Матеріал до уроку географії 6 клас. Урок №20. Внутрішня будова Землі.

Про матеріал

Матеріал до уроку географії

Курс «Загальна географія» 6 клас.

Тема 1. Літосфера.

Урок №20. Внутрішня будова Землі.

Перегляд файлу

Матеріал до уроку географії 6 клас

Матеріал до уроку географії

Курс «Загальна географія» 6 клас

Тема 1. Літосфера

Урок №20. Внутрішня будова Землі.

 

Земля має складну внутрішню будову. Про будову Землі дізнаються в основному на основі сейсмічних даних — за швидкістю хвиль, які виникають при землетрусах. Безпосереднє спостереження можливе лише на невеликій глибині: найбільші свердловини досягають понад 12 км. (Кольський півострів).

http://www.subject.com.ua/dovidnik/geo/group65_230_fmt3.jpeg
Літосфера — оболонка «твердої» Землі. «Тверда» Земля має три складові: земну кору, мантію та ядро. Земна кора і верхня мантія — тверді тіла, зовнішня частина ядра має властивості рідини, а внутрішня — твердого тіла (мал. 1).

 

Мал. 1. Внутрішня будова Землі

У будові Землі три основні оболонки: земна кора, мантія та ядро. Верхня з оболонок товщиною від 5 до 70 км. — земна кора. Через кожні 100 м. глибини щільність речовини зростає в середньому на З °С.

Земна кора — тонка зовнішня оболонка Землі (середня потужність 32 км; 5 % об’єму Землі). Найтоншою є океанічна земна кора (від 4 до 10 км), а найпотужнішою — материкова (від 13 до 90 км).

Земна кора переважно складається з твердих гірських порід. Виключення становлять привулканічні зони, де існують вогнища розплавлених порід (магма), що виливаються на поверхню у вигляді лави. У цілому породи земної кори приблизно на 75 % складаються з кисню і кремнію і на 13 % — з алюмінію і заліза. Сполуки цих та інших речовин утворюють мінерали, що входять до складу гірських порід. Деякі мінерали земної кори мають господарське значення: вуглець (алмази і графіт), сірка, руди золота, срібла, заліза, міді, свинцю, цинку, алюмінію тощо.

Мантія — оболонка Землі, яка розташована під земною корою й простягається вглиб до 2900 км. Мантія поділяється на верхню (потужністю понад 900 км) і нижню (потужністю понад 1900 км) і складається зі щільних зеленувато-чорних залізо-магнієвих порід. У поверхневих шарах вони приблизно вдвічі твердіші за граніт, а на великих глибинах стають пластичними й повільно течуть.

У середині мантії на глибині 100-250 км під материками та 50-100 км під океанами починається шар в'язкої речовини, близької до плавлення, — астеносфера. Земну кору разом з твердим шаром мантії над астеносферою називають літосферою.

Завдяки розпаду радіоактивних елементів (особливо ізотопів Калію й Урану) мантія поступово нагрівається знизу. Іноді в процесі горотворення блоки земної кори занурюються в речовину мантії, де вони плавляться, а потім під час вулканічних вивержень разом із лавою виносяться на поверхню.

Ядро розташоване на глибинах від 2900 км до 6371 км.      

Ядро Землі поділяється на зовнішнє і внутрішнє. Зовнішнє ядро починається приблизно на глибині 2900 км і має потужність 2100 км. Вважають, що зовнішнє ядро складається з розплавленого заліза, що має густину від 8 до 10 г/см3. Внутрішнє ядро, радіусом близько 1350 км, має властивості твердого тіла. Очевидно, воно складається з елементів, що мають дуже високу щільність,— Феруму і Нікелю.

Уважають, що зовнішня частина ядра знаходиться в розплавленому стані, а внутрішня — у твердому. З глибиною зростають тиск та температура, яка, ймовірно, сягає 5000 °С.

 

1

Золотарьов Є.Г.

docx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
2675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку