Матеріали до підсумкового уроку зарубіжної літератури в 11 класі з використанням авторської методики "трьох паралелей".

Про матеріал
Пропонується авторська методика «трьох паралелей»: перша «паралель» — учитель, друга — учні, третя — батьки. Суть її полягає в тому, що учням дається велика кількість афоризмів: вони шукають відповідно до їхнього змісту цитати з вивчених творів; батьки повинні вдома своїм дітям прокоментувати разом взяті афоризми і цитати, спираючись на зв’язок із життям. Все це занотовується дітьми і вже на уроці робиться загальний висновок.
Перегляд файлу

 Виховання учня у школі і сім’ї — це єдиний нерозривний процес. Тому надзвичайно важливо, щоб педагоги й батьки об’єднали свої можливості і почали плідно співпрацювати задля гідного виховання підростаючого покоління та компетентностей учнів.

 Залучити батьків до освітнього процесу можна за допомогою різноманітних форм діяльності: дні творчості дітей та їх батьків, відкриті уроки і позакласні заходи, допомога в організації і проведенні справ школи і класу, участь у керуванні освітнім процесом тощо.

 Спроба об’єднати батьків і дітей у спільній справі привела мене до створення нової методики для використання її на уроках зарубіжної літератури в 11 класі, яку я назвала методикою «трьох паралелей»: перша «паралель» — учитель, друга — учні, третя — батьки. Суть її полягає в тому, що я даю учням велику кількість афоризмів (у них мене приваблює чіткість думок, лаконічність, гострота, повнота, глибина змісту); учні шукають відповідно до їхнього змісту цитати з вивчених творів; батьки повинні вдома своїм дітям прокоментувати разом взяті афоризми і цитати, спираючись на зв’язок із життям. Все це занотовується дітьми і вже на уроці робиться загальний висновок. Всього нами було систематизовано 40 афоризмів.

 Від такої роботи виграють всі: діти в ігровій пошуковій формі згадають велику кількість вивчених творів, вчителі виконуватимуть вимоги «Основних орієнтирів виховання», спільна робота учнів ще більше їх згуртує між собою, і, найголовніше, цей прийом змусить дітей і батьків працювати разом, дружно і згуртовано, злагоджено і самовіддано.

Зібраний матеріал можна також використовувати і під час проведення підсумкових уроків у інших класах, уроків зв’язного мовлення, підготовки до написання контрольних творів, як робочі матеріали до уроків. Можна варіювати афоризми, підбирати інші цитати до творів. Можна до одного афоризму підібрати декілька цитат з вивчених творів зарубіжної літератури. Можна запропонувати учням об’єднатись у пари чи групи. Головне — спонукати їх до творчої роботи, виховувати любов до читання,  потребу до самопізнання і самовдосконалення.

Афоризм № 1

    Я знаю, що нічого не знаю, а інші не знають навіть цього.

                            Сократ

Цитата з твору

    Я тільки й знаю, що знання шукаю,
    В найглибші таємниці проникаю.
    Я думаю вже сімдесят два роки —
    І бачу, що нічого я не знаю.

                                               Омар Хайям. Рубаї

Зв’язок із життям

    Є ще одна народна мудрість: «Вік живи і вік учись», а дехто додає «і неуком помреш». Скільки людина живе, стільки вона і навчається, пізнає життя, удосконалюється. Та всього знати просто нереально, неможливо. Коли ж людина не може дати відповіді на якісь питання чи не в змозі вирішити якісь проблеми, вона зводить всі свої знання нанівець і визнає себе бездарною.

Висновок

    Людина живе для того, щоб пізнавати радощі земного життя, відкривати для себе все нові і нові таїни цього життя, любити, продовжувати рід, ростити дітей, страждати, помилятися, але не здаватися. Боротися, боротися і ще раз боротися, падати і підійматися тільки ціною неймовірних зусиль можна досягти успіхів у всьому. Справді, знати все неможливо, але потрібно прагнути до пізнання, а незнання чогось повинно стати стимулом для нових відкриттів, пошуків. «Життя безодня невідомого. Не бійся, вступи в неї», заповідала Матір Тереза.

 

Афоризм № 2

… охота мати праці, праця все перемагає.

                                                      Григорій Сковорода

Цитата з твору

    «Том подумав, що жити на світі не так уже й погано. Сам того не підозрюючи, він відкрив великий закон, що керує вчинками людей, а саме: для того, щоб хлопчику чи дорослому захотілось чого-небудь, треба тільки одне — щоб цього було нелегко добитись».

Зв’язок із життям

    Старанням і наполегливістю можна в житті досягти чимало. Мати охоту до роботи — то справжній дар, і дається він тільки тим, хто по-справжньому любить свою роботу, віддається їй до кінця. Дехто навіть йде на жертви: відмовляється від родини, дітей, власної сім’ї. Але, на жаль, буває і навпаки: є люди, які живуть за рахунок чужої праці, є пристосуванцями, шукають легку роботу, натомість хочуть мати багато. Шукаючи легких заробітків, йдуть на злочини, грабують, навіть вбивають.

Висновок

    Тільки чесна праця приносить людині натхнення і задоволення, надихає на пошуки, удосконалення, нові звершення. Бажання працювати не заради грошей, а заради власної насолоди, здатне змінити людину на краще, наштовхнути її на переосмислення людських цінностей, а також своїх власних. Праця здатна перебороти власну лінь. А якщо говорити і про фінансову сторону, то дійсно працьовита людина, маючи ціль у житті, здатна досягти чималих висот. Вона ніколи не зупинятиметься на досягнутому, а рухатиметься вперед.

 

Афоризм № 3

    Багато величного є на землі, але немає нічого більш великого, ніж людина.

                                                                                   Софокл

Цитата з твору

    Як можеш гідно річ вести з юрбою

    І з Королем не втратиш простоти, 
    Якщо усі рахуються з тобою — 
    На відстані, яку відміриш ти; 
    Якщо ущерть наповниш біг хвилини 
    Снагою дум, енергією дій, 
    Тоді весь світ тобі належить, сину, 
    І більше: ти — Людина, сину мій.

                         Джозеф Редьярд Кіплінг «Якщо…»

Зв’язок із життям

    Найбільшим творінням на Землі є людина. Вона здатна любити, прощати, мислити, боротися з труднощами. Кожна людина має свій характер, позитивні та негативні риси характеру. Людина з високими моральними якостями здатна підкорити собі світ, в гарному розумінні цього слова. Поряд з цим зустрічається і багато негідників, людей аморальних, для яких не існує ніяких законів, які здатні заради власного задоволення переступити через святе. Про таких ми говоримо «нелюди».

Висновок

    В якій би ситуації ти не опинився, в які б перипетії не кидало тебе життя, де б ти не був, завжди залишайся самим собою. Дуже важливим у житті є збереження власної гідності, людяності, важливо не втратити  свого «Я», бо кожна людина є неповторною, унікальною, індивідуальною. Бути людиною і залишатися при цьому Людиною дано не кожному. Щоб стати Людиною, потрібно пройти чималий шлях, але ставши нею, ти отримаєш визнання і шану від людей та найбільшу насолоду в житті.

 

Афоризм № 4

    Кохати — це не значить дивитися один на одного, кохати — це значить разом дивитись в одному напрямку.

                                                         Антуан де Сент-Екзюпері

Цитата з твору

    «Так, любов захопила нас умить. Я це знав того же дня вже, через годину, коли ми опинились, не помічаючи міста, біля Кремлівської стіни на набережній. Ми розмовляли так, ніби розлучились учора, ніби знали одне одного багато років. Наступного дня ми умовились зустрітися там же, на Москві-ріці, і зустрілись. Травневе сонце світило нам. І скоро, скоро стала ця жінка моєю таємною дружиною».

                                      Михайло Булгаков «Майстер і Маргарита»

                                      Розділ 13. З’явлення героя

Зв’язок із життям

    Коли двоє людей кохають один одного, вони живуть в унісон, радіють здобуткам та удачам партнера, співпереживають, вони не байдужі до всього, що стосується іншого. Вони дійсно живуть життям свого коханого. Та поряд з цим, ми спостерігаємо і зовсім іншу картину: ніби і пара, ніби і сім’я, та духовно люди зовсім чужі, вони не цікавляться проблемами один одного, їм байдуже, що у кого на душі.

Висновок

    Сім’я — колиска духовного народження людини. Дитина має народжуватися в любові та бажанні обох батьків з’явитися їй на світ. Зрозуміло, що чим більше батьки будуть любити один одного, тим і сама дитина буде переймати такі ж почуття для свого майбутнього. Спільно приймати певні рішення, переборювати труднощі, радіти, йти по життю рука в руці, разом дивитись в одному напрямку — дуже важливо для сімейного щастя і благополуччя. Цю думку підтверджує і Лев Толстой: «Кохати — значить жити життям того, кого кохаєш».

 

Афоризм № 5

    Істинно людяний чоловік домагається всього власними зусиллями.

                                                                          Конфуцій

Цитата з твору

    «Їм обом потрібен час. Йому, Бенові, тепер потрібне буде ціле життя, яке подарував йому хлопець. Але, дивлячись у ці світлі очі, на трохи випнуті вперед зуби, на це обличчя, таке незвичайне для американця, Бен вирішив, що заради нього віддасть усе. На це варто витратити час. Він уже добереться до самого серця хлопчини! Рано чи пізно він до нього добереться. Останній дюйм, який розділяє всіх і все, нелегко подолати, якщо не бути майстром своєї справи».

                                                           Джеймс Олдрідж «Останній дюйм»

Зв’язок із життям

    Батьки і діти так часто втрачають зв’язок між собою. Винні, безперечно, батьки. Зайняті своїми буденними справами, заклопотані фінансовими проблемами, вони часто не знають друзів своєї дитини, не знають її інтересів, не цікавляться її особистими проблемами, ба навіть у щоденник не завжди заглядають. Страждають же від цього в першу чергу діти, бо ростуть без батьківського недогляду, як трава при дорозі: підніметься — добре, затопчуть — нічого страшного, після дощу відросте. Та чи завжди відросте? А потрапить дитина в халепу — б’ють себе об поли: чому так сталося? І починається боротьба за дитячу любов і довіру. На жаль, не всі батьки гідно приймають і витримують цей бій.

Висновок

    Потрібно навчитися цінувати те, що ми маємо. За все, що дороге нам у житті, потрібно боротися до останнього дюйма, не втрачаючи надії до останньої хвилини. Найбільша сила людини проявляється в її любові, і найбільше — в любові до дітей. Якщо ти сам винен в непорозумінні з дитиною, то власними зусиллями ти доб’єшся любові і примирення з нею. Так, прірва, яка була між Беном і Деві, практично була подолана. Своєю вірою й любов’ю син подарував батькові друге життя, а натомість Бен зрозумів, що є в його житті речі, які набагато важливіші літаків і роботи
справжня сім’я, любов сина.

 

Афоризм № 6

    Жити — значить боротися, боротися — значить жити.

                                                                    П. Бомарше

Цитата з твору

    «Але йому ніколи не подолати останніх чотирьох миль. Він це знав і міркував про це спокійно. Він знав, що не проповзе й півмилі. І все ж йому хотілося жити. Було б просто безглуздо вмерти, витерпівши такі муки. Доля хотіла від нього  аж надто багато. І, вмираючи, він відмовився скоритися смерті. Може, це було божевілля, але, потрапивши в лабети смерті, він кинув їй виклик і відмовився вмирати».

    «Але життя жевріло в ньому, гнало його вперед».

                                                           Джек Лондон «Жага до життя»

Зв’язок із життям

    Життя — найбільша людська цінність, і за нього потрібно боротися. Ніхто не має права забирати у людини її життя, а тим паче ти сам. Хто відмовляється від боротьби, опускає руки і говорить: «Я більше не можу», є слабкодухим. І в житті ми часто зустрічаємо таких людей. Відмовившись від боротьби, вони кидаються в крайнощі: вживають наркотики, пиячать, вдаються до самогубства. А хто, наприклад, знаючи про невиліковну хворобу, радіє кожній миті прожитого життя, хто, втративши найдорожчих людей, розуміє, що заради їх пам’яті потрібно жити, хто ледве зводить кінці з кінцями, але насолоджується тим, що поряд є любляча людина і сприймає його таким, який він є, — той гідний нашої поваги, на таких потрібно рівнятися.

Висновок

    Людина повинна бути сильною, сміливою, енергійною, вольовою, вимогливою до себе, до інших. Вона ніколи не повинна зупинятися перед труднощами, адже тільки в боротьбі кується істина. На долю безіменного героя оповідання випало багато як фізичних, так і моральних випробувань. Він пережив страшенні муки голоду, страждання від крижаного холоду Аляски, зіткнувся зі зрадою товариша. Але попри все це залишився Людиною та в битві з суворою долею вийшов переможцем.     

 

Афоризм № 7

    Жити на білому світі — значить потійно боротися і постійно перемагати.

                                                                                  М. І. Пирогов

Цитата з твору

    «Листок плюща був ще на своєму місці.

    Джонсі лежала й довго дивилася на нього. А потім озвалася до Сью, яка на газовій плиті розігрівала для неї курячий бульон.

— Я була поганим дівчиськом, — сказала Джонсі. — Щось примусило цей останній листок залишатися там, де він є, щоб показати, яка я була противна. Це гріх — хотіти вмерти. Тепер ти можеш дати мені трохи бульону й молока з портвейном...»

                                                                          О. Генрі «Останній листок»

Зв’язок із життям

    «Життя — це боротьба. Почни її», — читаємо в Заповіті Матері Терези. Ми вважаємо, що сенс життя полягає в самому житті: треба жити всупереч обставинам і негараздам. Адже життя дається нам тільки один раз, тому прожити його треба гідно, витрачати його лише на добрі справи, щоб потім за свої безглузді вчинки не було соромно. В реальному житті ми бачимо різні прояви сенсу життя: є люди, здатні боротися за своє щастя, а є й такі, які просто марнують своє життя, вдаючись до аморальних вчинків, нездорового способу життя, бездіяльності, байдужості до долі рідних, навіть васних дітей. Прикро, що таке життя багатьох цілком влаштовує. Зрозуміло, що про боротьбу і перемогу тут не може бути й мови.

Висновок

    Людині важко вистояти в годину випробування, коли вона одна, без друзів, без родини. Але коли поряд є надійна підтримка, коли є на кого розраховувати, можна подолати будь-які труднощі. Навіть коли ти сам здаєшся і відмовляєшся від боротьби, як це спершу зробила Джонсі, тобі не дасть це зробити той, хто є поряд. Сью підтримала подругу, і разом вони подолали смерть. Тому дуже важливо мати поряд вірного і надійного друга.

 

Афоризм № 8

    Коли наші нащадки побачать пустелю, на яку ми перетворили Землю, яке виправдання вони знайдуть для нас?

                                                                     Айзек Азимов

Цитата з твору

    «Деякий час усе було в такому жахливому безладі, що до нас дійшли тільки жалюгідні рештки».

    «Тут уся справа в ненависті до всього минулого. Ти ж знаєш, Томе, як ми опинилия в такому становищі, коли міста наші – руїни, дороги геть розбито бомбами, а добра половина полів світиться вночі від радіоактивності».

    «Сталося так, Томе, що люди ненавидять те минуле, яке залишило їм самі уламки та руїни».

                                                                     Рей Бредбері «Усмішка»

Зв’язок із життям

    Ми живемо в досить складний і неспокійний час. У результаті людського егоїзму, недобрих помислів, нездорового прагнення до збагачення бездумно вирубуються ліси для будівництва, знищуються паркові зони для розширення житлових масивів, в хід ідуть навіть дитячі майданчики, виснажуються колись родючі землі.

    Що ми залишимо нашим внукам та правнукам? Нам прикро, але сьогодні ми не можемо дати відповіді на ці питання. Та чи й зможемо взагалі? Тож не

буде нам прощення і виправдання наших нащадків за всі наші гріхи.

Висновок

    Людська бездуховність і ненависть призвела до знищення багатьох надбань людства. Загибель же культури й цивілізації є наслідком того, що люди втратили здатність любити. Майбутні покоління не пробачать нам такої розрухи. Тому жити потрібно не одним днем, а з поглядом у майбутнє.

    Рей Бредбері застерігає нас від можливого знищення цивілізації і вірить у духовне відродження людини. Його герой, хлопчик Том, не зміг плюнути на відому картину Леонардо да Вінчі «Джоконда», як це робили всі присутні на «святі», бо вона, за його словами, «була гарна». Він не приховує своєї радості, пригортаючи до серця врятований шматочок полотна з усмішкою.   

    Автор стверджує, що людина зуміє перемогти зло, зуміє побачити красу і навчиться її берегти. Якщо в серці хоча б однієї людини перемагає добро, світ ще не загинув, людство ще може врятуватися.

 

Афоризм № 9

    Любов до батьків основа всіх чеснот.

                                                             Цицерон

Цитата з твору

    «Я повинен піклуватися за батьків і сестру».

    «Яке моя родина веде тихе життя», — подумки сказав Грегор, пильно вдивляючись у темряву. Він дуже пишався тим, що зумів забезпечити батькам і сестрі таке життя в такому гарному помешканні».

    «Грегора тоді турбувало одне —  зробити, щоб сім ’я якнайшвидше забула про нещастя, яке довело її до цілковитої безнадії».

    «І родина, й Грегор звикли до того: родина вдячно брала гроші, Грегор радо віддавав їх...»

                                                              Франц Кафка «Перевтілення»

Зв’язок із життям

    Шанування батьків — один із найсвятіших обов’язків людини і неоплатний борг дітей. Батьки нас зростили, виховали, навчили добра, пестили, любили. І як же не відплатити їм шаною, любов’ю, ласкою і допомогою. Власне, тільки цього на старості літ і хочуть від нас, дітей, наші батьки. А ми, батьки, намагаємося виховати ці чесноти у своїх дітей.

Висновок

    Людині, якою б вона не була, потрібні добрі почуття, співчуття тих, хто знаходиться поряд. Грегор же, перетворившись на комаху, позбавлений всього цього. Натомість, він думає не про себе, а відчуває страх, що не вийде на роботу, що залишить сім’ю без грошей. Турбота про родину —
основна мета його життя, він і від особистого щастя вімовляється заради них. Та навіть будучи комахою, він зберіг людську гідність і почуття, чого не можна сказати про його родину. Коли він помер, всі з полегшенням зітхнули. Такою метаморфозою автор показав жорстокість і байдужість нашого світу.

 

Афоризм № 10

    Неможливо виростити повноцінну людину без виховання в ній почуття Прекрасного.

                                                                    Рабіндранат Тагор

 

Цитата з твору

                                               *  * *

Ось дерево звелось. О виростання!

О спів Орфея! Співу повен слух.

І змовкло все, та плине крізь мовчання

новий початок, знак новий і рух.

 

Виходять звірі з лісової тиші,

покинувши кубельця чи барліг;

вони, либонь, зробилися тихіші

не з остраху, не з хитрощів своїх,

 

а з прислухання. Рев, скавчання, гам

змаліли в їх серцях. Їм за пристанок

недавно ще була маленька хижа,

 

де крилася жадливість їхня хижа

і де при вході аж хитався ґанок, —

там ти воздвиг їх прислухання храм.

                              Райнер Марія Рільке «Ось дерево звелось...»

                              («Сонети до Орфея»)

Зв’язок із життям

    «Саме любов є тією силою, що робить людину безсмертною і довжить існування серця світу, попри весь трагізм життя», — писав літературознавець О.Попов. Орфей любить своє мистецтво, тому й зміг створити навколо себе храм. Є і сьогодні гідні Творці Прекрасного. Є і навпаки. Візьмемо, наприклад, пісню. В багатьох сучасних піснях немає душі, пісня не вплвиває на емоції, на внутрішній стан людини, в змісті немає глибокого смислу. Лише українська народна пісня ніколи не старіє...

Висновок   

    Основною темою сонетів Рільке є мистецтво. Уже в першому сонеті циклу «Ось дерево звелось...» Орфей втілює силу поезії, яка здатна перетворити хаос на світ краси і гармонії. Своїм співом Орфей запалює серця, долає темні сторони життя. Де б він не з’явився, там усе оживає: починають рости дерева, а з лісу виходять умиротворені звірі послухати співця. І саме з цього співу народжується новий світ. Пробуджується велика любов та незгасна віра. У цьому сила і невмирущість мистецтва.   

 

doc
Додано
13 березня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку