Виготовлення закладки для книги із фетру

Про матеріал
Щоб при читанні книги зафіксувати необхідну сторінку, не потрібно загинати куточок книги або залишати її в перевернутому стані. Так можна тільки зіпсувати друковане видання. Найкраще використовувати закладки для книг. Зробити їх своїми руками дуже просто. Є багато різних способів створення такого необхідного виробу. При цьому для виготовлення закладки для книг використовують найрізноманітніші матеріали: кольоровий папір і картон, вязальную пряжу і спиці, атласні стрічки і гумки, тканина і фетрові листи. Стане в нагоді вміння в'язати, шити і робити аплікації
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення закладки для книг із фетру. Види закладок. Вироби-аналоги. Добір матеріалів.

Номер слайду 2

Щоб при читанні книги зафіксувати необхідну сторінку, не потрібно загинати куточок книги або залишати її в перевернутому стані. Так можна тільки зіпсувати друковане видання. Найкраще використовувати закладки для книг. Зробити їх своїми руками дуже просто. Є багато різних способів створення такого необхідного виробу. При цьому для виготовлення закладки для книг використовують найрізноманітніші матеріали: кольоровий папір і картон, вязальную пряжу і спиці, атласні стрічки і гумки, тканина і фетрові листи. Стане в нагоді вміння в'язати, шити і робити аплікації. Якщо ви майстер по складанню паперу методом орігамі, то і таким способом можна зробити закладки для книг . Головне, захотіти, проявити ініціативу і втілити задумане в життя. Така робота займає небагато часу, можна такі вироби дарувати близьким і дітям разом з книгами.

Номер слайду 3

Із історії закладки:Із винаходом у XV ст. книгодрукування, відношення до книги поступово змінювалось. Книга була дорогою, створювалась на віки, а це означало, що її потрібно берегти. Закладка в ній була ще випадковим елементом, хоча все частіше виконувала не лише практичну, а й естетичну функцію. Оскільки вона обов’язково стикалась із сторінками книги (пошкодити які вважалось недопустимим), то матеріалом, який найбільше підходив для закладки, стала тканина. Саме тому найпоширенішими були вузькі та широкі шовкові стрічки, смужки щільних гладких чи візерункових тканин, плетені шнури. У XVII ст. поширився тип закладок, що являв собою конструкцію з кількох стрічок, прикріплених до якогось предмета. Це міг бути ґудзик, обшитий тканиною, дерев’яна котушка та ін. Фантазери-умільці прикрашали кінці стрічок бахромою, кульками з тканини, дерев’яними та металевими фігурками. Такою закладкою можна було закладати кілька сторінок одночасно.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Види закладок в залежності від матеріалу з якого виготовлені: Закладки-скрепки-

Номер слайду 6

Види закладок в залежності від матеріалу з якого виготовлені: Вязані закладки-

Номер слайду 7

Види закладок в залежності від матеріалу з якого виготовлені:Із фетру-

Номер слайду 8

Види закладок в залежності від матеріалу з якого виготовлені:з паперу-

Номер слайду 9

В залежності від форми закладки бувають: Кутові-

Номер слайду 10

В залежності від форми закладки бувають: Прямокутні-З листів яскравого і м'якого фетру можна створити прямокутні красиві закладки для книг. Щоб вони були більш щільними, для прямокутної основи беруть подвійний шар матеріалу. До того ж всі шви від пришивання деталей картинки залишаться на внутрішній поверхні закладки, а з двох сторін залишаться тільки лицьові сторони. Малюнок можна зробити не тільки на одній стороні, а й на іншому прямокутнику.

Номер слайду 11

В залежності від форми закладки бувають: Фігурні-Виготовити шаблон із паперу бажаної форми , обвести шаблон на фетрі двічі, щоб отримати дві основні деталі. Дрібні деталі також вирізаємо із фетру, користуючись шаблонами. Спочатку пришиваємо дрібні деталі до основної передньої, а потім ці дві основні деталі зшиваються разом по колу.

Номер слайду 12

В залежності від форми закладки бувають:зі стрічкою-Такий вид закладки для книг є самим дбайливим по відношенню до друкованого видання. Тонка стрічка вкладається всередину книги і абсолютно її не деформує. Об'ємні деталі прикрашають і звисають знизу і зверху книги. Шити такі закладки можна як з атласу, фетру, так і з будь-якого іншого матеріалу. До речі, стрічку цілком можуть замінити нитки пряжі, пов'язані для щільності кіскою.

Номер слайду 13

В залежності від форми закладки бувають:на резинці-Такий виріб дуже нагадує попередній, тільки широка гумка обертає книгу навколо. Картинку можна залишати на стороні обкладинки, тоді вона не буде деформувати видання.

Номер слайду 14

Практична робота: «Технологія виготовлення закладки для книги» Розглянувши велику кількість варіантів аналогів закладок, зупинимось на закладці із фетру будь якої форми на ваш вибір: кутової, прямокутної, фігурної , або зі стрічкою, та будемо її виготовляти.  вироби-аналоги закладок для виготовлення із фетру  :

Номер слайду 15

Інструменти та матеріали необхідні для роботи :фетр одного або декількох кольорів, нитки муліне різних кольорів, голка, ножиці, лінійка, шаблон із паперу по формі вашої майбутньої закладки та різноманітне оздоблення на вибір.

Номер слайду 16

завдання: Розглянути запропоновані фото варіантів закладок із фетру та продумати і обрати свій варіант закладки для виготовлення. Замалювати олівцем ескіз своєї майбутньої закладки.виготовити шаблон із паперу( краще із паперу в клітинку)

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
11 березня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку