Льон-довгунець як рослина екологічно чистого майбутнього

Про матеріал
Льон-довгунець дуже корисна і екологічно чиста рослина, яка має унікальні властивості. В наш час перенасиченості продуктів хімічної промисловості доречно повернутися до натуральних тканин, таких як льон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГО Розробила: Берлінська Оксана Олександрівна, вчитель початкових класів Криворізької гімназії № 63

Номер слайду 2

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОАктуальність теми: сьогодні, незважаючи на великий розвиток хімічної промисловості, попит на льон не зменшився. Із нього виготовляють широкий асортимент тканин: від тонкого батисту до брезентів і пожежних рукавів.

Номер слайду 3

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГООб’єкт дослідження: льон-довгунець. Предмет дослідження: цінні ознаки льону-довгунцю. Мета роботи: полягає у дослідженні всіх переваг льону-довгунцю як екологічно чистої і дуже корисної рослини.

Номер слайду 4

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОГіпотеза дослідження: в наш час недооцінено користь такої рослини як льон-довгунець. Кожна людина повинна з’ясувати, які вироби кращі для неї: синтетичні та штучні чи натуральні?Завдання:1. Опрацювати наукову літературу та розглянути будову льону-довгунцю.2. Дослідити як використовували льон з давніх часів.3. З’ясувати чи підходять кліматичні умови для розвитку льонарства в Україні. 4. Завдяки дослідам довести, що льон-довгунець – це унікальна рослина, а одяг з неї є дуже комфортним і корисним для людини.

Номер слайду 5

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОПро лляні тканини можна прочитати ще в Біблії. Про це нам розповідають старовинні фрески та малюнки на грецьких вазах.

Номер слайду 6

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГООсобливо виготовленням лляних тканин прославився Єгипет.

Номер слайду 7

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОЛьон в Україні також використовується з давніх давен, особливо на Поліссі. Його обробляли на пряжу, ткали полотно, шили з нього сорочки та спідниці, виробляли білизну, скатертини, рушники.

Номер слайду 8

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОЛьон дійсно унікальна рослина! Сьогодні її використовують у провідних країнах світу в різних галузях. В Америці, наприклад, льон - один із компонентів паперу, з якого виготовляють грошові купюри.

Номер слайду 9

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОНімеччина та Англія активно використовує льоноволокно в автомобілебудуванні, адже деталі виготовлені з льону з часом повністю розкладаються.

Номер слайду 10

ЛЬОН-ДОВГУНЕЦЬ ЯК РОСЛИНА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОГО МАЙБУТНЬОГОЛьон широко застосовується в медицині. Саме лляна нитка – єдиний у хірургії шовний матеріал, що не потребує подальшого зняття швів.

Номер слайду 11

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ Долсід 1. Висновок: насіння льону краще проростає в більш прохолодному кліматі. Тобто в Україні природні умови відповідають вимогам вирощування льону-довгунцю в багатьох областях.

Номер слайду 12

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯДолсід 2. Висновок: лляній тканині притаманна висока гідрофільність, тобто властивість поглинати вологу.

Номер слайду 13

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯДолсід 3. За допомогою мікроскопа я порівняв лляну та бавовняну тканини Рис. 1 Лляна тканина під мікроскопом Рис. 2. Бавовняна тканина під мікроскопом. Обидва зразки мають ідентичну структуру. Але у лляній тканині волокна розміщені не так щільно.

Номер слайду 14

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯДолсід 3. Висновок: тканини з льону мають дуже високу повітропроникність. Отже, людина в лляному одязі буде комфортно себе почувати як в спекотну погоду, так і в прохолодну.

Номер слайду 15

ВИСНОВКИ1. Льон-довгунець дуже корисна і екологічно чиста рослина, яка має унікальні властивості.2. В наш час перенасиченості продуктів хімічної промисловості доречно повернутися до натуральних тканин, таких як льон.3. За прогнозами вчених різних країн світу льон має позитивну перспективу, тому не потрібно миритися із подальшим затуханням льонарської галузі. 4. Я сподіваюсь, що в недалекому майбутньому всі зрозуміють користь та необхідність вирощування цієї культури.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 квітня 2023
Переглядів
611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку