Матеріали до уроку "Середньовічне суспільство та християнська церква"

Про матеріал
В дописі запропоновані матеріали до уроку "Середньовічне суспільство та християнська церква", які будуть корисні особливо під час вивчення поділу християнської церкви на католицьку та православну. Наведена таблиця головних відмінностей двох церков.
Перегляд файлу

Середньовічне суспільство та християнська церква

Однією з найважливіших подій релігійного життя часів середньовіччя був поділ християнської церкви на західну і східну. Запропоновані навчальні матеріали в цьому дописі допоможуть охарактеризувати поділ церков. Потрібно зазначити, що крім догматичних розбіжностей важливим чинником поділу була боротьба за верховенство між римським папою та константинопольським патріархом. За наслідками обговорення учні можуть заповнити порівняльну таблицю щодо існуючих відмінностей між католицькою і православною церквою.

Розповідь вчителя. Суперництво між єпископом міста Рим і константинопольським патріархом існувало з IV ст. Справа в тому, що в самому християнському вченні багато незрозумілого. Слова, які колись проголошував Ісус Христос і апостоли, пізніше тлумачилися по різному. Чи дійсно певні речі сказав Ісус Христос, чи не говорив – через декілька століть після біблійських часів вже важко було визначити. Ким був сам Ісус – незвичною людиною, Богом, боголюдиною? Як відноситися до Бога-батька і до Бога – сина згадуваний в Євангеліях Дух святий?

Від відповідей на кожне з цих питань залежала доля християнської церкви. Для того, щоб спільно знайти істину, подолати протиріччя і примирити протилежні точки зору, християнські єпископи влаштовували собори. Перший із них був скликаний ще імператором Костянтином в 325 р. в Нікеї.

Богословські суперечки на церковних соборах біли надзвичайно активними. Якщо церковний собор приймав певне релігійне тлумачення, воно ставало обов’язковим для всіх. Якщо ж собор не приймав його – тлумачення ставало небезпечним і ворожим і оголошувалося як єресь.

Перший відкритий конфлікт між двома частинами християнського світу відбувся у 867 році по причині головного догматичного розходження – в Римі визнали що Святий Дух походить не тільки від Бога – батька, а й від Бога – сина. Константинопольський патріарх вважав це неправильним, справжнім блюзнірством. Остаточний розпад відбувся в 1054 році. Західна церква стала називатися римсько-католицькою а візантійська – греко-православною.

Наслідком державного, політичного, а потім і церковного розколу між Сходом і Заходом, аж до релігійного протистояння, стали важливі відмінності в розвитку різних частин християнського світу. Між єпископом Риму, якого латиною називали папою, і єпископом Константинополя, якого грецькою називали патріархом, не припинялося суперництво. Церковну службу стали проводити різними мовами – в Західній Європі латинською, а у володіннях константинопольського імператора грецькою мовою. Православна церква дозволила проводити богослужіння національними мовами на тисячу років раніше, ніж католицька (лише з 1962 року, деякі тексти з латинської не переводяться).

Як наслідок, католицизм і православ’я за багато століть сформували зовсім різні типи культур. Поклоніння Ісусу, Богоматері – діви Марії в католицизмі набуло зовсім інших рис. Якщо в православній вірі Богоматір в першу чергу Цариця Небесна, покровительниця й втіха, то в католицизмі діва Марія – Мадонна – втілення істини, Премудрості, краси, юності, щасливого материнства. 

Православні живописні зображення – ікони мають священний смисл. В католицькому соборі живописні зображення все ж таки не ікони, а більше картини. Православна церква більше дотримувалася канонів в іконописній традиції ніж католицька.

Ще більше відмінностей спостерігається в церковній музиці. Східна церква заборонила використання будь-яких музичних інструментів під час богослужіння, хоча саме в Візантії було винайдено орган. Крім того католицька церква несхвально відноситься до виконання в церкві нецерковної музики, тоді як католицька це дозволяє: в католицьких храмах з XVII ст. звучали сонати, симфонії, концерти для скрипки.

Насамкінець, крім догматичних і культових відмінностей (католики причащаються лише хлібом, в той час як православні і хлібом, і вином, в православній церкві під час богослужіння не можно сидіти, а в католицькій – під час служби можно сидіти на лаві). Також у кожної церкви є як спільні, так і відмінні свята.

Католицька і православна церкви

 

Католицька церква

 

Православна церква

  1. Існуючі назви церков

Римсько-католицька

Греко-православна

  1. Назва голови церкви

Папа

Патріарх

  1. Місцезнаходження головної резиденції

В Римі

В Константинополі

  1. Головна догматична відмінність

Дух Святий походить від Бога – батька і від Бога - сина

Дух Святий походить тільки від Бога – батька через Бога – сина.

  1. Відношення до Богоматері

Втілення істини, премудрості, краси, юності, щасливого материнства

Цариця Небесна, покровительниця й утіха

  1. Зображення, що знаходяться в церквах

Фрески, які за своєю суттю більше схожі на картини

Ікони, що написані по суворим правилам.

  1. Відмінності в церковній музиці

Використання органу та спеціальної церковної музики

Заборона музичних інструментів при богослужінні

  1. Відмінності в обрядах

Причащання мирян тільки хлібом, а духовенства – хлібом і вином. Богослужіння в середньовічні часи латинською мовою. Можно сидіти під час богослужіння

Причащання для всіх хлібом і вином, не можно сидіти, богослужіння на національній мові

  1. Церковні свята

Є особливі – «Тіло Христове», «Серце Ісуса», Непорочне зачаття Діви Марії

Крім спільних є особливі – Стрітення, Преображення Господнє, Воздвиження та інш.

 

 

docx
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
242
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку