Матеріали до уроку з теми: "Інфрачервоне та ультрафіолетове випроміннювання"

Про матеріал

Матеріали до теми: "Інфрачервоне та ультрафіолетове випроміннювання" розраховані матеріали на знання та практичні навички учнів в 11 класі, дають можливість розширити світогляд учнів на дану тему.

Перегляд файлу

 

 

Матеріали

до уроку з теми «Інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                              Підготувала

                                                                                          Кокошинська З.М.

                                                                                     вчитель фізики

Галаганівського НВК

 

 

 

2018 р.

 

 

Інфрачервоне й ультрафіолетове випромінювання.

       Інфрачервоне опромінювання – невидиме електромагнітне опромінювання з довжиною хвилі від 0.74 мкм до 1мм.

Будь-яке нагріте тіло випромінює інфрачервоне опромінення. Близько 50% випромінювання Сонця і до 80% випромінювання ламп розжарювання становить інфрачервоне опромінювання.

       У земній атмосфері інфрачервоне проміння ослаблюється внаслідок розсіювання та поглинання. Залежно від природи джерела спектри інфрачервоного проміння бувають лінійчатими (атоми, іони), смугастими (молекули, гази) і суцільні (рідини, тверді тіла). Спектри поглинання інфрачервоного проміння подібні до спекторів випромінювання. Кожній речовині властивості спектри  випромінювання і поглинання. Інфрачервоне проміння застосовують у наукових дослідженнях, промисловості, військовій справі, також у медицині.

 

Застосування інфрачервоних променів у медицині.

       Не обійтися без інфрачервоних променів і в медицині, де широко застосовується інфрачервона термометрія. Із дослідної ділянки тіла пацієнта скасування знімається його теплова карта, на якій температура фіксується. Відомо, що у здорових людей температура симетричних точок тіла однакова,

Тому асиметрія на тепловій карті допомагає виявити на ранній стадії наявність тромбів, пухлин або вогнище запалювальних процесів.

        Інфрачервона фотографія – одержання зображень (фотографії) в інфрачервоних променях. Найпростішим способом інфрачервоної фотографії є безпосереднє фотографування на спеціальні (з добавкою барвників) фотографічні пластинки і плівки, чутливі до інфрачервоного випромінювання з довжиною хвилі понад 0.74 мкм.

       Удень джерелом такого випромінювання є Сонце, уночі – лампи розжарення  або інфрачервоні випромінювачі, а також сам об’єкт фотографування, якщо його температура вища за температуру навколишнього середовища. Видиме світло від об’єкта затримують світлофільтрами, що їх одягають на об’єктив фото – чи кіноапарата. Способами інфрачервоної фотографії одержують виразні зображення об’єктів, віддалених на сотні кілометрів, оскільки інфрачервоне випромінювання порівняно з видимим менше розсіюють при проходженні крізь туман та імлу.

        Інфрачервоні фотографії використовуються для аерофотознімання у медицині, ботаніці, криміналістиці, фізиці, інфрачервоній астрономії, у військовій справі.

 

 

 

 

Ультрафіолетове опромінювання

 

      Ультрафіолетове опромінювання – це електромагнітне випромінювання з довжиною хвилі менше -9 м (400 нм), що займає найбільш короткохвильову ділянку оптичного спектра. Ультрафіолетове опромінення поділяють на звичайне і таке, що дуже поглинає повітря . Спектр ультрафіолетового опромінення може бути лінійчатим, смугастим. Джерелами ультрафіолетового опромінення є газорозрядні лампи, лазерні системи. Приймачами його є звичайні фотографічні матеріали, фоторезистори, фотодіоди, фото люмінофори, іонізаційні камери, лічильник фотонів. Ультрафіолетове опромінення використовується у наукових дослідженням для встановлення енергетичної структури речовини, в люмінесцентному аналіз, астрофізики й фізики Сонця, криміналістиці, медицині. Відкрили його в 1801 році незалежно один від одного німецький фізик І. Ріхтер і англійський фізик Вільям Волластон.

       Ультрафіолетове опромінення не збуджує здорових образів: воно невидиме. Але його дія на сітківку ока і шкірку руйнівна. Ультрафіолетове опромінення Сонця недостатньо поглинається верхнім шаром атмосфери. Тому високо в горах не можна залишатися без темних скляних окулярів і тривалий час без одягу. Скло добре поглинає ультрафіолетового опромінення.

        В основі біологічної дії  ультрафіолетового опромінення лежать хімічні зміни молекул біополімерів в організмі. Під впливом невеликих доз ультрафіолетового опромінення в шкірі людини і тварин утворюються біологічно активні, що сприяє стійкості до інфекцій.

 

docx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
13 березня 2018
Переглядів
2642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку