  Педагог показує дітям картку з прикладом (приклади розв’язувати в межах 4). Розв’язавши приклад діти зможуть назвати ім’я палички, що сховалась. Якщо дитина правильно назвала ім’я палички, вона стає ведучим і тепер її черга ховати паличку. Кому не вдалося назвати ім’я палички вірно, той і жмурить.

Підсумок:

-  Яке завдання найбільше сподобалось?

-  Що здалося важким?

Заняття « Математична крамниця»

 

Програмовий зміст: продовжити вчити дітей оперувати з множинами предметів, навчити складати число 5 з двох менших чисел; здійснювати найпростіші обчислювання, викладати та вирішувати приклади зі знаком «+». Закріпити уміння класифікувати предмети та їх сукупність за якісними ознаками, розмірковувати, обґрунтовувати, відстоювати правильність свого міркування під час гри «Що зайве?»,тренувати дітей в називані днів тижня від заданого; розвивати мислення, уважність, мовлення. Виховувати вміння радіти своїм успіхам.

Матеріал та обладнання: набір кольорових паличок, набір цифр та знаків, картки з предметними малюнками (за кількістю дітей).

Хід заняття.

Педагог демонструє дітям рекламний буклет про відкриття нової крамниці і запрошення.

Дидактична вправа «Що зайве?»:

-  Продавці нової крамниці розклали на полицях товар. Перевірте чи немає на полицях чогось зайвого.

Діти знаходять спільні та відмінні ознаки, узагальнюють назви предметів і вилучають зайві.

Дидактична вправа «Кондитерська крамниця»:

Педагог повідомляє, що нещодавно у місті відкрилась кондитерська крамниця «Вацак». Пропонує завітати туди і придбати смачні мармеладні палички.

На початку гри потрібно розподілити ролі: продавець (спочатку дорослий, а потім і діти ), покупець; викласти палички (мармеладні палички), набір карток із цифрами і знаками.

Продавець повідомляє, що в крамниці можна придбати мармеладні палички на суму не більше ніж 5 гривень. Ціна палички визначається ім’ям кольорової палички. Покупець називає колір двох мармеладних паличок. Продавець визначає вартість покупки: для цього кладе палички одна за одною в одну лінію та знаходить паличку однакову за довжиною з двома покладеними. Ім’я знайденої палички визначає вартість покупки. Покупець розплачується карткою з відповідною цифрою. Спочатку покупець замовляє: світло-зелену мармеладну паличку і червону. Діти визначають вартість покупки (виконують дії з паличками і викладають приклад 3+2=5), покупець дає картку з цифрою 5. Потім інший покупець замовляє: коричневу мармеладну паличку і білу мармеладну паличку (4+1=5; 1+4=5) і т. д.

Запитання:

 -  Скільки всього днів тижня?

 -  Назви усіх по черзі.

 -  Який день тижня сьогодні?

 -  Який день тижня завтра?

 -  Який день тижня був учора?

 - Який день тижня буде після середи (перед суботою, за вівторком, між суботою та понеділком)? 

 -  Назви вихідні дні.

 -  Назви робочі дні.

Підсумок:

-  Що ми робили на занятті?

-  Яка гра найбільше сподобалась? Чому?

-  Хто краще справився з завданням?

 

 

 

Заняття « Аптека»

Програмовий зміст: формувати уявлення дітей про віднімання (видалення з групи предметів її частини); ознайомити зі знаком

« – » ; учити читати запис прикладів із цифр, використовувати знак « – »  під час їх розв’язання , закріпити склад числа 5 з двох менших. Уточнити знання дітей про розмір предметів, вправляти в умінні орієнтуватися у просторі. Розвивати логічне мислення, увагу. Формувати вміння самоконтролю, самооцінки. Виховувати організованість.

Хід заняття.

Послухайте вірш:

                       Заболел петух ангиной,

                       Не поет вторую ночь,

                       И решили Федя с Ниной

                       Пете бедному помочь.

-  Як можна півнику допомогти вилікуватися? (давати багато пити, давати ліки, накласти зігріваючий компрес, приймати фрукти й овочі та інше).

-  Федя і Ніна принесли півникові фрукти : 3 груші і 2 яблука (викласти на дошці).  Скільки всього фруктів принесли діти?

-  Груші півник склював.

-  Що залишилось?

-  Дія, яку ми виконали називається відніманням та позначається знаком

 « – ».

Педагог пропонує дітям знайти цей знак у наборах з цифрами і знаками, розглянути його, намалювати  в  повітрі.  Потім  викладає  приклад  на дошці: 

5–3=2 ( читає його разом з дітьми)

-  А курочка в цей час викликала лікаря. І він прописав півникові ліки, які можна  придбати  в   аптеці. Допоможемо   курочці  замовити  в  аптеці   ліки.

Перед грою потрібно розподілити ролі: спочатку роль аптекаря грає дорослий, а потім, коли дитина зрозуміє як виконувати дію, можна помінятись ролями.

Відвідувач приходить до аптеки, віддає рецепт і просить приготувати ліки. Рецепт – дві числові картки. Картка з більшим числом – це готові ліки, а з меншим – один із компонентів. Завдання – знайти другу частину рецепту. Числова картка визначає ім’я кольорової палички.

Наприклад: найбільше число 5 – це ім’я жовтої палички, менше число 1– це ім’я білої палички, потрібно знайти другу кольорову паличку.        Вона добирається так: на жовту паличку накладаємо білу і рахуємо скільки клітинок залишилось не закритими. Кількість не закритих клітинок і вказує на ім’я другої палички, її ім’я чотири – це коричнева паличка : 5 – 1 = 4 Аптекар віддає виготовлені ліки.  Відвідувач перевіряє, чи правильно їх виготовлено, для цього він бере жовту паличку і порівнює її зі спільною довжиною білої та коричневої: 1 + 4 = 5.

Півник отримав ліки і видужав.  

Проводиться фізкультурна хвилинка: « Щоб не хворіти, потрібно займатись фізкультурою» ( Пантоміміка: показати рухи боксера, лижника, плавця, бігуна).

-  Ось ліки готові. Викладіть їх від найдовшої до найкоротшої кольорової   палички ( від 5 до 1)

-  Назвіть ім’я найдовшої палички?

-  Якого вона кольору?

-  Яка паличка коротша коричнева чи червона? На скільки?

-  Порівняйте білу паличку і світло-зелену. Чи однакові вони?

-  Що потрібно зробити, щоб їх довжини були однаковими?

-  Назвіть ім’я палички, що стоїть попереду палички 2, позаду палички 2?

-  Назвіть ім’я палички, що стоїть попереду палички 3, 4, 5, позаду палички

 3, 4?

Підсумок:

-  Який новий знак вивчили?

-  Що він означає?

docx
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
6952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку