Малі тіла Сонячної системи

Про матеріал
Дана презентація може бути використана на уроці природознавства при вивченні теми "Малі тіла Сонячної системи". Додаються два відео, які можуть бути використані на власний розсуд вчителя. Це відео з серії "Цікава наука" про карликові планети і космічні камені (малі тіла) (укр.)
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна розминка. Які планети належать до земної групи?А. Юпітер, Сатурн, Нептун, Плутон. Б. Земля, Венера, Юпітер, Меркурій. В. Меркурій, Венера, Земля та Марс. Вкажіть найбільшу планету Сонячної системи. А. Юпітер Б. Земля В. Марс

Номер слайду 2

Інтелектуальна розминка. Фобос і Деймос – супутники якої планети. А. Юпітер Б. Земля В. Марс. Яка планета має найяскравіші кільця?А. Сатурн Б. Юпітер В. Уран. В атмосфері цієї планети виявлено краплини сірчаної кислоти. А. Меркурій Б. Венера В. Марс. Поверхня цієї планети має багато кратерів. А. Меркурій Б. Сатурн В. Марс

Номер слайду 3

Інтелектуальна розминка. Чим відрізняється відкриття планети Нептун порівняно з відкриттям інших планет?А. Нептун було відкрито завдяки астрономічним спостереженням. Б. Нептун було відкрито випадково. В. Нептун був відкритий спочатку теоретично (через розрахунки), а вже згодом - спостереженнями.

Номер слайду 4

МАЛІ ТІЛА СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ

Номер слайду 5

На цьому уроці ми: дізнаємося про астероїди; дізнаємося про небезпечні астероїди, які можуть зіткнутися із Землею; познайомимося з метеорами та метеоритами; побачимо незвичайні світила з дивними «хвостами» — комети; з’ясуємо, коли в Сонячній системі з’явились карликові планети.

Номер слайду 6

АСТЕРОЇДИАстероїд — тверде небесне тіло діаметром від 1 до 1000 км, що рухається по орбіті в Сонячній системі.

Номер слайду 7

АСТЕРОЇДИПерший астероїд відкрив італійський астроном Піацці 1 січня 1801 р. Йому дали назву Церера. Через кілька років недалеко від Церери виявили ще один астероїд Паллада. Церера. Паллада

Номер слайду 8

Найвідоміші астероїди: Паллада, Юнона, Веста, Ерос, Амур, Гідальго, Ікар. Юнона Веста. Видно величезний кратер поблизу південного полюса астероїда

Номер слайду 9

ТАЄМНИЦІ АСТЕРОЇДІВЧому між Марсом та Юпітером розташована не одна велика планета, а безліч малих тіл?

Номер слайду 10

Сонце. Марс. Земля. Юпітер. Пояс астероїдів Це залишки речовини, з якої утворилися планети CC.

Номер слайду 11

ПЛАНЕТИ-КАРЛИКИ У 2006 році на з’їзді Міжнародного Астрономічного Союзу було змінено статус Плутона. Плутон та його супутник Харон. Еріда

Номер слайду 12

Космічний апарат «New Horizons» летів до Плутона майже 10 років

Номер слайду 13

Особливості руху Плутона. Плутон – Харон

Номер слайду 14

Анімація демонструє, як змінювалися уявлення про Плутон протягом 85 років його досліджень.

Номер слайду 15

Відомі планети-карлики. Плутон, Церера, Ерида, Макемаке та Гаумеа

Номер слайду 16

МЕТЕОРОЇДИ

Номер слайду 17

МЕТЕОРИТИМетеорити мають більшу масу, тому вони можуть впасти на поверхню Землі.

Номер слайду 18

АСТРОБЛЕМИНа Землі астрономи та геологи виявили більше сотні метеоритних кратерів різного діаметра), які називають астроблемами (від грец. — зоряні рани).

Номер слайду 19

ТУНГУСЬКИЙ МЕТЕОРИТВеликий метеорит, що впав 30 червня 1908 року в басейні річки Підкам'яна Тунгуска (Росія, Сибір).

Номер слайду 20

КОМЕТИКомета — мале тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця і має так звану кому і хвіст.

Номер слайду 21

КОМЕТИКомети мають дивний красивий хвіст.

Номер слайду 22

КОМЕТИ Найзнаменитішою можна вважати комету Галлея. Останній раз її спостерігали у 1986 р., а наступний її приліт до Землі очікується у 2061 році.

Номер слайду 23

Лід у ядрах комет, які часто наближуються до Сонця, із часом повністю випаровується. Від комети залишаються тверді пилинки, які продовжують рух по орбіті та перетворюються на метеорні потоки. Коли Земля перетинає орбіту такого метеорного потоку, спостерігається «зоряний дощ».

Номер слайду 24

ЗНАМЕНИТІ КОМЕТИФрагменти комети Шумейкера—Леві, які впали на Юпітер у 1994 р. Комета Гейла-Боппа. 1997 р. Комета Веста. 1976 р. Комета Гуякатаки. 1996 р.

Номер слайду 25

ХМАРА ООРТАДатський астроном Я. Оорт висунув гіпотезу, що за орбітою Нептуна можуть бути мільйони таких кометних ядер (хмара Оорта), але тільки невелика кількість з них у перигелії наближається до Землі.

Номер слайду 26

ПОЯС КОЙПЕРАУ 1951 р, аналізуючи орбіти комет, астроном Койпер передбачив існування за Нептуном поясу астероїдів, який тепер офіційно назвали поясом Койпера.

Номер слайду 27

Додай свій інгредієнт до страви Малі тіла Сонячної системи

zip
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку