Макраме. Історія макраме. Виготовлення браслету з паракорду в техніці макраме плетінням «кобра»

Про матеріал
• Навчити учнів цілісно уявити проект вивчення нової теми, організувати діяльність учнів по вивченню та первинному закріпленню історичних фактів виникнення та розвитку макраме, знань про прилади, інструменти та матеріали, що використовуються для роботи в цій техніці, правил безпечної роботи. • Сприяти розвитку умінь здійснювати самоконтроль, самокорекцію учбової діяльності, уміння вірного вибору матеріалів та технік для виконання власного творчого задуму, естетичного смаку. • Сприяти вихованню наполегливості та цілеспрямованості, посидючості та вміння доводити почату справу до кінця.
Перегляд файлу

Тема: Макраме. Історія макраме. Виготовлення браслету з паракорду в техніці макраме плетінням «кобра»

Мета заняття:

  • Навчити учнів цілісно уявити проект вивчення нової теми, організувати діяльність учнів по вивченню та первинному закріпленню історичних фактів виникнення та розвитку макраме, знань про прилади, інструменти та матеріали, що використовуються для роботи в цій техніці, правил безпечної роботи.
  • Сприяти розвитку умінь здійснювати самоконтроль, самокорекцію учбової діяльності, уміння вірного вибору матеріалів та технік для виконання власного творчого задуму, естетичного смаку.
  • Сприяти вихованню наполегливості та цілеспрямованості, посидючості та вміння доводити почату справу до кінця.

Інструменти, матеріали та обладнання: паракорд, флікса, запальничка, ніж або ножиці

Хід заняття:

1. Вступна частина

1.1 Організаційний момент

Доброго дня діти, тема нашого уроку: «Макраме. Історія виникнення та розвитку. Обладнання, інструменти та матеріали. Правила безпечної роботи.»
Сьогодні ми з вами заглибимося в історію виникнення та розвитку макраме, познайомимося з приладами, інструментами, матеріалами. Навчимося розпізнавати властивості різноманітних матеріалів, що використовуються в макраме. А також виконувати найпростіший прийом плетіння – вузликовий ланцюжок.

1.2 Пояснення нового матеріалу

Що ж таке макраме? Макраме – це вузликове плетіння. Вузли ми з вами вміємо зав’язувати з раннього дитинства і робимо це майже механічно.
Давайте пригадаємо, де без вузлів не обійтись?

  • ми зав’язуємо бантики;
  • зав’язуємо шнурки на взутті;
  • зав’язуємо шапочку та шарфик;
  • зав’язуємо вузол на краватці.

А ще існують професії де неможливо обійтися без вузлів. Це і рибалки, і чоботарі, і моряки, і пожежники. А від правильності зав’язаного вузла хірургом залежить життя людини.
Історія вузликового плетіння налічує тисячоліття. Цікаво, що і зараз живуть деякі види людиноподібних мавп, які при будівлі свого житла в кронах дерев зав’язують ліани вузлами.
В далекій давнині людина навчилася виготовляти мотузки з рослин, вовни та сухожилля тварин. За їх допомогою первісна людина полювала, займалась рибальством, будувала собі житло. Мотузкою людина прив’язувала камінь до палиці, і, в залежності від каменю, отримувала чи то сокиру, чи то молоток.

Мотузкою вона прив’язувала до дерева приручених тварин, зв’язувала пліт.
Виходячи з усього сказаного можна зробити висновок, що вузол був для людини рятівним засобом існування.
З самого початку плетіння людина робила примітивні без вузликові сітки з рослинних волокон, смужок шкіри та шерсті тварин. Потім вона помітила, що коли не тільки перекидати нитки, а ще їх і перекручувати між собою, то сітка буде мати більш міцну форму. В скандинавських музеях зберігаються залишки стародавніх скручених сіток, виготовлених із липового лика.
На зміну без вузликовим сіткам приходять вузлові. Їх плели жителі Океанії. Вони виготовляли сітки на основі «свайного» та «перуанського» вузлів, адже вузлик зберігає форму краще ніж просте перекручування ниток.

З появою шовкової нитки знову виникла проблема збереження форми сітки, і тоді на зміну слизьким вузлам прийшли «рифовий» та «ткацький». Сітки на основі таких вузлів плели рибалки Скандинавії ще 5 тисяч років тому.»

 Археологи при розкопках неодноразово знаходили стародавні колісниці з упряжкою і, навіть, парусні кораблі з оснасткою, де на мотузках та пасках збереглися по декілька десятків різноманітних вузлів.
Якщо спочатку вузли зав’язували по необхідності, то пізніше на їхній основі розвинулося декоративне плетіння. Існує цікава розповідь про ще одну дуже важливу роль яку відіграли вузли в історії людства.
Одна із учениць розповіла, що за допомогою вузлів запам’ятовувалася та передавалася інформація. В стародавній історії інків вузли застосовувалися не тільки для будівництва висячих мостів із волокон рослин магуей, але використовувалися замість писемності. Першим виявленим наукою видом запису в стародавньому Перу було вузликове письмо – кіпу. Форма, розмір, розташування та колір вузлів, а також їхнє розміщення мали велике значення.
Подібне було знайдено і у північноамериканських індіанців.
Стародавні китайці користувалися вузлом як пам’яткою. Та і сьогодні люди зав’язують вузлик «на пам’ять».

 В XV столітті макраме узнали в Європі. Та мистецтвом плетіння володіло мало майстрів. Вони створювали дійсно казкові вироби: штори, чохли для музичних інструментів, мереживо із золотих та срібних ниток. Такі вироби дуже високо цінилися, та багато майстрів живопису зображали їх на своїх картинах.
У Сандро Ботічеллі в картині «Поклоніння волхвам» на одному із персонажів головний убір виконаний в техніці макраме. А в його картині «Мадонна з немовлям» одяг ангелів прикрашений елементами, виконаними в техніці макраме.
Іспанський художник Ніколо дель Аббате в картині «Жіночий портрет» прикрасив модель плетеною шапочкою та ланцюжком.

В наш час вироби з макраме дуже популярні. Вони прикрашають інтер’єри, в цій техніці виконують одяг, аксесуари до нього, всілякі дрібнички.
Макраме дає безліч можливостей для творчості. Сама техніка плетіння не складна і не потребує особливого обладнання. Навчитися плести зможе кожний, хто має бажання, терпіння, старанність, фантазію.
А зараз давайте проглянемо наступний проект, який познайомить вас з деякими вузлами, що використовують наші сучасники для створення різних гарних речей. Більшість з них ми також будемо вивчати на уроках в рамках нашої теми.

1.3 Визначення поняття «паракорд»

Паракорд - легкий і міцний нейлоновий шнур, традиційно використовувався в ВПС США (в стропах парашута, звідки й походить його назва - «parachute cord») за часів Другої світової війни. Одного разу під час вилазки десантники помітили, що паракорд є досить ефективним при вирішенні і багатьох інших завдань. Зараз він использова в рівній мірі як військовими, так і цивільним населенням, при чому стрімко набирає все більшу і більшу популярність у останніх.

Армійський паракорд має 6 різновидів. Ми сфокусуємось на паракорд кращої якості, який так само є і найбільш доступним для індивідуального використання: це військовий паракорд III типу, який так само часто називається і Mil-spec паракорд 550.

Паракорд складається з сердечника і обплетення. Сердечник складається з 7 переплетених між собою ниток, кожна з яких, в свою чергу, пов'язана з трьох. Обшивка складається з 32 переплетених між собою нейлонових ниток. Завдяки такій складній структурі, досягається щодо гладка текстура шнура, і, крім того, паракорд має навантаження на розрив в 250 кг (тільки обплетення характеризується розривним навантаженням в 70 кг).

Так як в якості сировини використовується нейлон, паракорд є досить еластичним шнуром. Залежно від застосування, це може бути як перевага, так і недоліком. Так само завдяки нейлоновим ниткам, паракорд III 550 швидко сохне і стійкий до гниття. У діаметрі - 3,2 мм (діаметр варіюється від 3 до 4 мм - 1 / 8-5 / 32 дюйма) і витримує навантаження в 550 фунтів (250 кг).

З огляду на велику кількість переплетених ниток в осерді, плюс нитки в оплетке, маючи 100 метрів паракордового шнура, при необхідності ви отримуєте більше 700 метрів міцної і легкої нейлонової / поліестерової нитки!

Нейлон має хороший експлуатаційні характеристики і при взаємодії з УФ-променями. У барвники додаються спеціальні елементи, інгібуючі негативний вплив ультрафіолету. Завдяки цьому паракорд значно довше зберігає свої характеристики. Звичайно, з часом, при постійному перебуванні під прямими сонячними променями, колірні і зносостійкі характеристики паракорд слабшають. Це характерно для всіх видів волокон, однак нейлон все-таки показує себе набагато краще за інших.

Постійне тестування якості сировини, що поставляється, контроль протягом всього процесу виробництва і технічне випробування готового продукту підтверджує, що всі компоненти і кінцевий продукти відповідають і часто навіть перевершують державні стандарти (вимоги)

13 способів використання паракорду:

Стійкість паракорду до утворення цвілі і гниття, діаметр всього близько 3 мм, 7 ниток в осерді і 32 - в оплетке дає безліч варіантів його застосування. Тут ми наведемо деякі приклади використання паракорду, і в більшості з них паракорд допоможе вам вижити, якщо ви опинилися у надзвичайній ситуації.

  1. Браслети, темляки і пояса: в непередбаченій побутової ситуації завжди непогано мати під рукою кілька метрів міцного і еластичного шнура. Наприклад, вам потрібно прикріпити вантаж на дах вашого авто - все, що вам потрібно - це розплести бистрораспускающійся браслет з паракорд і пояс і - вуаля! - все необхідне для виконання цього завдання вже у вас під рукою. Це особливо зручно під час кемпінгу або походу, адже у вас завжди під рукою функціональний і максимально легкі речі, які при цьому не займають місця в вашому рюкзаку.
    браслеты, темляки и ремни из паракорда (paracord) 
  2. Повідці і нашийники для домаш вихованців: ви можете сплести відмінний нашийник і повідець своїми руками - завдяки міцності, зносостійкості і гідрофобним характеристикам, паракорд ідеально підходить для цих цілей.
       Поводки и ошейники из паракорда (paracord)
  3. Ручна пила: сильно натягнутий відріз паракорд може бути використаний в якості ручної пилки. Таким чином ви зможете розрізати тканини. Відео-демонстрацію ви можете переглянути тут
  4. Полювання: універсальний паракордовий шнур може бути використаний для побудови пасток як для дрібної, так і для досить великої дичини. Одна-дві нитки сердечника можуть бути використані в якості рибальської волосіні або ж для створення пращі, пастки для тварин.
    Охота с помощью паракорда (paracord) 
  5. Міцна нитка: нитки сердечника - тонкі і дуже міцні - ідеально підходять для дрібного ремонту одягу, наметів (і іншого туристичного спорядження), споруди похідного вузлика-авоськи і навіть в якості зубної нитки!
    крепкая нить паракорда (paracord) 
  6. Кемпінг: в будь-якій ситуації (планової або непередбаченої) при розбивці табору паракорд має велику сферу застосування. Завдяки його міцності і стійкості до гниття, паракордовий шнур може бути використаний для перев'язки хмизу, споруди плоту і снігоступів, висмикування саджанців, підйому їжі на дерева для захисту від диких тварин, споруди гамаків, наметів і тимчасових притулків.
    кемпинг с паракордом (paracord) 
  7. Розведення вогню: нейлонове волокно на займеться, проте відмінно акумулює тепло, а тому може бути використаний в якості губки для загоряння більшої розпалювання. Так само ви можете використовувати паракорд як тятиви для лука - базовий і досить простий спосіб розпалити багаття, перебуваючи в польових умовах.добыча огня паракордом (paracord)
  8. Перша допомога: під час походу або кемпінгу, при отриманні травми, паракорд буквально може врятувати життя. Він може бути використаний в якості джгута, для закріплення шин під час перелому, створення імпровізованих нош із прутів.
    оказание первой помощь с помощью паракорда (paracord) 
  9. Ремонт авто: так-так! Ви можете використовувати паракорд 550 для тимчасової заміни тросів і ременів в авто, наприклад, ременя генератора. Обов'язково зав'язуйте вузли кожні 7-10 сантиметрів, щоб уникнути ковзання паракорд.
  10. Скелелазіння: паракорд - не спеціалізовані скелелазна мотузка, це факт, однак в екстрених ситуаціях він є відмінним виходом, так як без праці витримає вагу вашого тіла (в разі, якщо ви важите не більше 250 кг)
    паракорд (paracord) в скалолазанье 
  11. В'язання: володіючи певними навичками, ви без зусиль зможете зв'язати з паракорд чохли для фляг і спортивних шейкерів, рибальські мережі або пташині сильця.
    вязание из паракорда (paracord) 
  12. Такелажні системи: де б ви не були - в околицях будинку або в лісі, хороша такелажная система із застосуванням паракорд дозволить вам піднімати і спускати вантажі, що значно перевищують вагу вашого тіла.
    такелажные системы из паракорда (paracord) 
  13. Супер-міцна мотузка: якщо міцності паракорд буде недостатньо для виконання ваших завдань, ви можете використовувати шнур, щоб сплести міцнішу мотузку для буксира або, наприклад, витягування застряглого авто. Один шар паракорд витримає навантаження до 250 кг. Зв'яжіть або сплетіть в косу 10 паракордових ниток і - вуаля! - у вас є трос, здатний витримати до 2.5тон!

Паракорд ідеально підходить для кемпінгу, веслування, вітрильного спорту, садівництва або будь-яких інших завдань, де потрібно міцне і зносостійке волокно. Завдяки великій кількості ниток в осерді, паракорд може стати в нагоді і при риболовлі, як нитки, мереж, пасток, а так само для виживання в безлічі надзвичайних ситуацій.

Відомо застосування паракорд навіть космонавтами: в 1997 році в рамках програми Спейс Шаттл, паракорд використовувався для проведення технічного обслуговування і заміни наукових приладів на Космічному телескопі імені Хаббла.

2. Практична робота 
2.1 Інструктаж з безпеки праці

2.2 Технологія виготовлення виробу

https://www.youtube.com/watch?v=o-a-KGg_WFI&ab_channel=KnivesGarage

3. Заключна частина.

3.1 Заключні питання

  1. Макраме – що це за техніка?
  2. Які вироби цією технікою можна виготовити?
  3. Які матеріали використовують у техніці макраме?
  4. Які завдання були визначені сьогодні на уроці?
  5. Чи справились ви з цим завданням?
  6. Які труднощі виникли у вас під час виконання практичної роботи?

3.2 Прибирання робочих місць

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тетяна Соболєва
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 січня 2021
Переглядів
2076
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку