Матеріал підготовки до уроку
з предмету «Технології»
розділу «Етикет за столом»
5 клас
Тема: «Як навчитися бути гостинним господарем
та вихованим гостем»
Мета:
- ознайомити учнів із значенням слів «гостинність», «гість»,
-навчити, згідно етикету, запрошувати в гості,
- мати знання про дотримання певної етичної ієрархії під час розсадки гостей за стіл,
- розширити кругозір про норми моральної вихованості гостей за столом,
- виховувати культуру спілкування за столом.
Приймати гостей це не тільки подія для родини, але й велика відповідальність. Тому приймати гостей потрібно вчитися. У гостей, які відвідали вас, повинен бути гарний настрій та приємні враження , після візиту. Перш за все, потрібно запросити гостей, згідно правил етикету.
Всі знають прислів’я « Незваний гість гірше татарина». Вихована людина не буде приходити без попередження. Якщо ви хочете провідати людину, то спитайте згоди, попередьте час та дату візиту заздалегідь.
Якщо у вас свято та ви плануєте запросити в гості друзів, подбайте про запрошення вчасно за 7-10 днів. Це дозволить гостям спланувати свої плани та підготуватись до свята, купити подарунки, якщо це костюмоване свято - вибрати вбрання.
Запросити краще особисто, можна по телефону або за допомогою запрошень, де вказуєте назву заходу, час та адресу, куди запрошені гості, указати дрес-код, якщо він є.
Вид застілля визначає на яку годину запрошувати гостей:
-на сніданок запрошують з 10.00 до 12.00 год ;
-на обід - з 15.00 до 19.00 год;
-на вечерю - з 19.00 до 22.00 год;
-на такий вид запрошень, як «Чай», запрошують з 17.00 до 19.00 год.
Головне, коли збираються гості, не тільки пригощання, а й цікава компанія та продумана програма свята. Попіклуйтесь, щоб ніхто з гостей не залишався наодинці. Якщо серед запрошених є одинокий гість, треба приділити йому увагу.
Приходити треба вчасно, але не хвилина в хвилину. Делікатно було б запізнитись на 10-15 хвилин, дати час, щоб господарі закінчили останні приготування.
Якщо ви запізнюєтесь більше ніж 30 хв., попередьте господарів. По етикету, після приходу гостей, 30 хвилин дається на збір всіх запрошених і через пів години всі сідають, до святкового пригощання.
Обов’язково треба з посмішкою та гарним настроєм зустріти гостей. Приходьте в гості так само, на позитиві (якщо у гостя розболілась голова, не привертайте до себе уваги всіх присутніх - свято не повинно цим зіпсуватись).
Не включайте телевізор, не говоріть по телефону, коли у вас гості.
Розсадка гостей за столом
Правильно розмістити гостей за столом - це мистецтво.
В цілому, правила розсадки за столом, для неофіційного прийому, звучать так: господар рухом руки показує де кому сісти. На урочистих прийомах, є картки, в яких написано хто де сидить.
Існує декілька варіантів розміщення господарів за столом :
- господиня повинна сісти так, щоб бачити всіх гостей і по можливості швидко встати, не турбуючи нікого;
- якщо це урочиста подія та обслуговує офіціант, то господарі сидять в центрі столу;
- за круглим столом, господарі сидять навпроти один одного;
-якщо стіл форми букви «П», то господарі сидять в центрі вузької «перекладини" .
Під час розсадки гостей, переваги в кращих місцях мають по старшинству:
ті, хто старші за віком;
почесні гості сідають по обидві сторони від господарів;
у сімейному колі, на відміну від урочистих прийомів, строго не притримуються правил розсадки, тому треба враховувати при розсадці інтереси, вік, характер та ступінь знайомства гостей один з одним. Це дає можливість гостям гарно відпочити та розслабитись;
потрібно уникати розділення на чоловічу та жіночу частину столу;
не прийнято саджати поряд чоловіка та жінку (виключення одружених менше року);
сімейні пари сідають не разом, а навпроти один одного (виключення люди похилого віку);
не прийнято саджати двох жінок або двох чоловіків поряд;
потрібно враховувати соціальне положення гостей;
особливу увагу приділяють гостю, який вперше та святі.
В усіх країнах прийнято, що гість – чоловік, сідає по свою праву руку від жінки – гості та обслуговує цю жінку протягом усього вечора (виняток, коли це ресторан і є офіціант).
обов’язково чоловік має представитися жінці, які будуть сидіти за столом, бажано перед тим, як сісти за нього. Якщо ви забули ім’я вашої сусідки, то перепитайте її, щоб звертатись по імені;
чоловік не може приступити до частування, поки дами, які сидять по обидва боки від нього, не почали їсти;
виховано говорити, що смачно все. Господині буде приємно;
слід пропонувати скуштувати страву тільки 2 рази. Якщо гість відмовляється - не будьте наполегливим - це не виховано;
якщо передбачена розважальна програма - будьте активним та приймайте участь, скажіть, що свято було чудовим;
якщо гостю потрібно рано піти, то тільки попрощайтесь з господарями і можна йти «по- англійськи» тому, що, коли перші гості ідуть додому, то це може бути сигналом для всіх інших, що треба закінчувати святкування;
потрібно терпляче дочекатись поки гості почнуть розходитись;
прибирати зі столу починати тільки тоді, коли піде останній гість;
Наступного дня зателефонуйте господарям до 12.00 та подякуйте за гостинність. З вашого боку це буде прояв вихованості та гарних манер.
.