Матеріали до уроку " В.Винниченко. Доля письменника". Презентація "Володимир Винниченко цікаві факти"

Про матеріал
Матеріали до уроку " В.Винниченко. Доля письменника". Презентація "Володимир Винниченко цікаві факти", що можна використовувати і для вивчення історії України у старших класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

володимир винниченко цікаві факти

Номер слайду 2

Винниченко – політик (прем'єр-міністр УНР, голова Директорії УНР) був дуже розчарований…І за 2 місяці до еміграції записує у своєму «Щоденнику»:«Нехай український обиватель говорить і думає, що йому хочеться, я їду за кордон, обтрушую з себе всякий порох політики, обгороджуюсь книжками й поринаю в своє справжнє, єдине діло – літературу…Я їду як письменник, а як політик всією душею я хочу померти…»

Номер слайду 3

У 1925році Винниченко переїздить до Парижа. У цей час він – відомий у Європі драматург. Упродовж 20-х.р. минулого століття на сценах престижних театрів Німеччини, Італії, Іспанії, Норвегії, Угорщини ішли вистави за його творами»Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Закон», «Брехня», драматичні колізії яких захоплювали європейського глядача.

Номер слайду 4

1927р. з’явився наймасштабніший твір – роман «Сонячна машина»Сам В. Винниченко назвав цей роман «візитною карткою української літератури в Європі». Цей твір набув широкої популярності навіть на теренах Радянської України. Саме за гонорар за «Сонячну машину»Винниченки придбали будинок старої пекарні в Мужені, який Володимир Кирилович назвав «Закуток»

Номер слайду 5

Вiн мрiяв навчити людей бути щасливими. Останні 25 років свого життя Володимир Винниченко займався універсальною теорією, яку називав "конкордизм". Вона мала стати "ключем до щастя". А тема щастя, пошуку гармонії, або, як він казав, "погодження", є головною темою у всій творчості та й узагалі діяльності Винниченка. Гармонія мислилася на різних рівнях: людини з природою, людини з собою, між людьми, між країнами. Цій темі був присвячений його філософсько¬етичний трактат "Конкордизм", а натуризм як елемент уходив у цю його систему.

Номер слайду 6

Елементом конкордизму був натуризм. Натуризм передбачав життя на природній основі: перебування на сонці, засмагання, взагалі серед природи, без усіляких цивілізаційних умовностей. Він був не просто вегетаріанцем, а сироїдом, тобто не їв нічого вареного, печеного, смаженого, тільки "натуральну" їжу - яблука, горіхи, моркву тощо. Інші українці з нього кепкували, називали "морквоїдом", а він їм відповідав, що вони - "трупоїди". Конкордизм Винниченка мав точки дотику з ідеями соціалізму й комунізму лінією загального щастя.

Номер слайду 7

А взагалі в Мужені Винниченко жив досить ізольовано. До Парижа - тисяча кілометрів, до того ж багато хто махнув на нього рукою, сприймаючи як "політичний труп". Але від політичної діяльності він не відходив ніколи, хоча кілька разів давав собі обіцянку "обтруситися від політики". Але так і не вийшло - мав залежність.

Номер слайду 8

У 1941 році про нього згадали німці. Коли вони окупували Францію, то розшукали Винниченка і запропонували йому стати українським прем'єром - главою маріонеткового уряду України ( як Відкун Квіслінг у Норвегії). Та Винниченко розумів, що має справу з фашизмом, і відмовився. Володимир Кирилович відмовився співпрацювати з Гітлером, за що втрапив у концтабір. Його кілька тижнів потримали у нелюдських умовах, але потім відпустили.

Номер слайду 9

Російська більшовицька влада теж всіляко намагалася повернути Винниченка з-за кордону в Україну, адже він мав величезний авторитет в українському суспільстві і як політик, і як письменник, твори якого торкалися людських сердець. Однак він не пішов на запропоновані компроміси і відмова практично врятувала йому життя, він не повірив у радянську демагогію і не повернувся до України, а відтак не загинув з мільйонами інших патріотів у жахливий період сталінських репресій.

Номер слайду 10

І попри скрутне матеріальне становище, і попри смертельну небезпеку в часи гітлерівської окупації, коли він потрапив до концтабору, Винниченко мав змогу вільно і творчо прожити своє життя, творити на власний розсуду своєму скромному, але незалежному «ЗАКУТКУ» на Лазурному березі в Мужені на півдні Франції аж до смерті 6 березня 1951 року

Номер слайду 11

Він був письменником, твори якого викликали неабиякий інтерес у суспільства, і водночас був політиком-мрійником, а ще - талановитим художником. Володимир Винниченко - постать, яка донині викликає бурхливі суперечки, приваблює і відштовхує, провокує і бере у полон своєю неповторністю

Номер слайду 12

Увічнення пам'яті Володимира Винниченка. У 2005 році була випущена ювілейна монета номіналом в 2 гривні з портретом В. Винниченка. Її випуск був присвячений 125-річчю від дня народження видатного письменника і політика.

Номер слайду 13

У 2007 році Нацбанк України випустив ще одну пам'ятну монету (2 гривні) з портретом голови Генерального секретаріату. Тепер це було зроблено в рамках увічнення пам'яті про перший уряд УНР. У Львові, Києві, Одесі, Кропивницькому,Кривому Розі, Тернополі, Малині, Рівному, Калуші ім'ям Володимира Винниченка названі вулиці.

Номер слайду 14

18 вересня 2010 року в Кіровограді було відкрито пам'ятник Володимиру Винниченку

Номер слайду 15

Також ім'ям Володимира Винниченка названий Кіровоградський державний педагогічний університет (КДПУ)

Номер слайду 16

Поштова марка

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Задорожня Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
5390
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку