Проєкт до уроку Я досліджую світ "Як тварини готуються до зими"

Про матеріал

У зміст проекту входить інформація про те, як готуються до зими комахи, бджоли, павуки, мухи і комарі; перелітні птахи; зимуючі птахи: сойки, дятли; звірі: ведмеді, борсуки, хом'яки і ховрахи.

Перегляд файлу

"Як тварини готуються до зими"

Все на землі, все треба берегти -

І птаха й звіра, і оту рослину,

Не чваньтесь тим, що цар природи ти -

Бо врешті, ти його частинка. 

Друже мій, люби природу,

А кривду кинь у забуття

Як камінь в тиху воду.

                                                                                           Б. Лепкий

Зміст

I. Вступ

1. Осінні клопоти.

II. Основна частина

Як готуються до зими:

1. Комахи.

2. Перелітні птахи.

3. Зимуючі птахи.

4. Звірі.

5. Турбота про птахів.

6. Допомога лісовим мешканцям.

III. Висновок

Вступ

        Чарівниця осінь усе змінює на свій лад. Ось зелені листочки стали жовтими. А от й зовсім червоними. Як тільки пролетить вітерець, листя вкриває землю, кружляючи в осінньому танці.

       Хоч восени багато птахів летять в теплі краї, високо в небі прощально махають крильми. Звеселяють нас горобчики, з лісів спішать синички, щоб люди себе знову змогли відчути помічниками пернатих друзів.

      У садах наливаються соком пізні яблука на щедрий врожай. На поля виходять щасливі трударі, вони радіють цій порі.

      По золотих деревах скачуть прудкі жовтогарячі білочки. Вони не мають часу сумувати: грибів, горішків вдосталь, щоб зробити зимові запаси.

      Всі лісові мешканці готуються до зими.

Основна частина

Комахи

     Восени завмирає життя комах. З настанням перших холодів гине більшість комах. Зимують їхні яйця, личинки або лялечки.

     Деякі ж залазять у щілини дерев, огорож, будинків і там зимують.

     Зимують під корою дерев сонечко, метелик кропив'янка, колорадський жук залазить глибоко у грунт.

     Джмелі розміщують гніздо у землі. Восени вся джмелина сім'я вимирає. Живими залишаються тільки молоді джмелі, які перезимувавши, весною створюють нове гніздо.

     Джмелі - наші друзі. Лише вони, маючи довгий хоботок, можуть запилювати квіти червоної конюшини.

     Мурашки живуть величезними сім'ями. У одному мурашнику може бути до 300 тисяч мурашок.

     Мурашник - дуже складна споруда. Під купою рослинних решток розташовані підземні лабіринти з великою кількістю ходів і камер. Мурахи рухаються стежками.

     Мурашка-розвідник, знайшовши здобич, повертається до гнізда і повідомляє про це інших. На шляху вона залишає пахучий слід. Тому знайти здобич мурашкам дуже легко. Вони йдуть по мурашиній стежці.

     Живляться мурахи комахами. Мурашина сім'я знищує за добу від 10 до 30 тисяч комах, більшість з яких шкідники.

     Мурашник може існувати в одному місці до 100 років.

     Мурашки не замерзають навіть тоді, коли мороз сягає 30 градусів. Ще з осені вони у своєму тілі накопичують таку в'язку рідину - гліцерин. Ця рідина рятує їх від морозів.

Бджоли

     Трудівниці-бджоли на зиму в сплячку не впадають. З настанням холодів матка припиняє кладку яєць, а бджілки все більше часу проводять у гнізді. Всі вони скупчуються навколо личинок та лялечок, аби підтримати температуру, потрібну для їх життя. Ніяких робіт бджілки зимою не виконують, сидять майже нерухомо. Клубок бджіл складається з 30-35 тисяч особин. Всередині клубка температура завжди вища, аніж зовні. Тож бджілки, які замерзли, протискаються вглиб, а на їх місце стають бджоли, які побували в теплі.

     Головними ворогами бджіл узимку є сильні вітри, вогкість та голод, тож бджолярі повинні добре постаратися, аби забезпечити бджілкам спокійну та  затишну зимівлю.

Павук

     Восени павуки ховаються, аби не зустрітися віч-на-віч з холодною зимою. Водяний павук  кутається у кокон та занурюється під воду, де засинає аж до весни. Павуки, які живуть у лісі, або на вулиці ховаються у дерев'яній корі. А ті, що лякають нас вдома, засинають десь у щілинах.

Мухи та комарі

     Цікаво, що комарики та мухи на зиму ховаються у віконних рамах та щілинах будинків. Муха, яка впала у сплячку, здатна проіснувати півроку і більше. З настанням тепла мухи оживають і ходять, немов сонні. Оговтавшись, комахи повертаються до звичного життя, яке зазвичай триває близько місяця.

     А от комарі часто не доживають до зими. Дорослі особини проводять все своє життя, а саме літо і осінь, на суші. Далі всі самці-комарі гинуть, а самки-комарі вирушають на водойми перечекати зиму, а навесні відкласти яйця для зародження нового життя.

     Тепер ми знаємо куди ховаються  комахи взимку: вони знаходять собі зручні місця, у яких міцно сплять. А ми в цей час граємо у сніжки, ліпимо снігову бабу, святкуємо Різдво та Новий рік і дуже рідко зустрічаємо сонних комашок.

Перелітні птахи

     З настанням холодів багатьом пташкам немає що їсти. Вони збираються у зграї і відлітають у теплі краї, де для них буде пожива. Першими відлітають пташки, які живляться комахами. Це ластівки, стрижі, зозулі, солов'ї, лелеки.

     Пізніше відлітають пташки, які живляться зерном і водоплавні птахи тому, що для них їжа на полях і у воді є довше. Це жайворонок, дикі качки, дикі гуси, лебеді.

     Одні пташки вирушають у мандри малими гуртами, другі - великими зграями. Зграї шпаків і граків летять дуже високо. Журавлі прямують великим правильним трикутником. Гуси летять вервечкою, а качки - прямою шеренгою. Зозулі відлітають поодинці.

     Кожного разу птахи-мандрівники долають багато тисяч кілометрів. Є такі птахи, що летять день і ніч без відпочинку. От, наприклад, журавлі як виберуться в дорогу, то не зупиняються доти, поки не прилетять на місце. А деркач, перепілка цілі сотні кілометрів проходять пішки.

     Найбільше перешкоджає птахам вітряна погода. Нерідко вітер заносить їх у море. Тоді молоді птахи сідають на корабель і довго відпочивають. Часто під час перельоту багато пташок гине.

     Під час перельоту вони орієнтуються по Сонцю, а вночі по зорях. Ластівки, шпаки, жайворонки, дрозди, солов'ї, лелеки летять в Америку. Качки, лебеді, чаплі - до узбережжя Чорного і Азовського морів.

Зимуючі птахи

     Багато пташок залишається зимувати у нас, бо можуть знайти собі поживу. Це горобці, ворони, сороки, сойки, дятли, сичі.

     Сойки запасають на зиму жолуді і горіхи. Восени цілими днями вони літають біля дубів, набирають у під'язиковий мішок 5-6 жолудів, летять з ними до потаємного місця, закопують і повертаються за новою порцією. За осінь кожна сойка може влаштувати до 2500 схованок.

     Дятли харчуються насінням із соснових  шишок. З настанням холодів горобці, ворони, сороки перелітають поближче до людських осель, щоб знайти собі поживу.

 

Звірі

     Восени, перед суворою зимою у звірів виростає нове, тепле, густе хутро.

     Ведмідь за кілька тижнів до холодів намагається якомога більше наїстися - їдять все, що трапляється їстивного: горіхи, рибу. Потім вибирає у тихому густому лісі закуток під великим деревом і там готує барліг. Викине зайву землю, нанесе туди сухого листя й гілочок ялини і вкладеться спати на всю зиму.

     Борсук, як ведмідь і їжак, запасається жиром, споживаючи жуків, ящірок, ягоди. Потім утеплить нору і  лягає спати на зиму.

     Хом 'яки і ховрахи роблять запаси зерна у норах. Дрімають всю зиму, час від часу прокидаються, поїдять і знову засипають. Під час зимової сплячки серце цих тварин б'ється повільно, дихання ледь помітне, знижується температура тіла. Організм живиться за рахунок жиру, який накопичився.

Висновок

     Зима страшна для тварин не так холодом, як голодом. Особливо важко знайти їжу під час снігопадів, заметілей, у сильні морози. Взимку тварини худнуть, втрачається жир під шкірою, витрачаються сили. Тому люди повинні допомагати лісовим мешканцям. Про охорону тваринного світу піклується і наша держава. В Основному законі нашої держави - Конституції, йдеться про охорону тварин.

     Бережіть природу, любі діти!

     Я до цього все життя вас закликаю.

     Хто байдуже ставиться до неї,

     Той у грудях серденька не має.

 

 

 

  

 

 

 

docx
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку