Матеріали для вчителя на урок з теми : Байка Л.Глібова "Лебідь, щука і рак"

Про матеріал
Презентація містить матеріали, які можуть знадобитися для використання на уроці під час вивчення байки Л.Глібова "Лебідь, щука і рак" (ребус, підсумковий тест, робота з невідомими словами, загадки. цікаві факти про головних героїв, прислів'я).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Байки Леоніда Глібова

Номер слайду 3

Як називається байка Л. Глібова, яку ми вивчатимемо сьогодні?

Номер слайду 4

Загадки про головних героїв байки. Білосніжні, гарні птиціДім будують на водиці,Дуже схожі на гусей,Обережні до людей!

Номер слайду 5

Загадки про головних героїв байки. Цей кравець живе в ставочку,Носить він тверду сорочку,Довгі вуса, гострі клешні –Будьте дуже обережні,Бо ущипне – буде синяк. Здогадались, хто це?

Номер слайду 6

Загадки про головних героїв байки. У ставку живе рибина: Гострі зуби, сіра спина. Гей, карасики, тікайте,Їй у рот не потрапляйте!Полювати вийшла злюка –Люта і підступна …

Номер слайду 7

Леонід. Глібов

Номер слайду 8

Прислів’я до байки Л. Глібова“Лебідь, щука і рак”Хто в тин, а хто в ворота...... Кожна голова має свiй розум.

Номер слайду 9

Зберіть і прочитайте прислів'я. Як ви їх розумієте?● за, всі, Один, одного, всіх,за.● в, Друг,біді, пізнається.● туга, велика, друга. Без, вірного● корінням. Дерево, а, друзями, міцне, людина.● солі, без, Людина, їжа, друга, що, без.● каже, Не, правду, той, хто, друг, той, що, а, медом, маже.

Номер слайду 10

Бліц-тест «Чи вмієш ти дружити?»1. Твій друг захворів і не прийшов до школи. Ти... А зателефонуєш і поцікавишся його здоров'ям (2 б.)Б ніяк не відреагуєш (1 б.)В відвідаєш його (3 б.) 2. Друг не зумів розв'язати задачу. Ти... А даси йому списати (2 б.)Б допоможеш розібратися (3 б.)В зробиш вигляд, що це тебе не стосується (1 б.) 3. Тобі хочеться піти в кіно, але у друга немає грошей. Ти... А підеш сам (1 б.)Б позичиш другові гроші (2 б.)В купиш два квитки, сподіваючись, що і друг для тебе нічого не пошкодує (3 б.) 4. Друг виграв приз у конкурсі. Ти... А постараєшся взяти участь у подібному конкурсі (2 б.)Б порадієш за свого друга (3 б.)В у душі позаздриш йому (1 б.) 5. Друга запросили на свято, але він черговий у класі. Ти... А залишишся після уроків і допоможеш йому (3 б.)Б поспівчуваєш йому і підеш додому (2 б.)В не звернеш на це увагу (1 б.)

Номер слайду 11

Перевірка бліц-тесту. Якщо ти набрав:● 13 — 15 балів. Твої друзі можуть пишатися дружбою з тобою. Ти дуже надійна людина.● 10 — 12 балів. Ти непоганий товариш. Але ти обережний і все заздалегідь прораховуєш.● 5 — 9 балів. Навряд чи поруч із тобою є справжній друг. А винен у цьому ти сам.

Номер слайду 12

Ле́бідь-шипу́н. Ле́бідь-шипу́н — водоплавний птах родини качкових В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий вид.

Номер слайду 13

ЦІКАВІ ФАКТИЛебеді володіють хорошим зором. Вони бачать все, що відбувається під водою, поки вони плавають. Це дозволяє їм тікати від підводних хижаків. У разі небезпеки птах різко змахує крилами і як би біжить по воді, розвиваючи при цьому високу швидкість.

Номер слайду 14

Щу́ка. Щу́ка  — прісноводна риба. Розповсюджена у Європі, Сибіру, Північній Америці.

Номер слайду 15

ЦІКАВІ ФАКТИЦі хижаки, будучи голодними, нападають на будь-яку здобич, яку тільки можуть здолати. Іноді великі щуки навіть поїдають необережних качок. У теплій воді щуки не виживають, тому вони водяться тільки в річках із холодною або хоча б прохолодною водою. За один раз щука може відкласти до 250 000 ікринок. У всьому світі існує лише 7 різних видів щук.

Номер слайду 16

Річковий рак. Річковий рак  — рід безхребетних тварин ряду десятиногих ракоподібних, довжина тіла зазвичай 6-15 см, іноді — до 18 см. 

Номер слайду 17

ЦІКАВІ ФАКТИРічковий рак веде нічний спосіб життя. Вдень він ховається у нірці, глибиною до 25 см, яку сам вириває на дні водойми. Річковий рак дихає зябрами. Всього є 3 види річкових раків, і всі вони зустрічаються на території України. Живуть раки 15-20 років і можуть досягати 20-25 см завдовжки. Раків називають «санітарами водойм». Вони дуже чутливі до забруднення води, тому місця, де вони водяться, говорять про екологічну чистоту цих водойм.

Номер слайду 18

Робота зі словами. Хура — віз. Катма — немає. Морока — клопіт.

Номер слайду 19

Робота зі словами. Безладдя — непорядок.

Номер слайду 20

Для вчителя. Герої байки: лебідь, рак і щука – три, абсолютно різних за характером і середовища проживання персонажа, хочуть робити одну важливу справу. Але в їх дії немає злагодженості. Кожен залишається вірний своїм інтересам і пристрастям. Стихія лебедя – небо, все думки і дії птиці спрямовані вгору. Щука інстинктивно тягнеться в воду. А рак, в принципі, нічого не може, крім як, задкувати назад. І як би вони не старалися, зрушити з місця віз вони не зможуть.

Номер слайду 21

Для вчителя. Мораль: У командній роботі, важлива не тільки єдина загальна мета, а й злагодженість дій всіх учасників заходу. Навіть якщо виникають обставини, які суперечать особистим життєвим ідеалам, для досягнення колективної мети, іноді потрібно відступити від своїх принципів і піти на поступки, на благо спільної справи. Звичайно ж, героям треба було домовитися про роль кожного з них. Проблема ще й у тому, що вони не здатні навіть усвідомити в чому причина їх невдачі. Так і в житті, люди живуть у своєму маленькому світі, зі своїми примітивними здібностями. Працюють в колективі і виконують якісь спільні проєкти, але так і залишаються в рамках своїх обмежених стихій, з вузьким колом здібностей і вмінь. Переглянути своє ставлення до життя, до своїх дій, за межею їх розуму.

Номер слайду 22

Тест. Як називають автора байки? А) Байкар Б) Поет В) Письменник

Номер слайду 23

Автор байки "Лебідь, Щука і Рак"... А) Леонід Глібов Б) Езоп В) Олена Пчілка

Номер слайду 24

За яку роботу взялися Лебідь, Рак та Щука? А) Співати Б) Приставить хуру В) Працювати

Номер слайду 25

Яке прислів'я відповідає головній думці байки? А) "Сила та розум - краса людини« Б) "Дерево міцніше корінням, а людина друзями« В) "Всі за одного, один за всіх, тоді і в справі буде успіх"

Номер слайду 26

Які слова байки звучать як прислів'я? А) Хто винен з них, хто ні - судить не нам. Б) У товаристві лад - усяк тому радіє. В) Колись то Лебідь, Рак та Щука приставить хуру узялись.

pptx
Додав(-ла)
Krishtalska Natalia
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку