Математичні, статистичні та логічні функції табличного процесора

Про матеріал

Презентація на тему "Математичні, статистичні та логічні функції табличного процесора" Презентація створена за підручником Й. Ривкінд, 2022 р.


Мета: познайомити учнів з математичними та статистичними функціями. Формувати вміння виділяти головне, актуалізувати, конспектувати, порівнювати, зіставляти. Забезпечити диференційований підхід. Установити зв'язки між засвоєними та новими знаннями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математичні та статистичні функції – max, min, sum, average, count, countifmaxmincountifaveragesumcount

Номер слайду 2

Математичні функції

Номер слайду 3

Номер слайду 4

У наведеній формулі =SUM(В3: В13;K3: K13) використано функцію з іменем SUM, аргументом якої є два діапазони клітинок В3: В13 та K3: K13, а значенням є сума чисел із вказаних діапазонів клітинок.

Номер слайду 5

Результат однієї функції можна використати як аргумент іншої функції. Такі функції називають вкладеними. Наприклад, подана функція SUM використовує вкладені функції SIN і COS. Можна використовувати до семирівнів вкладення функцій.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

• відкривши список кнопки Автосума в групі Редагування вкладки Основне. Цим способом ви користувалися в 7-му класі під час обчислення сум і середньоарифметичних, мінімальних і максималь-них значень у діапазоні клітинок;Вставлення функцій у формулу. Уставити функцію у формулу можна кількома способами:

Номер слайду 9

• виконавши Формули ⇒ Бібліотека функцій ⇒ Вставити функцію або вибравши кнопку Вставлення функції ліворуч Рядка формул;

Номер слайду 10

використавши списки кнопок з іменами категорій функцій у групі Бібліотека функцій вкладки Формули на Стрічці

Номер слайду 11

увівши функцію в формулу з клавіатури безпосередньо в клітинку або в Рядок формул. Під час уведення з клавіатури імені функцій поруч з клітинкою з’являються підказки, що спливають, у яких послідовно демонструється список можливих функцій, зразок запису і порядок запису аргументів та їх типи. Уводити з клавіатури імена функції та посилання на клітинки можна як малими, так і великими англійськими літерами.

Номер слайду 12

Вставлення функції :1. Вибрати кнопку Вставлення функції ліворуч від Рядка формул.2. Вибрати у вікні Вставлення функції у списку Категорія потрібну категорію функцій. Наприклад, Математичні.3. Вибрати в списку потрібну функцію. Наприклад, SUM.4. Вибрати кнопку ОК. Після вибору потрібної функції в поточну клітинку автоматично вставляється знак = (якщо в цій клітинці введення формули ще не розпочиналося), ім’я функції та пара круглих дужок, а також відкривається вікно Аргументи функції з полями для введення аргументів цієї функції.5. Увести у вікні Аргументи функції в поле Число1 і за потреби в інших полях аргументи функції. Наприклад, B3: B13.6. Вибрати кнопку ОК.

Номер слайду 13

Введення даних у вікні Аргументи функції

Номер слайду 14

Для введення посилань на клітинки з використанням миші слід:1. Вибрати кнопку Згорнути відповідного поля для введення (після цього вікно Аргументи функції змінює вигляд: у ньому, крім рядка заголовка, залишається тільки це поле, а кнопка Згорнути змінюється на кнопку Розгорнути ).2. Виділити потрібні клітинки (посилання на виділені клітинки автоматично вставляються у відповідне поле і в формулу).3. Вибрати кнопку Розгорнути (після цього вікно Аргументи функції відновлює свій попередній вигляд).

Номер слайду 15

Вставлення посилань на клітинки у функцію

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

=COUNTIF(B3: B4;″=12″=COUNTIF(B3: B4;12)

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Дайте відповіді на запитання1. Які властивості має функція в табличному процесорі Excel?2. Які ви знаєте категорії функцій в Excel?3. Які ви знаєте математичні функції в Excel? Для чого dони призначені? Який формат їх запису?4. Які ви знаєте статистичні функції в Excel? Для чого вони призначені? Який формат їх запису?

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Проаналізувати§ 3.2, ст. 135-145

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Степенко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 листопада 2022
Переглядів
1243
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку