Логопедичний масаж для дітей - масаж язика

Про матеріал

Логопедичний масаж язика не тільки сприяє підвищенню м'язової активності органів артикуляції і формуванню правильних рухів артикуляцій, але також допомагає формувати кінестетичні відчуття, необхідні для розвитку мови дитини

Перегляд файлу

 

       При проведенні масажу язик повинен бути розслабленим і бути покладений на нижню губу. Тривалість масажу язика не повинна перевищувати 5 хвилин. Кожний прийом слід чергувати з погладжуванням. Не слід примушувати дитини дуже далеко висовувати язик.

При масажі язика рекомендується використовувати наступні прийоми:

  • Подовжнє погладжування (вказівним пальцем по направленню від середньої частини язика до його кінчика) протягом 10—20 секунд.
  • Поперечне погладжування (вказівним пальцем з одного боку в інший) протягом 10—20 секунд.
  • Розминання натисканням (вказівним пальцем в області середньої частини і кінчика язика) протягом 10—15 секунд.
  • Подовжня і поперечна розминка (проводиться «перекочуванням» двох фаланг вказівного пальця вздовж і поперек тіла язика в області його спинки і кінчика) протягом 10—15 секунд.
  • Вібрація за допомогою поплескування (вказівним пальцем проводяться легкі рухи по тілу язика по напряму від його бічних поверхонь до середини) протягом 10—15 секунд.
  • Вібрація за допомогою «пунктирування» («пальцевий душ» — кінчиками вказівний пальців обох рук проводяться рухи, подібні вибиванню дробу на барабані, в області середньої частини і кінчика язика) протягом 10—15 секунд.

 

При проведенні логопедичного масажу потрібно бути уважним, необхідний індивідуальний підхід. Ротова порожнина неповинна бути дуже широко розкрита, інакше дитина буде дуже напружена і швидко втомиться.

Логопедичний масаж не тільки сприяє підвищенню м'язової активності органів артикуляції і формуванню правильних рухів артикуляцій, але також допомагає формувати кінестетичні відчуття, необхідні для розвитку мови дитини. Крім того, масаж сприяє зміцненню лицьової мускулатури.

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
4066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку