Матеріал до позаурочного навчально-виховного заходу "Капсула vs База: все що треба знати"

Про матеріал
Матеріал до позаурочного навчально-виховного заходу "Капсула vs База: все що треба знати" у вигляді електронного журналу, створеного за допомогою програми Flip PDF. Матеріал можна використовувати в умовах дистанційного навчання.
Перегляд файлу

image

Читайте у журналі:

Капсула vs База: все, що треба знати............................................................................................. 2

Як правильно скласти базовий гардероб?...................................................................................... 3

Універсальні правила створення «бази»........................................................................................... 3

Нюанси, про які варто пам'ятати при створенні «бази»............................................................... 4

Як створити базовий гардероб жінки....................................................................................................... 5

Базові речі в гардеробі.......................................................................................................................... 5

Що таке капсульний гардероб............................................................................................................ 8

Капсульний гардероб: чому він рятує жінок................................................................................. 10

 

 

             

Капсула vs База: все, що треба знати

Базовий і капсульний гардероби - поняття, що часто вживаються в однаковому контексті. Експерти постійно радять робити ставку то на одне, то на інше. Проте не всі розуміють відмінність цих термінів. Чим схожі і як відрізняються улюблені слова стилістів?

 

Основи основ

imageБазовий гардероб -це    набір речей,         які можуть скласти основу будь-якого образу. Вони були         актуальними декілька років тому, є актуальними        зараз і через три сезони все ще не здаватимуть позицій. Лаконічні футболки (білого і чорного кольорів),        брючні костюми, біла сорочка, спідниця-олівець, прямі джинси. Іншими словами - класика.

Стилісти радять інвестувати саме в базові речі. Від їх якості на пряму залежить довговічність твого гардеробу. База потребує хороших тканин, правильного крою і зрозумілого кольору (лимонний можливо і трендовий в період фестивалей, проте білу сукню ти точно зможеш вдягти наступного літа ще раз).

 

Капсула часу

Капсульним гардеробом називають певну кількість речей, що сумісні між собою. В сет можуть входити як гостромодні речі, так і певні елементи бази, однак вони цілком і повністю комбінують в будь-якому вигляді. Наприклад, панама, кроп-топ і кюлоти, плетена сумка і сукня комбінація, лляна спідниця і блуза в стилі мілітарі. Всі ці речі з легкістю увійдуть до твоєї валізи (читай полиці) і водночас складуть між собою не один образ.

Капсула переважно сезонне явище. Це вигідна стратегія при поновлені гардеробу і хороший спосіб купувати більш відповідально. Однак на відміну від бази, вона не гарантує актуальності сету через декілька років.

Спільна мета

Капсула і база націлені на єдиний результат - економити місце в шафі і забути фразу― нема чого вдягти‖. Проте підхід до формування списку речей кардинально різний. База не любить експериментів, незрозумілих принтів чи екстравагантного крою. А в капсульній колекції немає обмежень, за умови, що всі елементи поєднуються. 

Як правильно скласти базовий гардероб?

Продумуючи щоденні та святкові луки, кожна модниця повинна пам'ятати про основи комплектації базового гардеробу жінки, при цьому враховувати особисті смаки, особливості фігури, спосіб життя. І офісні бізнесвумен, і молоді мами в декреті, і студентки носять різний одяг, але існують рекомендації по створенню такого гардероба, в якому кожній дівчині буде максимально зручно і комфортно.

Універсальні правила створення «бази»

Відштовхуйтеся від правила: «база» не терпить хаосу і невизначеності. Не кращим варіантом вважається і сліпе копіювання образів знаменитостей. В цьому випадку шафа буде переповнена одягом, а проблема «нічого надіти» так і не вирішиться. Уникнути подібних неприємностей можна, якщо знати, як скласти базовий гардероб.

               Будьте на боці простоти і лаконічності. Речі складного крою і з хитромудрим декором виглядають незвично, але їх важко комбінувати один з одним. Більш вдалим рішенням стане вибір мінімалістичних виробів. Ви завжди зможете розбавити їх яскравими аксесуарами та зробити образ яскравіше.

               Пам'ятайте про існуючий гардероб. Коли ви купуєте нову річ, не варто цілком покладатися на модні і рекламні блоги. Думайте про сьогодення: з якими виробами вподобана модель складе ідеальну пару. Ідеально, коли один елемент гардероба можна задіяти в трьох і більше луках.

               Обирайте якість. Поганий крій і низькосортна тканина ще нікого не прикрашали. Базовий гардероб повинен бути розрахований мінімум на кілька сезонів, тому намагайтеся на ньому не економити. Перевіряйте шви, уважно придивляйтеся до фурнітури і обов'язково вивчайте склад тканини.

               Враховуйте особливості фігури. Популярні жакети oversize хоч і вважаються універсальними, на дівчатах пишної комплекції виглядають невдало. Інший приклад: практичні і прості джинси з високою посадкою не рекомендуються жінкам з фігурою «яблуко».

               Підбирайте речі під свій спосіб життя. Якщо ви перебуваєте в декретній відпустці, вам навряд чи стане в нагоді 5 пар офісних брюк і блуз. Складайте гардероб так, щоб він був актуальний для вас зараз.

               Виділяйтеся. Багато жінок помилково вважають, що базовий гардероб - це прості безликі речі монохромних відтінків. База - це про зручність і практичність, але точно не про нудьгу. Грайте з кольором, фактурами, незвичайними поєднаннями низу і верху, створюйте незабутні багатошарові образи.

Нюанси, про які варто пам'ятати при створенні «бази»

imageЯкою би стабільною не була «основа», вона теж знаходиться під впливом трендів. Модні новинки впливають на базу поступово. Змінюється наша свідомість, а разом з нею трансформується ставлення до колірних сполучень, з'являються нові фасони, принти, фактури. Ще п'ять років тому в базу входили кардигани з тонкого трикотажу, приталені блузи і джинси скінні. Зараз ці вироби не тільки покинули категорію «база», а й розмістилися в списку жорстких антитрендів.

Не існує універсального списку виробів, які підійдуть для школярки, студентки, працівниці державної установи зі стажем і домогосподарки з трьома дітьми. Експерти можуть називати базові речі, які повинні бути в гардеробі, але не варто забувати про власні відчуття. Замість шаблонів обирайте образи, які стануть продовженням вашої особистості.

Розбираючись в основах комплектації базового гардеробу для жінок, можна створити гармонійну базу за індивідуальними параметрами. У цьому також допоможе створення дощок бажань з вподобаними луками. Незабаром ви помітите, як формуєте базовий гардероб інтуїтивно і більше не маєте потреби в підказках навіть професійних стилістів.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=PXaBpcv3LcY  

           

                ЯК    СТВОРИТИ    БАЗОВИЙ    ГАРДЕРОБ     ЖІНКИ:

БАЗОВІ РЕЧІ В ГАРДЕРОБІ

Серед стилістів поширена думка, що одяг, який складає наш базовий гардероб, повинен складати приблизно 70% у вашій шафі. Зазвичай ці речі універсальні та класичні, без виразних деталей, тому легко поєднуються між собою. Як правило базові речі в гардеробі – це одяг високої якості, а значить, його ціна теж немаленька. Розповідаємо як створити базовий гардероб жінки.

Як створити базовий гардероб жінки

Базові речі в гардеробі допоможуть вам створити безліч стильних і модних комплектів. І якщо в самий сезон ви собі не можете дозволити купити таку дорогу річ, то просто почекайте розпродажів. Вирушаючи на шопінг, пам’ятайте про те, що чим розумніше підібраний базовий гардероб жінки, тим більше варіантів поєднань він забезпечує.

 

Базові речі в гардеробі

 

image

Рекомендуємо звернути увагу на ці 10 універсальних речей:

Пальто

imageМабуть, одна з найбільш вигідних покупок на зимовому розпродажі — верхній одяг. Мода на нього не настільки мінлива, тому буде доцільно зробити покупку зі значною знижкою.

Пальто прямого силуету повинно бути в кожної дівчини. Воно є незамінною річчю в базовому гардеробі. Адже прекрасно підходить жінкам різного віку з будь-якими типами фігури. Ідеальною буде довжина по коліна або трошки вище.

Колір може бути різним — як нейтральним, так і достатньо яскравим, який добре підходить саме вам, та пасує з більшістю речей в вашій шафі. Пальто чудово виглядає з джинсами та кросівками, з сукнею й чобітьми, з діловим брючним костюмом та туфлями лодочками. Для нього не страшно, що сукня або спідниця будуть виглядати, навіть в такому випадку ви будете виглядати стильно.

 

Тренч

image

Універсальним заведено вважати тренчі бежевого кольору. Проте це не обов’язково. Довжину обирайте до колін або до середини стегна. Як радять експерти, ідеальна довжина на 5 – 7 см вище коліна. Річ у тум, що тоді тренч добре поєднується не тільки зі штаньми, але й зі спідницями та сукнями, а також і сам по собі може бути сукнею.

Шкіряна куртка

image 

Це ідеальна демісезонна річ. Куртки-косухи гарно виглядають з джинсами, сукнями, спідницями — образів можна створити масу. Головне вибрати більш класичну модель та колір,      який вам    краще         підійде. Наприклад, це може бути бежевий, сірий, синій та чорний або навіть червоний, блакитний чи фіолетовий.

 

Піджак

Піджак повинен бути з одним або двома ґудзиками, який має чоловічий фасон. У поєднанні зі штанами або спідницею буде виглядати суворо та елегантно. Поєднавши його з джинсами будете виглядати дуже модно й демократично, в стилі смарт-кежуал. Будьте уважні, що це не піджак від ділового костюма, а самостійний предмет одягу, який завдяки своєму крою і кольору дуже універсальний. В ідеалі таких піджака має бути два — один з вовни для зими, а другий з бавовни для літа. Часто так буває, що знайти варіант, який ідеально сидить досить складно. І якщо ви такий знайшли — обов’язково купуйте!

Сукня-футляр

 

imageЦе   однотонна сукня          в мінімалістичному стилі — ніяких зайвих деталей. Потрібно лише одна чи дві таких сукні. В тому числі, класичне маленьке чорне плаття. Хоча воно не обов’язково має бути чорним. Можна вибрати будь-які базові відтінки      (графітовий,         синій, бордовий та ін.). Плаття-футляри можуть бути як приталеними, так і розширеними до низу, в залежності від того як ви його будете носити й з чим поєднувати, та від вашого типу фігури. Джинси.

Як мінімум 2 пари. Модель повинна ідеально на вас сидіти. В першу чергу, темно-сині злегка завужені або прямі. Не завадять також джинси з потертостями, а також чорні або темно-сірі джинси. Спідниці.

Ідеальна модель — спідниця-трапеція, яка підходить абсолютно всім жінкам. ЇЇ можна носити як з низьким ходом, так і зі стійким каблуком. Друга модель — спідниця-олівець. Вона підійде не кожному типу фігури, але, якщо вже вам підходить, то в універсальності їй немає рівних.

Штани

image 

Штани темних відтінків — темно синього,         сірого,        шоколадного       або просто чорні — для зимового сезону та світлих — світло сірого, бежевого або білі — на літній сезон. Оптимальна модель штанів залежить від типу фігури та форми ніг. Якщо фігура і ноги дозволяють, найкраще підійдуть укорочені брюки-дудочки. Якщо ж ні, то прямі штани зі стрілками, що по довжині закривають каблук. Вибираючи штани, приміряйте їх до того взуття, з яким плануєте носити в майбутньому.

Топи та сорочки

Цих речей у вас повинно бути найбільше. Як рекомендують експерти, верху (футболки, майки, топи) повинно бути у два рази більше, ніж низу (штани, шорти та спідниці).Для створення ідеальних образів ви повинні мати різноманітні футболки (обов’язково базові чорна та біла); також білу, кольорову сорочки та сорочку в клітинку; принтовані та однотонні шовкові блузи.

Ви не пожалкуєте, якщо вкладете більше коштів в універсальну річ, адже вона підійде практично до всіх ваших речей. Але слідкуйте, щоб річ обов’язково вам підходила за розміром і кольором. При цьому зовсім не обов’язково, щоб базові речі в гардеробі були чорні, сірі, білі або бежеві.

Що таке капсульний гардероб

image 

Капсульний гардероб – це набір речей, які ідеально поєднуються за стилем, кольором та фактурою. Обрані речі складають у капсули, які можна стилізувати між собою. Всього 10-15 комплектів одягу на 4 сезони. Поняття капсульного гардероба популяризувала американська блогерка Керолайн Джой. У своєму блозі вона провела експеримент: замість багатьох дешевих речей залишила в гардеробі лише 37 якісних предметів одягу. В процесі експерименту Керолайн створила планер, який дає поради, як почати збирати капсульний гардероб.

Такий підхід до речей економить гроші, зменшує кількість необдуманих покупок та привчає користуватися меншою кількістю речей.

           

 

Правила складання капсульного гардероба 

1.                  Кожен предмет гардероба, з якого складається капсула, обов'язково повинен личити до будь-якої іншої речі з цього набору.  

2.                  З'ясуєте, який крій вам личить більш всього. Які речі підкреслюватимуть ваші достоїнства і приховуватимуть недоліки.  

3.                  imageОснова капсульного гардероба - це класика, яка підійде для будьякого сезону і буде актуальна і через багато років. Це класичні джинси, сорочки, однотонний светр, топ, однотонне пальто, спідниця-олівець, лаконічне плаття.

4.                  Речі для капсули потрібно підбирати кращої якості, адже вони зможуть прослужити вам дуже довго.

5.                  Освіжити свій гардероб досить легко, необхідно лише додати декілька модних в даний сезон речей і аксесуарів. Кожен новий сезон не потрібно міняти весь склад речей, можна докупати модні відповідні маст-хеви.  

6.                  За кольором капсульний набір речей може містити в собі 3-4 варіанти, при цьому 1-2 з них мають бути одного відтінку або з однієї палітри, обов'язково має бути присутнім спокійний колір. Якийсь колір може виступати як акцент. Протилежні кольори використовувати не варто.

7.                  Оптимальна послідовність покупок: спочатку плаття, потім спідниці і брюки, далі топ, светри, потім взуття і аксесуари, далі верхній одяг.  

 

           

Капсульний гардероб: чому він рятує жінок

Як з пари речей скласти купу стильних комбінацій і завжди мати що вдягнути

imageСкласти повноцінний гардероб з мінімальної кількості речей – завдання           актуальне для    нас, паняночок. А       напередодні         нового літнього сезону і обмеженого (через всі ковідні економії) бюджету це питання тим       паче           актуальне. Якщо          вже оновлювати з травня гардероб, то так, щоб відчиняючи шафу, мати якомога більше… ні, не просто суконь, блузок, штанів, а поєднуваних між собою. Їх і називають «капсульними». Тобто це певний набір (5-7 речей), які підходять одне одному за кольором і стилем і з яких можна скласти багато різних комплектів. Як саме скласти? Саме про це і піде мова далі.

 

Приклад формування капсульного гардеробу:

з 11 речей вийшло 15 комплектів одягу в різних стилях

imageПерше: визначаємо свій стиль і потрібні для нього «капсули»

Намалюйте коло і розділіть його на сектори – сфери вашого життя відповідно до об’єму, який вони насправді займають. Ну от, наприклад, студенти, більшу частину тижня проводять на заняттях, меншу частину на вечірках і прогулянках. Відповідно, потрібно три «капсули»: у діловому (найбільшу), у коктейльному і повсякденно-спортивному стилях (для поїздок). 

imageЯкщо ви мама в декреті і більшу частину часу проводите з малюком, варто продумати дві «капсули»: для прогулянок і для дому, щоб не в одних і тих же джинсах, хоч і з різними футболками.

Зрозуміло, що для зими потрібна одна «капсула», для літа – інша. Хоча декотрі речі можуть бути універсальними і придатними для всіх сезонів, як ті самі джинси.

В одній капсулі може бути від п’яти речей. А от кількість комплектів – значно більшою завдяки поєднанням між собою

 

Приклад, як з 5 верхів, 3 низів, 3 пар взуття і 6 аксесуарів створити різноплановий гардероб

imageДруге: формуємо капсули

Капсула – це дві-три-десять базові речі (наприклад, спідниця прямого крою, чорні брюки, сукня), до яких додаються інші речі так, щоб все між собою легко комбінувалося і за кольором і за стилем. Як на ілюстрації: в основі 11 речей, з яких сформовано 15 комплектів у різних стилях. Майте на увазі, капсула матиме більше варіантів, якщо верхів (топи, сорочки, светри) буде вдвічі більше, ніж низів (спідниць, брюк, джинсів).

Читайте також про помилки у підборі гардеробу: чим краще ви орієнтуватиметеся у цьому питанні, тим вдаліший буде ваш образ.

 

 

 

image                Третє:       враховуйте       свою      професійну

діяльність

Кількість речей у капсулі залежить від того, наскільки значну частину займає та чи інша сфера у вашому житті. Закономірно: у ділової жінки має бути більше офісних ―капсул‖ – щоб кожна у певній гамі кольорів (одна, наприклад, чевронобіло-синя, інша зелено-коричнево-пісочна) та з різними фасонами (сукня+брюки і доповнювальний одяг або спідниця+джинси і доповнювальний одяг).

Не пошкодуйте часу: відкрийте шафу і складіть собі такі ―капсули‖ – на тиждень чи навіть на весь сезон

 

Приклад капсульного гардеробу з базовими і акцентними речами

imageЧетверте: думайте як стиліст

―Капсули‖ насправді дуже зручна річ. Ними користуються всі професійні стилісти на професійних зйомках, буквально розподіляючи на вішаках набори речей або «луки», як модно казати. Зібрала собі в неділю таку капсулу і щоранку маєш чистий спокій: у понеділок одягаєш спідницю з кофтинкою, у вівторок – брюки з блузою, у середу ту кофтинку з брюками, в четвер – спідницю і жакет, а у п’ятницю – кофтинку і джинси. 

Так на одну проблему в жіночому

житті стане менше. З цими листівкамишпаргалками точно 

 

 

 

Список використаних джерел:

1.                   https://www.youtube.com/watch?v=HGZx0U4-y7k  

2.                   https://www.the-village.com.ua/village/service-shopping/stylethings/264457-scho-take-kapsulniy-garderob

3.                   http://zhinochkaok.pp.ua/bazovij-garderob.html

4.                   https://ukr.media/fashion/367378/

5.                   https://www.cosmo.com.ua/kapsula-vs-baza-vse-shcho-ti-hotla-znati/

6.                   https://tm-pink.com/osnova-stilnogo-obrazu-bazoviy-garderob-rechi-yakimaut-buti-u-garderobi-kozhnoyi-zhinki/  

pdf
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
27 січня 2022
Переглядів
701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку