Матеріал до уроку Мистецтва. Тема " Професії та школи у кінематографії". 9 клас

Про матеріал
Матріал до уроку Мистецтва у 9 класі по темі " Професії та школи у кінематографі", за підручником Масол Л. М. Матеріал містить цікаві факти з життя кінорежисера Стівена Спілберга та цікаві факти про створення фільму "Титанік" та його кінорежисера Джеймса Кемерона.
Перегляд файлу

Кілька цікавих фактів із життя Стівена Спілберга, прізвище якого на слуху кожного, хто цікавиться індустрією кіно.

  1. «Мої предки родом з України», – любить повторювати Стівен Спілберг. Він народився у 1946 році в Цинциннаті (штат Огайо, США). Бабуся і дідусь з боку батька емігрували в США з Кам’янця-Подільського, а дід по лінії матері – з Одеси. Він виховувався у родині російськомовних євреїв. Однією з улюблених страв Спілберга досі є борщ. У зрілому віці режисер вперше відвідав Одесу, ледь зійшовши з трапа літака, він оголосив: «Нарешті я на рідній землі!».
     
  2. Свій перший фільм 11-річний Стівен зняв на 8-міліметрову камеру, яку позичив у батька. Вітальня будинку Спілбергів була переобладнана в кінозал для друзів і сусідів. Зйомки першого фільму обійшлися Стівену приблизно в 50 доларів, але він зміг вернути їх, бо квитки у домашній кінозал були платними, а також завдяки саморобному лимонаду. У шкільні роки у Спілберга було прізвисько «людина-кінокамера».
     
  3. У Каліфорнії він двічі намагався вступити до кіношколи при Університеті Південної Кароліни. Двічі його не взяли, бо вважали, що він «надто бездарний». Стівен таки зміг вступити в Каліфорнійський університет, але лише заради того, щоб не вирушити воювати до В’єтнаму. Навчання Спілберг швидко закинув і продовжив знімати свої короткометражки. Лише у 2002 році режисер офіційно закінчив університет і отримав ступінь бакалавра, тобто через 37 років від моменту вступу.
     
  4. На сьогоднішній день Спілберг – найкасовіший режисер і продюсер всіх часів і народів. 20 його фільмів зібрали в прокаті 8,4 млрд доларів. Саме він вважається творцем поняття «кіно блокбастер», завдяки феноменально успішній серії фільмів «Челюсті». Спілберг володар чотирьох премій «Оскар»: першу статуетку здобув за внесок у розвиток продюсерської справи в США, другу і третю – за режисуру і продюсування стрічки «Список Шиндлера», а четвертий «Оскар» – за фільм «Врятувати рядового Райана». Картини Спілберга кілька десятків разів номінували на «Оскар» та багато інших престижних кінопремій світу.
     
  5. Статок режисера оцінюється у чотири мільярди доларів. Першою дружиною Спілберга була актриса Емі Ірвінг, розлучення з якою обійшлося режисеру у рекордні 100 мільйонів доларів.
     
  6. У 2001-му році британська королева Єлизавета ІІ посвятила американця Спілберга у лицарі «за неоціненний внесок у розвиток британської кінопромисловості».

 

Кінокартина “Титанік” зробила популярними Кейт Уінслет та Леонардо Ді Капріо, але під час зйомок їм було не дуже солодко. Як відбувались зйомки культового фільму?

Американська стрічка-катастрофа "Титанік" вийшла на екрани в 1997 році. Ця трагічна історія кохання зараз відома кожному, а фільм входить до числа найбільш касових прем’єр за всю історію кіно. Сюжет розповідає про катастрофу знаменитого пасажирського лайнера та про історію двох закоханих, які належали до різних соціальних шарів суспільства. Сюжет цього фільму знають всі, а от деякі цікаві факти так і залишились невідомими.

Головна чоловіча роль

Перед зйомками пройшли складні та тривалі кастинги. Бажаючих зіграти головні ролі в “Титаніку” було багато. Серед них були й такі відомі актори як Меттью Макконахі і Бред Пітт. Том Круз хотів зіграти Джека Доусона, але в результаті затвердили на цю роль головного героя Леонардо Ді Капріо. Тоді він був тільки початківцем, починаючим свій акторський шлях, але участь у зйомках цього фільму принесла Ді Капріо всесвітнє визнання.

Головна жіноча роль

Жіноча роль дісталась Кейт Уінслет, але не дуже легко. На це місце претендували такі зірки як Шерон Стоун, Гвінет Пелтроу та Мадонна. Але Кейт виявилась більш наполегливою. Вона дізналась номер Джеймса Кемерона, після чого почала телефонувати йому та вмовляти режисера взяти саме її на роль Рози Бьюкейтер. Врешті решт погодився і не разу не пожалкував про своє рішення - свою роль Кейт виконала чудово.

Бюджет

Для того, щоб зробити кінокартину витратили двісті мільйонів доларів, що на той час було просто нереальною сумою. Зазначимо, що будівництво самого лайнера “Титанік” обійшлося значно дешевше - близько семи мільйонів доларів.

Імпровізація

На знімальному майданчику часто актори вмикали імпровізацію. Наприклад, за сценарієм Роза повинна була вколоти нареченого шпилькою, але Уінслет вирішила, що краще буде плюнути прямо йому в обличчя. І саме цей момент потрапив в остаточну версію кінофільму.

Ще одна імпровізація належить Леонардо Ді Капріо, коли він прокричав на палубі фразу “Я король світу”, якої не було до того у сценарії.

Тривалість

Якщо з фільму прибрати всі сцени, де зображується сучасність та залишити лише ті моменти, які відбувались у 1912 році, тоді тривалість фільму буде складати дві години сорок хвилин, а це рівно стільки, скільки часу тонуло легендарне судно.

Саундтрек

Всім відомий знаменитий саундтрек до цього фільму, який виконала Селін Діон, безумовно став хітом, але цього могло і не бути. Режисер взагалі не хотів, щоб у фільмі були музичні композиції. Композитор Джеймс Хорнер, який вже був успішним на той момент, разом з Селін Діон таємно записав пісню "My Heart Will Go On". Ця пісня вразила і режисера фільму, і всю знімальну команду.

Джеймс Кемерон дуже ретельно проводив підготовку до зйомок кінофільму. В 90-х роках, він більше десятка разів занурювався на дно океану та вивчав затонулий лайнер. Після цього він все ж таки прийняв рішення зняти фільм, який буде присвячено всім загиблим у цій катастрофі.

Легендарний фільм має кілька рекордів. Один з них - це тривалість прокатного часу. “Титанік” показували в кінотеатрах протягом 287 днів. За цей термін, творці фільму встигнули випустити стрічку на касеті.

Коли глядачі бачать головну героїню картини в старості, то у Рози є песик породи померанський шпіц. Тварину показали не просто так. Справа в тому, що під час реальної аварії “Титаніка” змогли врятуватись три собаки - два померанських шпіца та один пекінес. До речі, під час зйомок були відзняті сцени, де собаки намагаються врятуватись, але потім Кемерон вирішив, що ці кадри дуже жорстокі і видалив їх з остаточного варіанту картини.

З самого початку на виробницво кінофільму планували витратити сто мільйонів доларів, але під час процесу зйомок стало зрозуміло те, що такого бюджету просто буде замало. Кінокомпанія 20th Century Fox змушена була піти на переговори зі своїм конкурентом Paramount Pictures та запросити їх до співпраці, щоб скоротити власні витрати. Коли знімали легендарний фільм, ніхто не вірив в те, що компанії зможуть окупити хоча б бюджет картини.

Під час зйомок фільм носив назву "Планета льоду". Таку назву використовували для конспірації, бо конкуренти могли теж знімати фільм про “Титанік” та могли б дізнатись деталі виробництва кінострічки.

Сукню для героїні Кейт Уінслет шили так, щоб вона чудово виглядало як мокрим, так і сухим. Модельєри це зробили неперевершено, в кадрі Роза була постійно надзвичайна.

Кемерон хотів, щоб герої стрічки були вигаданими персонажами, але вийшло по-іншому. Коли режисер закінчив роботу зі сценарієм, він дізнався про те, що серед пасажирів “Титаніка” був пасажир на ім’я Дж. Доусон.

Деякі сцени фільму знімали за спогадами пасажирів, які змогли вижити у цій катастрофі. Так, момент, коли чоловік саджає в човен двох дівчат та говорить фразу "Це лише тимчасово" засновані на розповіді однієї пасажирки.

Вже не перший десяток років не втихають суперечки серед глядачів фільму про те, що головний герой картини мав врятуватись, тому що на уламку біля Рози було місце. Всі ці розмови не подобаються режисерові, бо Кемерон запевняє, смерть Доусона була необхідною. Без неї картина була б не така трагічна та зворушлива.

Дерев’яний уламок, за який трималась Роза та врятувалась завдяки ньому, був точною копією шматка дерева, який знайшли після аварії лайнера. Зараз уламок знаходиться в Музеї британського міста Галіфакс.

 

docx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку