М'язова система людини

Про матеріал
М’язи – сукупність скоротливих органів руху тварин і людини, що забезпечують переміщення тіла та його частин в просторі. М’яз – складова частина м’язової системи, що забезпечує виконання механічної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

М’язова система М’язи людини поділяються на: м’язи голови; м’язи тулуба: грудей, спини та живота; м’язи кінцівок.

Номер слайду 5

М’язи – сукупність скоротливих органів руху тварин і людини, що забезпечують переміщення тіла та його частин в просторі. М’яз – складова частина м’язової системи, що забезпечує виконання механічної роботи.

Номер слайду 6

М’язовий тонус підтримується імпульсами, що поступають у м’язи з ЦНС. Завдяки м’язовому тонусу підтримується стійкість тіла та його положення в просторі. М’язи в живому організмі ніколи, навіть, у спокої не бувають повністю разслаблені, вони знаходяться у стані деякого напруження - тонусу.

Номер слайду 7

Переглянь відео «М'язова втома» (додаю окремим файлом)М'язова втома: у чому механізм?На анімації бачимо передачу нервового імпульсу до м'язової тканини. А та сама м'язова втома, коли ми не можемо виконати ту чи іншу дію – це наслідок виснаження не скорочувальної здатності м'язових волокон, а втома нервової системи.Іншими словами, мозок втомився посилати імпульси та потребує відпочинку. Дивись відео (Додала окремим файлом)

Номер слайду 8

Сухожилля — це частина м'яза, яка кріпиться до кістки. При скороченні м'язове черевце коротшає, а сухожилля тягне за собою кістку, виконуючи роль важеля при здійсненні рухів.

Номер слайду 9

М’язи голови. М’язи голови поділяються на: Мімічні м'язи, скорочуючись, зміщують певні ділянки шкіри голови і тим самим надають особі різноманітні вираження, зумовлюють міміку. Жувальні м'язи, скорочуючись, зміщують нижню щелепу і тим самим обумовлюють акт жування.

Номер слайду 10

М’язи спини

Номер слайду 11

М’язи грудей та живота

Номер слайду 12

М’язи кінцівок М’язи кінцівок поділяють на згиначі та розгиначі. Їхні функції взаємопротилежні.

Номер слайду 13

М’язи верхньої кінцівки. М’язи верхньої кінцівки поділяються на:1 - м’язи плечового поясу; 2 - м’язи вільної кінцівки: плеча, передпліччя та кисті.

Номер слайду 14

Властивості м'язів. Роботу м'язів поділяють на види: Робота м'язів1) Сила – величина максимального напруження, яке може розвинути м'яз під час скорочення2) Швидкість – це кількість м'язових скорочень за певний проміжок часу.3) Витривалість – це здатність м'язів тривалий час підтримувати заданий ритм роботи. Статична робота – робота, при якій м'язи напружуються, але не скорочуються (при утриманні вантажу);Динамічна робота – робота, при якій м'язи почергово скорочуються і розслаблюються (біг, ходіння);

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку