Матеріал для уроку на тему: Візантійська імперія 7 клас

Про матеріал
Даний матеріал допоможе учителю у проведені уроку з теми - Візантійська імперія. У матеріалі зібрані головні ілюстарції до уроку та визначення головних термінів. Матеріал підготовлено до підручника Гісем, Мартинюк Всесвітня історія 7 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Візантійська імперія

Номер слайду 2

Візантійська імперія виникла після того як імператор Феодосій Великий поділив імперію між своїми синами, тобто у 395 році.

Номер слайду 3

На місці давньої грецької колонії Візантія римський імператор Констянтин І Великий у 330 році заснував столицю – Константинополь. Константин

Номер слайду 4

На території Візантії проживали – греки, євреї, сирійці, єгиптяни, вірмени, грузини та інші народи. Найбільшими містами того часу були – Константинополь, Александрія, Антіохія. В цих містах проживало на той час близько 200 – 300 тисяч жителів.

Номер слайду 5

За своїм устроєм Візантія була – монархією, а вся влада належала в країні – василевсу (з грецької імператор).Імператор не отримував владу у спадок, його вибирали армія, синкліт(Сенат), народ. Водночас імператор мав абсолютну і необмежену владу. Він був понад законом, розпоряджався майном та життям підданих.

Номер слайду 6

Візантія за Юстиніана І Великого. Юстиніан І Великий (527 – 565)За часів правління даного діяча, Візантія досягла найбільшого розвитку. В управління Юстиніана велику роль відігравала його дружина – Феодора. ФЕОДОРАЮСТИНІАН

Номер слайду 7

За наказом Юстиніана І в 528 – 534 рр. було укладено зібрання законів “Звід громадського права”, де поєднувались давні правові норми Риму і духовні цінності християн.

Номер слайду 8

Зміни, які розпочав проводити Юстиніан І Великий вимагали великих коштів. В країні зростали податки та збільшилось хабарництво. Це все призвело до великого повстання 532 року, яке отримало назву – “Ніка”(через гасло повстанців “Ніка”! – “Перемога”!) Це повстання тривало 8 днів, завершилось розгромом повстанців через підкупи вождів повсталих племен та вбито 35 тис. повстанців.

Номер слайду 9

Юстиніан ставши на престол мріяв відновити Св’ящену Римську імперію, її могутність та славу. Тому розгромивши повстанців в середині країни, він почав збирати війська на боротьбу проти варварських племен. У 534 році візантійська армія на чолі з полководцем Велизарієм розгромили вандалів у Північній Африці. ВЕЛИЗАРІЙ

Номер слайду 10

Після перемоги над вандалами, Велизарій з військами захопив острів Сицилія, і в 536 році він з військами захопив без бою Рим. СИЦИЛІЯ

Номер слайду 11

Юстиніан майже досяг своєї мети по відновленню могутності колишньої Римської імперії, але через напади на його країну слов’ян змушений був повернути війська з Західної Європи назад. Велизарій впорався і з цим. Він зумів захистити східні кордони. СХІДНІ КОРДОНИ

Номер слайду 12

Правління Льва ІІІ Ісавра. У першій половині VII ст. на кордонах Візантії з’явились нові вороги – араби. Арабам вдалосьзахопити частину території Візантії – Сирію, Палестину, Північну Африку, Месопотамію.

Номер слайду 13

Декілька разів араби намагались взяти штурмом Константинополь, але всі рази виявились не вдалими. Біля стін міста у протоці візантійці палили арабські кораблі “грецьким вогнем”

Номер слайду 14

У 717 році араби втретє хотіли захопити місто Константинополь, але на його захист виступив з військами імператор Лев ІІІ Ісавр. Його війська розбили ворога майже вщент – з 1800 арабських кораблів тільки 5 вдалось вціліти. А на суходолі з 200 тисяч арабського війська, залишились вцілілими лише 30 тисяч. Лев ІІІ Ісавр

Номер слайду 15

Після перемоги над арабами Лев ІІІ Ісавр реорганізував свою армію. Але реорганізація армії коштувала досить дорого, і він за службу у армії вирішив роздавати військовим землю.

Номер слайду 16

Більшість земель була у власності церкви. Можливість забрати землі у церкви з’явилась тоді коли розпочався іконоборчий рух, приводом до якого стало протистояння між прихильниками і противниками вшанування ікон.Іконоборство – релігійно – політичний рух, спрямований проти вшанування ікон.

Номер слайду 17

Лев ІІІ Ісавр скористався цим і у 726 році видав указ про заборону поклоніння іконам, для того щоб розпочати забирати землі у монастирів та церков. Цей рух дав можливість Льву ІІІ Ісавру створити візантійську кінноту.

Номер слайду 18

Правління Македонської династіїЗасновником Македонської династії ставІмператор Василь І. Прийшовши до владивін відразу ж започаткувавуспадкування влади тільки членами правлячоїДинастії. Василь І

Номер слайду 19

У ІХ столітті Візантія розпочала тривалі війни за повернення територій. Найбільше успіхів у цій діяльності досяг імператор Василь ІІ Болгаробієць. Після смерті Василя І Ісавра на Візантію починають нападати болгари. У протистоянні зними відзначився імператор. Василь ІІ прозваний Болгаробійцем. У 1014 роцівін домігся вирішальної перемоги над ними.

Номер слайду 20

Візантія і турки - сельджуки. У 1068 році візантійський імператор Роман IV розпочав війну проти турків. Війна точилась з перемінним успіхом. У 1071 році біля містечка Манцикертавізантійська армія зазнала поразки.Імператор і всі воєначальники потрапили до полону і пообіцяли виплатити туркам велику данину. Але візантійці не захотіли виплачуватиданину і позбавили імператора влади.

Номер слайду 21

Турки ж в свою чергу продовжили завоювання Візантійських земель і на завойованих територіях утворили державу Румський султанат. Загроза втратити країну призвела до боротьби за владу в країні. У 1081 році владу захоплює у Візантії Олексій Комнін. Він заснував династію Комнінів. Для захисту країни він створив нову армію та придушив заворушення всередині країни.

Номер слайду 22

Після смерті Олексія до влади приходить його синІоан І Комнін. За часів цього правителя Візантія розпочала торгівельне протистояння з Венецією. За наказом імператора усіх венеціанських купців заарештували та відмінили всі їхні торгівельні привілеї.

Номер слайду 23

1076 році імператор Мануїл Ірозпочав грандіозний похідпроти турків, але його війська зазнали поразки. Після цих подій Візантіявтратила території в Малій Азії.

Номер слайду 24

Після смерті Мануїла І Візантія ще більше занепала і за часів нового правителя. Андроніка І в країні розпочавсясправжній терор. Але населення. Йому за такі дії помстилось іпід час його виходу в народ, натовп його затоптав на площі. Після Андроніка до влади приходить Ісак Ангел, за якогокраїна ще більше занепала. Андронік І

pptx
Додано
16 вересня 2019
Переглядів
7748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку