Мацуо Басьо (1644-1694). Хайку. Відображення японських уявлень про красу в поезії митця. Лаконізм форми і широта художнього змісту хайку.

Про матеріал
Мацуо Басьо (1644-1694). Хайку. Відображення японських уявлень про красу в поезії митця. Лаконізм форми і широта художнього змісту хайку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щастя приходить до тих, хто любить красу. Японське прислів’я

Номер слайду 2

Сьогодні ми вирушимо до чарівного саду японської поезії, де ростуть різноманітні квіти, більшість з яких – маленькі, але дуже запашні. І в кожної – своя історія. Прекрасний сад, до якого ми рушаємо, розташований на Далекому Сході, у Країні Висхідного Сонця, як здавна називають Японію. Фуру іке я. Квадзу тобікому. Мідзу-но ото.               Старий ставок!Жабка стрибне –Сплеск пролунає.

Номер слайду 3

Тема: Мацуо Басьо (1644-1694). Хайку. Відображення японських уявлень про красу в поезії митця. Лаконізм форми і широта художнього змісту хайку.

Номер слайду 4

Японія. Японці вміють насолоджуватись красою соснової гілки, краплинки роси, тоді як європейці прагнуть охопити поглядом весь світ. У японській культурі мистецтво і природа, мистецтво і буденне життя взаємопов’язані, тому будь-яка річ поєднує в собі красу і практичність. Для японця природа – це скарбниця прекрасного, вона є мірою усіх речей. Що є природнім, то не може бути повторним.

Номер слайду 5

Згадайте символи або слова, що пов’язані з культурою Японії.-- (Ікебана – мистецтво складання букетів; орігамі – мистецтво рукоділля, мистецтво паперової іграшки; сумо – боротьба товстунів; - сакура – вишня; кімоно – вид одягу) .

Номер слайду 6

Любов до поезії

Номер слайду 7

Мацуо Басьо. Поет-філософ

Номер слайду 8

Справжнє прізвище Мацуо Басьо – Дзінсітіро Гіндзаемон. Мацуо Басьо є представником японської літератури. Він жив у 17 столітті. М. Басьо в усьому світі шанують як оригінального митця і засновника особливої поетичної школи хайку.

Номер слайду 9

Музей Мацуо Басьо. Токіо(Японія). Сучасне фото

Номер слайду 10

Значний вплив на творчість Мацуо Басьо справила філософія дзен. Цей напрям буддизму поширений у Японії, Китаї та інших країнах.

Номер слайду 11

Хайку – традиційний жанр японської поезії; неримований вірш із трьох рядків. Головна тема хайку – життя природи й людини в їх нерозривній єдності. Для хайку характерні «сезонні слова». 1. Має три рядки.2. Немає рими, має ритм.3. Має визначену кількість складів: 5-7-5.4. Використання сезонних слів.

Номер слайду 12

Пущу коня вбрід-полегесеньку впишусьв літній краєвид.

Номер слайду 13

Мацуо Басьо. Перед вродою квітівсоромно стало місяцю-сховався за хмаркою.

Номер слайду 14

Вище від жайворонка відпочиваю в небі, -гірський перевал!

Номер слайду 15

На голій гілцісамотній ворон тихо старіє. Осінній вечір.

Номер слайду 16

Холод, ніч, нудьга... Чути плюскоти весладесь од берега.

Номер слайду 17

Тиша, мир і лад. Десь там тоне межи скельцвіркотня цикад.

Номер слайду 18

І зимування – свято,якщо у твоєму серціквітуча слива!

Номер слайду 19

Японці вміють насолоджуватись красою соснової гілки, краплинкою роси, тоді як європейці прагнуть охопити поглядом весь світ. У японській культурі мистецтво і природа, мистецтво і буденне життя взаємопов’язані, тому будь-яка річ поєднує в собі красу і практичність. Для японця природа – це скарбниця прекрасного, вона є мірою усіх речей.

Номер слайду 20

Уміння цінувати красу і насолоджуватися нею потрібно виховувати усе життя. Давайте і ми спробуємо цінувати красу, радіти кожній миті, яка вже не повториться.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Вивчити напам’ять2 – 3 хайку на вибір.

pptx
Додано
16 березня
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку