Теоретичний матеріал до уроку виробничого навчання на тему "Виготоволення постільної білизни"

Про матеріал
Теоретичний матеріал до уроку виробничого навчання на тему "Виготовлення постільної білизни", який попередньо виданий учням у додатку Classroom. Маетріал можна використовувати під час дистанційного навчання, а також як елемент змішаного чи перевернутого навчання.
Перегляд файлу

Загальн від     ост пр постільн ли н т матеріал дл

виготовленн

image

Для нормальної життєдіяльності людині необхідно спати в середньому вісім годин на добу, тобто майже третину нашого життя ми проводимо уві сні. Щоб забезпечити здоровий і повноцінний сон, який відновлює сили, поліпшує розумову діяльність, підвищує працездатність тощо, потрібна ціла низка факторів. Далеко не останню роль з-поміж них відіграють зручне ліжко й комфортна постільна білизна.

Постільна білизна захищає подушки, ковдри й матраци від забруднення й подовжує термін їх використання. Її легко прати та прасувати, а отже, постіль завжди буде чистою та свіжою, тобто відповідатиме санітарно-гігієнічним нормам. Постільна білизна належить до білизняних виробів.

Білизняний виріб – швейний або трикотажний виріб, призначений для створення гігієнічних умов тіла й побуту.

В Україні постільна білизна не підлягає обов’язковій сертифікації, однак вироби, які містять хімічні волокна, повинні отримати погодження Міністерства охорони здоров’я України.

Гігієнічні вимоги до постільної білизни поділяють на три основні групи:

1.            Гігієнічне нормування хімічних речовин у складі продукції.

2.            Гігієнічне нормування комфортності перебування людини.

3.            Гігієнічне нормування вмісту шкідливих речовин та міграція їх із продукції дотіла людини та навколишнього середовища.

У стандартний комплект постільної білизни входить простирадло, підковдра та наволочки.

image

Предмети постільної білизни: а - простирадло; б - підковдра; в -наволочка верхня на подушку; г - наволочка нижня на подушку

Мат іал  ви в е н по іл ої біли

image

За технологією виготовлення текстиль поділяють на:

     матеріали з натуральних волокон рослинного й тваринного походження – бавовна, льон, конопля, вовна, шовк тощо;

     матеріали зі штучних волокон, що виготовлені шляхом хімічного перероблення натуральної сировини. Наприклад, віскоза, яка є продуктом перероблення відходів бавовни та целюлози;

     матеріали із синтетичних волокон, які найчастіше синтезують із нафтопродуктів: нейлон, лавсан, капрон, поліефір, поліпропілен.

За ніч тіло людини виділяє до 30 мл вологи, а тому постільна білизна має бути гігроскопічною (добре вбирати вологу), повітро- й паропроникною, легко пратися, бути приємною на дотик і зносостійкою, особливо до дії мийних засобів, не мати запаху. Найкраще ці умови задовольняють тканини з натуральних волокон. Традиційними матеріалами для виготовлення постільної білизни вважають бавовну, льон та шовк.

Вони екологічні та гігієнічні. Допустимим є також незначний вміст лавсану (12–15 %).

Бавовна – основа для ситцю, батисту, бязі, фланелі, сатину, які відрізняються за фактурою та міцністю, тож усі вони використовуються для пошиття білизни різного ґатунку. Бавовняне полотно не ковзає по ліжку, не пристає до тіла, не електризується і добре пропускає повітря та вологу.

Найпопулярнішим економ-варіантом постільної білизни з натуральної тканини є бязь – міцна бавовняна тканина. Вона майже не мнеться, її легко прати та прасувати. Вона легка, упродовж багатьох років зберігає яскравість малюнка, проте білизна із бязі дещо жорсткіша, ніж із ситцю чи сатину.

Трохи дорожчі комплекти шиють із сатину – блискучої та цупкої тканини, яка не мнеться і на дотик схожа на шовк, але значно дешевша.

Ситцева білизна зручна в користуванні, проте має суттєву ваду: вона недовговічна, швидко протирається.

Постільна білизна з батисту легка, майже прозора, однак достатньо міцна. Єдиний недолік такої тканини – недовговічність використання. Тому з батисту виготовляють дорогі комплекти постільної білизни, які не використовуються часто.

Постіль із льону вважають найприємнішою для сну, вона допомагає шкірі дихати, влітку забезпечує прохолоду, а взимку зігріває, добре переться та довго служить. Однак льон швидко мнеться і його важко прасувати.

Вишуканою і красивою є шовкова постіль. Шовк – чудовий терморегулятор, до того ж він швидко вбирає та випаровує вологу. Надзвичайно приємно користуватися шовковою білизною влітку: вона легка й приємно холодить тіло. Проте шовкова постіль значно дорожча, ніж інші, та досить швидко зношується.

Нині для постільної білизни використовують і штучні матеріали. Вони практичні у використанні, їх легко прати та прасувати, але попри це мають суттєву ваду, яка знецінює переваги. Ці тканини можуть зашкодити здоров’ю людини: спричинити астматичні напади, шкірні захворювання, зокрема екзему, періодичну появу лихоманки, головного болю, призвести до загострення алергії тощо.

Комфортність сну залежить і від кольору постільної білизни. Якісній постільній білизні притаманні м’які кольори та малюнок, який легко суміщається під час крою. Комплекти білизни насичених кольорів швидше тьмяніють. Колір і малюнок комплекту мають імпонувати смакам та настрою споживача. Сьогодні доволі популярні кольорові комплекти, проте не втрачає актуальності й класична біла постіль. Пастельні кольори сприяють релаксації, допомагають м’яко зануритися в сон, яскраві ж, навпаки, збуджують.

Читайте також про матеріали та відносно новий вид постільної білизни Постільна білизна з ранфорсу.

Ста р і ро іри тіл ог ко л

1.  Євростандарт півтораспальний

Підковдра – 145 × 215

Простирадло – 145 × 220 Наволочки – 70 × 70 (2 шт.) або 50 × 70 (2 шт.)

2.  Двоспальний

Підковдра – 200 × 215

Простирадло – 200 × 215 Наволочки – 70 × 70 (2 шт.) або 50 × 70 (2 шт.)

3.  Сімейний

Підковдра – 145 × 215 (2 шт.)

Простирадло – 175 × 220 Наволочки – 70 × 70 (2 шт.) або 50 × 70 (2 шт.)

4.  Дитячий (півтораспальний)

Підковдра – 145 × 215

Простирадло – 150 × 215

Наволочки – 50 × 70 (1 шт.)

Ще більше цікавих ідей шукайте ТУТ.

Запитання для самоперевірки:

1.  Що входить до комплекту білизни?

2.  Якими бувають розміри постільної білизни?

3.  Із яких тканин шиють постільні комплекти?

4.  Що таке білизняний виріб?

Використані джерела:

1.    Царьова Є. С. Технологія виготовлення столової, постільної білизни, штор, ламбрекенів та аксесуарів : навчальний посібник для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти / Є. С. Царьова. – Київ : Літера ЛТД, 2019. – 160 с.

2.    http://ua5tru.narod.ru/page16.htm

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
28 січня 2022
Переглядів
923
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку