Презентація " Материк Африка"

Про матеріал

Груповий проект учнів 4-Б класу до теми "Материки.Океани" Діти самостійно дібрали матеріал, який їх зацікавив, створили презентацію та озвучили її.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект підготували учні 4-Б класу ІЗОШ №4 Голуб’єв Є. Третяков М. Симоненко К. АФРИКА

Номер слайду 2

Африка — другий за розмірами після Євразії материк, майже посередині Африку перетинає лінія екватора. Африка — Єдиний Материк, Розташований У Всіх Чотирьох Півкулях Землі:  Північній, Південній, Східній І Західній . Північ Африки Омивається Середземним Морем, Захід Атлантичним Океаном, Схід — Червоним Морем Та Індійським Океаном. Поверхня Материка – Переважно Рівна. Найвища Точка Африки – Гора Кіліманджаро (5895 М).

Номер слайду 3

Клімат Африки Більша частина Африки має високі температури і тому Африка вважається найжаркішим материком. В Африці поблизу тропіків температура сягає +32 °С улітку і +24 °С у зимку. Літо в Сахарі неймовірно спекотне, небо майже безхмарне. Сонце нагріває поверхню каменів і піску до +70 °С, температура повітря сягає +40 °С. Середні зимові температури +20°С, у субтропіках близько +10°C.

Номер слайду 4

Тваринний світ Африки різноманітний і багатий; вивчений ще не повністю. Африка - незвіданий континент, де тварини і людина співіснують в умовах дикої природи. Основну частину фауни становлять тварини, що мешкають в саванах і рідколіссі. До їхнього числа відносяться носороги, буйволи, слони, газелі, гепарди. У пустелях мешкають тушканчики, шакали, гієни. У південних частинах пустелі водяться черепахи, ендеміки. Екваторіальні ліси – середовище проживання для горил, мавп, шимпанзе, бегемотів, крокодилів.

Номер слайду 5

Населення континенту. Станом на 2020 рік, оцінюється майже в 1,3 млрд.  Сучасна карта континенту — це велике різноманіття народів, народностей, їхніх традицій, вірувань, культур і мов Серед її населення є представники і негроїдної, і європеоїдної, і монголоїдної рас. Значна частина сформувалася на стику двох і більше рас. Більшу частину материка (на південь від Сахари) населяють представники екваторіальної (негроїдної) раси.  В умовах палючого сонця їх шкіра набула темного кольору, що рятує її від опіків, а волосся стало курчавим.

Номер слайду 6

Ріки та озера. Всього по Африці протікає 59 великих річок і безліч дрібних. Ніл. Протяжність річки складає 6800 км. Ніл є найдовшою річкою в світі.  Русло річки бере свій початок в озері Вікторія, а впадає Ніл в Середземне море. Поповнюється річка за рахунок щорічних опадів. Конго. Річка протяжністю 4700 км, бере свій початок з озер Н'яса і Танганьїка. Впадає Конго в води Атлантичного океану. Нігер. Третя за довжиною ріка - 4180 км.  Річка починається на схилах ліберійської височини, а впадає Нігер в Атлантичний океан. 

Номер слайду 7

Рослинність Африки. Ближче до екваторіальних лісів, виділяється висока слонова трава, що сягає 3 м. Дерева і колючі чагарники мають пристосування для захисту від засухи. В одних листя дрібне і жорстке, щоб менше випаровувати вологи, в інших – товсте і м’ясисте, щоб запасати воду. Типовим деревом саван, можна сказати їх візитною карткою, є баобаб, дерево-товстун. Здіймаючись на 25 м угору, його стовбур може розрозстатися до 20 м і більше. В савані ростуть також різноманітні пальми – віяльна, фінікова, пальма дум. Уздовж річкових долин, поблизу води, ростуть густі ліси, які називають галерейними. Африка – батьківщина цінних культур: буряка, цибулі, капусти, кавуна, які розповсюдилися по всьому світу. Африканські какао, кава, апельсини, банани, ананаси користуються попитом у багатьох країнах.

Номер слайду 8

Дякуємо за перегляд!

pptx
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
4947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку