Матеріали до уроку "Мій рідний край - Херсонщина" (Цікаві факти про Херсонщину)

Про матеріал

Поглибити знання учнів про Херсонщину, сторінки історії та видатних людей краю, архітектурні та історичні пам'ятники, природну скарбницю.

Перегляд файлу

                                   Цікаві факти про Херсонщину

1.    Херсонщина - унікальний природний комплекс, найбільш екологічно чистий регіон України. Кількість сонячних днів у році перевищує 275. Масштабний вихід області в Азово-Чорноморський басейн і Дніпровську водну магістраль створює прийнятний рівень вологості.

2.   Херсонщина - це єдина область України, що омивається декількома морями - Чорним і Азовським, рукотворним Каховським і солоним озером Сиваш. В області 19 великих і малих річок, і найбільш розгалужена зрошувальна система в Європі площею понад 400 га.

3.    Херсонщина має близько 2 млн. га сільськогосподарських угідь і найбільшу кількість орних земель на Україні. Область займає 1 місце по вирощуванню овочів в Україні, тут збирається більше 13% всіх овочів і баштанних культур країни. У 2011 році був зібраний рекордний урожай зернових - 2,5 млн. тонн. На Херсонщині збирається рекордний урожай помідорів - 110 тонн з одного гектара (це в 6 разів перевищує врожайність томатів по Україні і в 1,5 рази врожайність томатів у Каліфорнії, кліматичні умови в якій вважаються ідеальними для їх вирощування).

4.    Херсонщина багата мінеральними та будівельними копалинами - тут присутні поклади вапняку, суглинки, глини, піску, фосфоритів, бокситів і торфу. Приморські території області входять до Південноукраїнської нафтогазоносної області - на Арабатській стрілці розробляється родовище газу.

5.    Промисловий комплекс області складається з понад 220 підприємств, що представляють різні галузі: харчову і переробну, машино-і суднобудівну, електроенергетичну та металургійну, легку, добувну, хімічну та нафтохімічну.

6.    У транспортний комплекс регіону входить 900 км залізничних колій, 3 морських і 2 річкових порти, два аеропорти, два міжнародних транспортних коридори і 4 дороги державного значення. Загальна протяжність всіх автодоріг по області становить понад 5000 км.

7.    Херсонщина має унікальні лікувально-оздоровчі та курортно-рекреаційні можливості.

8.    В області з населенням більше 1,1 млн. чол. у взаєморозумінні проживають представники понад 115 національностей і народностей, різних віросповідань і культур.

9.    Система освіти Херсонської області складається з 26 вузів, 69 професійно-технічних і 570 навчальних закладів. Щорічно установами освіти області випускається близько 800 магістрів, 9,5 тис. фахівців і 6 тис. прикладних фахівців.

10.    Біосферний заповідник "Асканія-Нова" імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна - найстаріший степовий резерват миру, одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найбільш відомих заповідних територій планети.

 

 

 

doc
Додано
25 жовтня 2020
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку