Матеріали для виховної години для учнів 7-го класу «Увага! Хімія в побуті»

Про матеріал
Величезна кількість засобів побутової хімії щодня зі стічними водами та через повітря потрапляє в довкілля. Існує хибна думка, що застосування синтетичного засобу в більшій кількості, ніж вказано в інструкції, поліпшує якість прання або миття. Однак відмиває або відчищає тільки зазначена на етикетці доза засобу, все інше – тільки зайве забруднення довкілля.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали для виховної години для учнів 7-го класу

«Увага! Хімія в побуті»

Учитель: Волошина Л.Є.


 

Використовуй менше хімікатів

Чому діяти?

Величезна кількість засобів побутової хімії щодня зі стічними водами та через повітря потрапляє в довкілля. Існує хибна думка, що застосування синтетичного засобу в більшій кількості, ніж вказано в інструкції, поліпшує якість прання або миття. Однак відмиває або відчищає тільки зазначена на етикетці доза засобу, все інше – тільки зайве забруднення довкілля.

Як діяти?

Прочитай рекомендацію на етикетці про дозування засобу та використовуй лише необхідну його кількість. 2. Запропонуй батькам дотримуватись рекомендацій виробника й тим самим заощадити на використанні хімічних засобів у побуті.

  Що потрібно?

Бажання діяти.

Скільки часу потрібно?

1–2 хв. на розгляд та ознайомлення зі змістом етикетки. 2–3 хв. на розмову з батьками.

  Що ти отримуєш?

 Можливість зробити перші кроки до позитивних змін у звичному способі життя своєї родини.

 

Знайди альтернативу хімікатам

Чому діяти?

Усі речовини хімічного походження, які входять до складу засобів побутової хімії, завдають шкоди довкіллю, оскільки не сумісні з природними елементами, а якщо й поєднуються, то утворюють небезпечні для живих організмів сполуки. Проте існують альтернативні, менш шкідливі засоби, які не поступаються за своїми властивостями хімічним. Важливо тільки знати про них та застосовувати вдома.

Як діяти?

1. Дізнайся в батьків, чи користуються вони якимись природними речовинами, що замінюють хімікати в побуті. Якщо ні, запропонуй їм ознайомитися з переліком альтернативних засобів для:

 - миття підлоги: оцет (на 4 л води ¼ скл. оцту);

  - миття вікон та дзеркал: ганчірка з мікрофібри, змочена у воді, або проста ганчірка та розчин з ½ ч. ложки нашатирного спирту на 1 скл. води;

 - чищення бруду (підлога, ванна, туалет, кахель): суміш харчової соди з оцтом або господарське мило;

- миття посуду: розчин порошку гірчиці в теплій воді.

- надання свіжості повітрю: дуже добре вбирає неприємні запахи сода, а також скоринки цитрусових, ефірні олії;

- дезінфекція унітаза: 1–2 скл. звичайного оцту 1–2 рази на тиждень;

 - полірування меблів: оливкова олія і лимонний сік у співвідношенні 2 до 1; до ¼ скл. оцту додати декілька крапель олії.

2. Вирішіть з батьками, які натуральні миючі речовини та засоби для чищення ви можете вже зараз почати застосовувати замість хімічних.

3. Використовуй природні засоби щодня. 64

Що потрібно?

 Твоє рішення та бачення стабільного майбутнього планети.

Скільки часу потрібно?

 5 хв. на розмову з батьками для ознайомлення з переліком замінників хімікатів у побуті та прийняття рішення про застосування менш шкідливих миючих засобів.

Що ти отримуєш?

Покращуєш стан довкілля та маєш привід пишатися собою.

Приготуй дезінфікуючий засіб

Чому діяти?

Дезінфікуючі препарати побутової хімії дуже токсичні, і потрапляння їх в довкілля через каналізаційні стоки шкодить живим організмам. Однак цьому можна запобігти, приготувавши свій власний природний засіб.

Як діяти?

1. Приготуйте все необхідне для виготовлення дезінфікуючого спрею для туалетної та ванної кімнат, дверних ручок, кухонних дощечок тощо. Для цього знадобиться:

  • 1 скл. води;
  • 1 ч. ложка лавандової олії (має гарні дезінфікуючі властивості) або якоїсь іншої за вашим вибором;
  • 1 ст. ложка спирту.

2. У пульверизатор налийте спирт, додайте лавандової олії, струсіть суміш і налийте воду.

3. Тепер спреєм можна користуватись: потрібно збризнути сумішшю поверхні для дезінфекції й залишити на 15 хв. Термін придатності спрею необмежений.

Що потрібно?

Складники суміші та пульверизатор.

Скільки часу потрібно?

5 хв. для приготування суміші.

Що ти отримуєш?

Практичні вміння у приготуванні натурального засобу для дезінфекції поверхонь і задоволення від того, що дієш на користь планеті.

Прибери хімікати в безпечне місце

Чому діяти?

Пройдіть з батьками у магазині вздовж рядів з побутовими хімічними засобами (пральні порошки, миючі, дезінфікуючі засоби тощо). Ви відчуєте специфічний запах, який означає, що вони випаровуються, хоч і щільно упаковані. Те ж саме відбувається й у вашій квартирі, тільки в менших розмірах. За підрахунками фахівців, повітря в оселі в декілька разів брудніше, ніж на міській загазованій вулиці. Одна з причин цього – велике скупчення в приміщенні та неправильне зберігання різноманітних хімічних товарів. Уникнути цієї небезпеки досить просто.

Як діяти?

1. Щільно закривай упаковки засобів побутової хімії:

  • м’яку упаковку прального порошку. Її можна закривати за допомогою защіпки для білизни, перед цим загорнувши відрізаний край кілька разів;
  • кришечку від пляшок з рідинами;
  • якщо ємність із хімічним засобом щільно не закривається, його потрібно пересипати або перелити в банку, що закупорюється герметично.

2. Запропонуй батькам відвести спеціальне місце (тумбочку, шафу) для зберігання усіх хімікатів, щоб зменшити шкідливе випаровування у вашій квартирі (будинку).

3. З’ясуй разом з батьками, які синтетичні засоби вам не потрібні, проте ще можуть стати комусь в пригоді. Запропонуйте їх цій людині (наприклад, фарбу, лаки тощо).

Що потрібно?

Порожні банки з герметичною кришкою, защіпки для білизни. Бажання зробити свій дім безпечнішим.

Скільки часу потрібно?

1–2 хв. на закриття упаковок після використання. 5 хв. на розмову з батьками. 20 хв., щоб відсортувати та щільно упакувати всі хімікати.

Що ти отримуєш?

Можливість зберегти здоров’я – власне та навколишніх

Уважно читай етикетки

Чому діяти?

Використання засобів побутової хімії шкодить природі, оскільки призводить до забруднення синтетичними речовинами та витрати ресурсів (води, електроенергії тощо). Однак, як і будь-яка продукція, ці засоби відрізняються за своїм впливом на здоров’я та довкілля. Читаючи етикетки, серед великої кількості товарів можна обрати найменш шкідливі.

Як діяти?

1. Купуючи товари побутової хімії, уважно розглядай склад кожного з них, зазначений на етикетці. Там можуть бути такі небезпечні речовини:

Аніонні поверхнево-активні речовини (ПАР), що містяться у миючих засобах та пральних порошках. Вони викликають порушення імунітету, алергію, ураження мозку, печінки, нирок, легенів. Щоб зменшити шкідливий вплив, використовуйте засоби, в яких вміст ПАР не перевищує 5%.

Гіпохлорит натрію – sodium hypochlorite, складова відбілювачів. Хлор дуже небезпечний, а зазначена хімічна сполука дуже нестійка і легко «відпускає» хлор. Останній є причиною захворювань серцево-судинної системи, сприяє виникненню атеросклерозу, анемії, гіпертонії, алергічних реакцій, негативно впливає на шкіру і волосся, підвищує ризик захворіти на рак.

Нафтові дистиляти, що містяться у поліролі для металевих поверхонь. Їхній короткочасний вплив може призвести до тимчасового розладу зору; довгостроковий – до порушення функціонування нервової системи, нирок, органів зору і до захворювань шкіри.

Феноли і крезоли, що входять до складу очищувальних засобів, дуже їдкі, викликають діарею, запаморочення, непритомність і порушення функцій нирок і печінки.

Нітробензол у поліролі для підлоги і меблів викликає знебарвлення шкіри, задишку, блювоту, а в особливо важких випадках – смерть; ця речовина спричиняє ракові захворювання, вроджені дефекти в дітей.

2. Намагайтеся уникати хімічних продуктів з наведеними нижче позначками.

C:\Users\GreG\Desktop\slide_191.jpgТака позначка на червоному фоні означає подразнюючу речовину. Як правило, цей значок можна знайти на баночках з різними миючими і очищувальними засобами. Слід не допускати потрапляння її в очі, а також ретельно мити руки після роботи з нею. Намагайтеся також працювати в добре провітрюваних приміщеннях – пари цих продуктів можуть викликати кашель і запалення дихальних шляхів. Така позначка на жовтому фоні означає шкідливу речовину. Вона найчастіше зустрічається на упаковках з розчинниками, лаками і фарбами.

 

C:\Users\GreG\Desktop\slide_19.jpgТак позначаються їдкі речовини. Наприклад, різні засоби з очищення каналізаційних труб, до складу яких входить луг або кислота у великій концентрації. А значить, при потраплянні на тіло засіб може викликати важкі опіки і серйозні пошкодження шкіри, м'язової тканини і слизової оболонки. При роботі з такими продуктами треба обов'язково одягати рукавички.

 

C:\Users\GreG\Desktop\slide_19 (1)11.jpgПозначка означає небезпечну для навколишнього середовища речовину. До її складу можуть входити речовини, які становлять загрозу для життя.

3. Ознайом батьків та інших дорослих з цією інформацією та запропонуй їм пам’ятати про неї під час придбання засобів побутової хімії.

4. Якщо є можливість, використовуй безпечну альтернативу хімічним речовинам. Адже домогтися ідеальної чистоти і блиску цілком можливо й натуральними засобами, не вдаючись до хімії.

Що потрібно?

Твій свідомий вибір та уважність.

Скільки часу знадобиться?

1–2 хв. на ознайомлення зі змістом етикеток та вибір продукції. 5 хв. на розмову з батьками.

Що ти отримуєш?

Здоров’я та безпеку для себе і своєї родини.

docx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку