Матеріали до уроку з предмету "Технології", розділу "Етикет за столом" Тема: " Як навчитися бути гостинним господарем та вихованим гостем"

Про матеріал
У матеріалах, підготовки уроку по темі: " Як навчитися бути гостинним господарем та вихованим гостем", розміщений матеріал, який може стати у нагоді до розділу "Столовий етикет", з предмету "Технології", у 5 класі.Учні отримують знання про види запрошень, поняття "гостинність господарів", матимуть знання про ієрархію під час розміщення гостей за столом, розширять кругозір про моральні норми вихованості гостей та культуру спілкування під час застілля.
Перегляд файлу

Матеріал  підготовки до  уроку

з предмету «Технології»

розділу «Етикет за столом»

5 клас

Тема: «Як навчитися бути гостинним господарем

та вихованим гостем»

Мета:

- ознайомити учнів із значенням слів «гостинність», «гість»,

-навчити, згідно етикету, запрошувати в гості,

- мати знання про дотримання певної етичної ієрархії  під час розсадки гостей за стіл,

- розширити кругозір про норми  моральної вихованості гостей за столом,

- виховувати культуру спілкування за столом.

      Приймати гостей це не тільки подія для родини, але й велика відповідальність. Тому приймати гостей потрібно вчитися. У гостей, які відвідали вас, повинен бути гарний настрій та приємні враження , після візиту. Перш за все, потрібно запросити  гостей, згідно правил етикету.

     Всі знають прислів’я « Незваний гість гірше татарина». Вихована людина не буде приходити без попередження. Якщо ви хочете провідати людину, то  спитайте згоди, попередьте час та дату візиту заздалегідь.

    Якщо у вас свято та ви плануєте запросити в гості друзів, подбайте про запрошення вчасно за 7-10 днів. Це дозволить гостям  спланувати свої плани та підготуватись до свята, купити подарунки, якщо це костюмоване свято - вибрати вбрання.

 Запросити краще  особисто, можна по телефону або за допомогою запрошень, де вказуєте  назву заходу, час та адресу, куди запрошені гості, указати дрес-код, якщо він є.

Вид застілля визначає на яку годину запрошувати гостей:

-на сніданок запрошують з 10.00 до 12.00 год ;

-на обід - з 15.00 до 19.00 год;

-на вечерю - з 19.00 до 22.00 год;

-на такий вид запрошень, як «Чай», запрошують з 17.00 до 19.00 год.

Головне, коли збираються  гості, не тільки пригощання, а й цікава компанія та продумана програма свята. Попіклуйтесь, щоб ніхто з гостей не залишався наодинці. Якщо серед запрошених є  одинокий гість, треба приділити йому  увагу.

Приходити треба вчасно, але не  хвилина в хвилину. Делікатно було б запізнитись на 10-15 хвилин,  дати час, щоб господарі закінчили останні приготування.

Якщо ви запізнюєтесь більше ніж 30 хв., попередьте господарів.  По етикету, після приходу гостей, 30 хвилин дається на збір всіх запрошених і через пів години всі сідають, до святкового пригощання.

 Обов’язково треба з посмішкою та гарним настроєм зустріти гостей.  Приходьте в гості так само, на позитиві (якщо у гостя розболілась голова, не привертайте до себе уваги всіх присутніх - свято не повинно цим зіпсуватись).

Не включайте телевізор, не говоріть по телефону, коли у вас гості.

Розсадка гостей за столом

Правильно розмістити гостей  за столом - це мистецтво.

В цілому, правила розсадки за столом, для неофіційного прийому, звучать так: господар рухом руки показує де кому сісти. На урочистих прийомах, є картки, в яких написано хто де сидить.

Існує декілька варіантів розміщення господарів за столом :

- господиня повинна сісти так, щоб бачити всіх гостей і по можливості швидко встати, не турбуючи нікого;

- якщо це урочиста подія та обслуговує офіціант, то господарі сидять в центрі столу;

- за круглим столом, господарі сидять навпроти один одного;

-якщо стіл форми букви «П», то господарі  сидять в центрі  вузької «перекладини" .

 Під час розсадки гостей, переваги в кращих місцях мають по старшинству:

     ті, хто старші за віком;

     почесні гості сідають по обидві сторони від господарів;

     у сімейному колі, на відміну від урочистих прийомів, строго не притримуються правил розсадки, тому треба враховувати при розсадці інтереси, вік, характер та ступінь знайомства гостей один з одним. Це дає можливість гостям гарно відпочити та розслабитись;

     потрібно уникати розділення на чоловічу та жіночу частину столу;

     не прийнято саджати поряд чоловіка та жінку (виключення одружених менше року);

     сімейні пари сідають не разом, а навпроти один одного (виключення люди похилого віку);

     не прийнято саджати двох жінок або двох чоловіків поряд;

потрібно враховувати соціальне положення гостей;

     особливу увагу приділяють гостю, який вперше та святі.

В усіх країнах прийнято, що  гість – чоловік, сідає по свою праву руку від жінки – гості та обслуговує цю жінку протягом усього вечора (виняток, коли це ресторан і є офіціант).

     обов’язково чоловік має представитися жінці, які будуть сидіти за столом, бажано перед тим, як сісти за нього. Якщо ви забули ім’я вашої сусідки, то перепитайте її, щоб звертатись по імені;

     чоловік не може приступити до частування, поки дами, які сидять по обидва боки від нього, не почали їсти;

     виховано говорити, що смачно все. Господині буде приємно;

     слід пропонувати скуштувати страву тільки 2 рази. Якщо гість відмовляється - не будьте наполегливим - це не виховано;

     якщо передбачена розважальна програма - будьте активним та приймайте участь, скажіть, що свято було чудовим;

     якщо гостю потрібно рано піти, то тільки попрощайтесь з господарями і  можна йти  «по- англійськи» тому, що, коли перші гості ідуть додому, то це може бути сигналом для всіх інших, що треба закінчувати святкування;

     потрібно терпляче дочекатись поки гості почнуть розходитись;

     прибирати зі столу починати тільки тоді, коли піде останній гість;

Наступного дня  зателефонуйте господарям до 12.00 та подякуйте за гостинність. З вашого боку це буде прояв вихованості та гарних манер.

.

 

docx
Додав(-ла)
Іонова Ольга
Додано
27 лютого
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку