Матеріали до уроку "Погляди на походження людини та життя на Землі"

Про матеріал
Містить інформацію про погляди деяких найпоширеніших релігій щодо походження людини та життя на Землі
Перегляд файлу

Матеріали до уроку «Походження людини і світу»

Релігії світу про походження людини і світу

Створення людини з точки зору християнства

« І сказав Бог: « Створімо людину за образом Нашим, за подобою  Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усією землею, і над усім плазуючим, що плазує по землі». І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх. І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: «Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!». І сказав Бог: «Оце дав Я вам усю ярину, що розсіває насіння, що на всій землі, і кожне дерево, що на ньому плід деревний, що воно розсіває насіння, - нехай буде на їжу це вам. .. І побачив Бог усе, що вчинив. І ото – вельми добре воно! І був вечір, і був ранок, - день шостий»

«І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув  у ніздрі її, - і стала людина живою душею…

І сказав Господь Бог: «Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього». І вчинив Господь Бог, що на Адама спав міцний сон, - і заснув він. І узяв Бог одне з ребер його,  і тілом закрив його місце. І перетворив  Господь Бог те ребро, що взяв із Адама, на жінку, і привів її до Адама. І промовив Адам: «Оце тепер вона – кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою  буде зватися, бо взята вона з чоловіка. Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, - і стануть вони одним тілом».

Релігія Древньої Греції

Гея (земля) – перша істота, яка виникла з хаосу (незрозумілого і недосяжного). Вона  народила все, навіть небо (Уран) народжене Геєю.  А всі подальші форми життя походять від з’єднання землі і неба. На початку цього шлюбу народжувались безформені чудовиська, і батько, наляканий їх виглядом, занурював їх назад в лоно матері. Так він повернув в землю сторуких, однооких і гороподібних велетнів. Поки не народила Гея дітей, прозваних титанами, які стали прообразами для світу, в якому виникли і живуть люди.

Один із дітей – Кронос (Час) – позбавив батька дітородної сили і став царювати на землі. Так народження нових форм було припинене.

 

Релігія Древньої Індії

Брахмани створені з голови першоістоти, воїни – з її рук, селяни і ремісники – зі стегон, слуги і раби – з стоп.

Все живе на землі споріднене один одному і має спільну основу.

 

Релігія Китаю

Згідно древньокитайської космогонії, на початку світу єдина універсальна субстанція – ЦИ (спочатку уявлялась у вигляді повітряної пари або космічного дихання), яка наповнювала Порожнечу-Небуття, в якийсь момент розділилась на два начала. Перше – ЯН – характеризувалось як світле і тепле, друге – ІНЬ – як каламутне і холодне. ЯН, як більш легке, злетівши вгору, утворило небо, а ІНЬ, як більш важке, опустилось донизу і утворило землю.

З взаємодії ЯН та ІНЬ народились усі речі. З цього моменту всім речам у Всесвіті властива двоєдність, заснована на відносній рівновазі протилежних сил.

Основу поглядів древніх китайців на світ складала віра в існування Верховної Вищої сили, яка стояла не тільки над людьми, але і над богами і духами. Її називали то Небом, то Верховним Володарем. І світ, і людей створили божества і духи, боги дали людям знання і чинили їм своє покровительство, іноді навіть проти волі Верховного Володаря.

«Першим народився Паньчу. Коли він помер, його тіло зазнало змін: дихання стало вітром і хмарами, голос – громом, ліве око – сонцем, праве – місяцем. Чотири кінцівки і п’ять частин тіла – чотирма сторонами світу і п’ятьма піками, кров потекла ріками, жили і м’язи лягли земною поверхнею, плоть перетворилась на ґрунт, волосся голови стало зірками, волосся тіла – травою і деревами, зуби і кістки – дорогоцінним камінням, сім’я і мозок – дощем і озерами».

Месопотамська космогонія

Питання про те, як виник світ, напевно, не так вже і сильно займало думки древніх мешканців Межиріччя. «Світ – ось він, в ньому треба жити, а вже як він з’явився – не наша справа, про це  знають мудрі і старі люди». Приблизно таке відношення до проблеми космогонії було характерне  для більшості жителів Вавілону.

Найдетальніша розповідь про створення світу міститься в культовому епосі «Енума еліш» («Коли згори»), який прославляв вавілонського бога Мардука і пояснював, чому і як він став царем богів.

Коли небо зверху назване не було,

Суша внизу не мала назви,

Апсу первородний, все створивший,

І мати Тіамат, що все породила,

Води свої воєдино змішали…

Тоді в надрах народились боги…

Отже, на початку світу був хаос солоних (Тіамат) і прісних (Апсу) вод, в яких зародились боги. Явились Лахму і Лахаму (можливо, болото і мулисті відмілини). За першою парою богів іде друга – Аншар (небесне коло) і Кішар (земне коло). Потім бог Апсу створив  Енкі (Еа).

Натовпом збираються родичі-боги,

Тривожать Тіамат, снують, метушаться,

Лоно Тіамат вони коливають

Буйним гамом у верхніх покоях,

В Апсу не втихає їх гомін.

Розбуджений шумом, Апсу, за підказкою радника Мумму, вирішує знищити богів, але Еа знаходить вихід:

Закляття святе сотворив премудро,

Повторив громогласно,  відправив в Води.

Розтеклась дрімота, сном оточила, -

Апсу усипив він сном вилитим,

Заціпеніння охопило радника Мумму.

Еа вбив Апсу, полонив Мумму і створив собі покої, названі «Апсу».

Там з Домкіною, з дружиною, впав Еа у велич,

В спокої долей і призначень

Бог зачав мудрішого з мудрих,

В «Апсу» зароджений був Мардук…

Він зростом великий, усіх переважає,

Вигляд його є досконалим –

Важко зрозуміти, неможливо уявити:

Чотири ока, чотири вуха !

Вуста розкриє – з вуст його полум’я !

Овдовіла Тіамат вирішує помститися богам. Вона створює полчище чудовиськ, на чолі якого стоїть Кінгу і вручає йому «долі таблиці». Вид і сила воїнства Тіамат наводять страх на богів. Лише юний Мардук виступає проти них, але ставить перед старішими богами свої умови:

Якщо я месником за вас стану,

Щоб Тіамат подолати і врятувати ваші життя, -

Зберіть Раду, піднесіть мій жереб…

Моє слово, як ваше, хай вирішує долі !

Незмінним хай буде те, що створю я !

Боги згодні на все:

Дали жезл йому, трон і царський одяг,

Зброю переможну, що ворогів вражає…

Один на одного пішли Тіамат і Мардук…

Сутичка закінчилась загибеллю Тіамат. Побачивши це, її воїнство стало тікати, але Мардук полонив їх, а Кінгу вбив і забрав «таблиці доль».

На небі Мардук влаштував богам стоянку. Потім він призначив свої ритуали, встановив нові обряди… І, нарешті, Мардук разом із Еа творить людину:

Кров зберу я, зкріплю кістками,

Створю істоту, назву людиною.

Воістину, я сотворю людей,

Хай служать богам, щоб ті відпочили.

Закінчується епос розповіддю про створення храму Есагіла та Вавілону.

docx
Додав(-ла)
Баран Віктор
Додано
8 травня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку